Αποκτώ, πετυχαίνω, κάνω δικό μου, γαμάω.

Ο ομολογουμένως pas tellment slangue αυτός όρος συνήθως εκφέρεται με άρνηση.

Πιθανώς εκ του αγγλικού «he cannot crucify a girlfriend».

- Βοηθήστε με ...Νιώθω πολύ down. Κάθε άνδρας που με ενδιαφέρει με απορρίπτει....Ενώ, γενικά, «πουλάω» σαν γυναίκα όποιος μου αρέσει τov τελευταίo χρόνo, με αποφεύγει. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να νιώθουν 2 άνθρωποι το ίδιο πράγμα την ίδια ώρα. Αλλά μήπως κάνω και εγώ κάτι λάθος ;;; Όταν είμαι δίπλα σε κάποιον μου αρέσει παθαίνω πανικό, ιδρώνω, μουδιάζω κλπ Φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να σταυρώσω γκόμενο κλαψ κλαψ (Originally posted by barbie_girl εδώ)

- Η ομάδα δεν καταφέρνει να παίξει ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να σταυρώσει νίκη και φυσικά δεν έχει εκείνη τη δυναμική για να …κερδίσει και μια κακή διαιτησία.
(εδώ)

- Η «επικάλυψη» της γκάμας μιας μάρκας με δύο μοντέλα που είναι πολύ κοντά συχνά δείχνει «κακή» στρατηγική από πλευράς της αυτοκινητοβιομηχανίας. Κλασσικό παράδειγμα αυτό του VW Jetta που όσο είναι δίπλα του το Passat δε μπορεί να σταυρώσει πελάτη.
(εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Jonas

Ωραίος! Χρησιμοποίησα και το ίδιο λινκ στον ορισμό μου «πάω πάσο», χωρίς να δω τον δικό σου! Τα μεγάλα οινοπνεύματα συναντώνται...

#2
HODJAS

Σωστός!
Βλ. επιπλέον μαμαδίστικη έκφραση «μη με σταυρώνεις διάολε» (=μη μου τα πρήζεις)
Προ αιώνος τα κουτσαβάκια έλεγαν τους τζανταρμάδες «σταυρωτήδες», είτε διότι «σταύρωναν» στο σοπάκι τους συλληφθέντες (που «μαρτυρούσαν» αμφισήμως), είτε διότι φορούσαν σταυρωτή χιαστί κορδέλα στο στήθος (όπως οι γρεναδιέροι) ή φυσεκλίκια.

#3
Khan

Ο ορισμός είναι ειρωνικός; Δεν νομίζω ότι σημαίνει πηδάω, και διστάζω να το βάλω στην λίστα, μου κάνει σαν μια λογική σινγκλ άουτ περισσότερο, αλλά από πού; Από την διασταύρωση- διασταυρώνω- συναντώ; Από κάποια αντιστοίχιση; Δεν ξέρω, αλλά μπορεί να το έχουν και τα λεξικά, ας κοιτάξει κάποιος...

#4
xalikoutis

Ο online τριανταφυλλίδης δε διαφωτίζει... Εγώ πιστεύω ότι μήτρα όλων αυτών πρέπει να είναι το «σταυρώνω πελάτη» και να έχει να κάνει με καμιά ιεροτελεστία του σεφτέ... Εναλλακτικά σκέφτομαι τις νοικοκυρές που σταύρωναν το φαγητό «που είχε μπελά», τη στιγμή είχαν φέρει αισίως σε πέρας την προετοιμασία και αμέσως πριν το ψήσιμο.

#5
Vrastaman

@Χότζα - Υπάρχει και η αντίστοιχη αγγλικούρα «to make someone cross»

@Khan - Με την ευρύτερη έννοια παραπέμπει στο φίκι-φίκι, κατά το αγγλικό «to score.» Εάν αναφερθούμε δε στον κατά Γιανναρά συμβολισμό περί ερωτικής μέθεξης, τότε το σταυρώνω = γαμώ δεν ισχύει δυτικά του σημείου όπου εμφανίζονται οι πρώτοι (ανέραστοι) Γοτθικοί ναοί.

@Χαλικού Χαϊκού - Μετά απο μια κάποια ηλικία και εμείς θα σταυρώνουμε τον φοφίκο μας τη στιγμή που θα τον φέρουμε αισίως σε εγρήγορση και αμέσως μετά από καλαφάτισμα «που είχε μπελά».

#6
vikar

Τώρα που το σκέφτομαι, προς τον χαλικούτη τείνω κι' εγώ, σε φάση, δοσάς που σταυρώνει, δηλαδή «τικάρει» στη λίστα τους πελάτες με τους οποίους ξεμπερδεύει. Ωραίο λήμμα Βράστα.

Ά, μόνο που, να πώ την αμαρτία μου, γαλλιικά και πιάνο ακόμα να με στείλει ο μπαμπάς, και θα με βοηθούσε να συμπληρώνατε εκεί ότι βλέπω να γράφετε συχνά περι αργκοσύνης ενός λήμματος. Κατα προτίμηση και με προφορά. (Λυπηθείτε με, δέν τό 'χω πάντα να ψάχνω σε γαλλικά λεξικά...)

#7
vikar

Επίσης, ο τέως το λημματογραφεί αλλα δέν το εξηγεί.

#8
HODJAS

Βράστα, μου θύμισες λογοπαίγνιο:

-Lieutenant Rogers has excelled in valour in the battle of Balaclava.
-Victoria cross eh;
-She's quite content actually...

#9
Khan

Σπεκ Χαλικού!

#10
HODJAS

Ρε σεις, όντως παίζει να ισχύει αυτό που λέει ο χαλ.
Τώρα θυμήθηκα έναν μεγαλοδικηγόρο που παλιά σταύρωνε τα δικόγραφα πριν την κατάθεση, για να πάει καλά η υπόθεση (δεν κάνω πλάκα)!
Καρασπέκ για την έμπνευση!

#11
Vrastaman

Χεχε, καλό Χότζα! Vic pas tellment slangue σημαίνει «όχι και τοοοσο σλανγκ εκτός κι αν το τραβήξουμε από τις κωλότριχες».

#13
Vrastaman

Για ανεβάστε συμπληρωματικό ορισμό ;-)

Και μη ξεχνάμε όσους / όσες σταυρώνουν το στόμα τους / των διπλανών τους σε περίπτωση χασμουρητού για θρησκευτικούς / παταφυσικούς λόγους που μού διαφεύγουν.

#14
jesus

υπάρχουν κ τα πιμί για τέτοια θέματα, βίκαρ:Ρ

#15
HODJAS

@Χαλικ: Στάφφ; Δηλαδή σταύρωνε το προσωπικό του αεροπλάνου, για να πάει καλά η πτήση;Δεν καταλαβαίνω...

#16
xalikoutis

Ναι! ο τύπος ήταν ο Stelios (Haji-Ioannou)!

#17
soulto

Ο Καμμένος σταυρώνει μαχητικά που πάνε να αναχαιτίσουν τουρκικά. Κανένα σχόλιο.