Έτσι αυτοανακηρύσσονται στην ξύλινη αργκό των πολιτικών τα πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη μόλις πέσουν σε δυσμένεια. Θέλουν και καλά να μάς πουν ότι δεν τρέχει κάστανο πού βρέθηκαν από δήμαρχοι κλητήρες, ενώ στην πραγματικότητα βράζουν στο ζουμί τους.

Στην Νέα Δημοκρατία αυτοαποκαλούνται «απλοί στρατιώτες της παράταξης» στο ΠΑΣΟΚ «απλοί στρατιώτες του κινήματος» στα δε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ «απλοί στρατιώτες του λαού».

Σε κάθε περίπτωση, η χιλιοτραγουδισμένη αυτή καραμέλα αντικατοπτρίζει την σλανγκοπενία και το έλλειμμα φαντασίας του σημερινού κομματικού λόγου.

- Είμαι στρατιώτης της παράταξης και θα παραμείνω στρατιώτης»
(Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την συνάντα με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σφουγγαράκη).

- Θα παραμείνω απλός στρατιώτης στο κίνημα, δεν με ενδιαφέρουν τα αξιώματα
(Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τον λούτσο που εισέπραξε από τον αφηρημένο ποδηλάτη)

- Ο κ. Μητσοτάκης, που δήλωνε πως θα είναι ο εγγυητής της ενότητας και απλός στρατιώτης, δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ούτε το ένα ούτε το άλλο...
(Ίσως επειδή και οι αρκούδες χέζουν στο δάσος)

- Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξεδήλωσε την επιθυμία στον Γ. Παπανδρέου να παραμείνει «απλός στρατιώτης» του Κινήματος
(Πέσε και παίρνε τώρα!)

- Η ίδια η κ. Παπαρήγα, όσες φορές κι αν έχει ερωτηθεί τον τελευταίο χρόνο, έχει φροντίσει να υποβαθμίσει το ζήτημα της διαδοχής. Συνήθως παραπέμπει στη βούληση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και θα αποφασίσει για τον γενικό γραμματέα του κόμματος και επαναλαμβάνει ότι η ίδια είναι πρόθυμη να εργαστεί «ως απλός στρατιώτης από οποιαδήποτε θέση τής υποδείξει το κόμμα».
(Καλομελέτα κι έρχεται)

- Ο Α. Αλαβάνος επιτέλους πρέπει την τελευταία στιγμή, να σώσει έστω την υστεροφημία του μόνο, αποχωρώντας τώρα. Να διευκολύνει και να δώσει τον αγώνα του σαν απλός στρατιώτης της αριστεράς!
(...αλλά και της ειρήνης και της προόδου...)

Απλή στρατιώτης sans χαμόγελο (από Vrastaman, 02/12/09)Υπάρχουν και απλοί στρατιώτες της σλανγκ, μην λέμε ονόματα... (από Vrastaman, 02/12/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Γιώργος Ζάκκης

Πολύ καλημέρα σας κε. Βραστάνδρα!

Εξαίρετη τεκμηρίωσις, βιβλιογραφικαί αναφοραί και παραδείγματα! Εύγε! σας δίδω δε χείρα βοηθείας, ήτοι assist, δια να ανωφορτώσετε τα λήμματα σχετικά με την κομματικήν ιεραρχία όπως: λοχαγός (χαμηλόβαθμο στέλεχος κόμματος), βαρώνος (μεσαίο στέλεχος), στρατηγός (ονομασία του πάλαι ποτέ ισχυρού ανήρ παρά τω προθυπουργώ της Δυναστείας των Μινγκ Σημίτη κτλ.

Υγειένεται!

#2
Vrastaman

Ευχαριστώ Γεώργιε! Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι οι απόστρατοι των ενόπλων δυνάμεων διατηρούν τον τίτλο τους (πχ Αντιστράτηγος ε.α.) ενώ στην πολιτική γίνονται πάλι απλοί στρατιώτες!

#3
HODJAS

Η΄ κατά την κνίτικη ορολογία «απλοί νεροκουβαλητές στο μύλο της αντίδρασης»...

#4
Vrastaman

Γουστάρω σοσιαλιστικό (τιραμισου)ρεαλισμό!