Φίλτατοι συσσλανγκισταί,

Είναι μήνες που έχω στο πρόχειρό μου προς επεξεργασία, εμπλουτισμό κλπ κάποια λήμματα, όλα παρμένα από το Βιβλιοδρόμιο 7-8 Ιαν. 2006,
άρθρο Μαρίας Μαρκουλή.

Αποφάσισα ότι δεν έχω καμία έμπνευση ή περαιτέρω γνώσεις να τα επεξεργαστώ. Ούτε και έχει νόημα να τα αντιγράψω απλά, όπως έκανα με κανα δυο άλλα από τη λίστα αυτή (δεν τα θυμάμαι τώρα). Επίσης δεν χωράει να τοποθετήσω όλο αυτό το κατεβατό στο ΔΠ.

Σκέφτηκα λοιπόν να τα χώσω όλα μαζεμένα εδώ ώστε, όποιος θέλει, να τσιμπήσει ό,τι θέλει, να το δουλέψει και να το αναρτήσει ως αυτόνομο λήμμα, αναφέροντας πάντα την δημοσιογράφο ως πηγή.

Αν περάσει κανα μηνάκι και ουδείς έχει ενδιαφερθεί, τότε θα τα κοπιάρω απλά ένα-ένα και θα τα αναρτήσω ξεχωριστά.

Τα παραθέτω ως εκ τούτου στο Παράδειγμα. Πιθανόν κάποια να τα έχουμε ήδη ή κάποια να μην ευσταθούν και τόσο.

Όποιος διαλέξει κάποιο, ας το δηλώσει στα Σχόλια ώστε να ξέρουμε ότι το λήμμα είναι υπό επεξεργασία.

Α, και δεν βαθμολογείτε εδώ, εννοείται.

Σαμπλάρω. Από το σαμπλ - δείγμα. Παίρνω κομματάκια από άλλες μουσικές και τα προσθέτω στο καινούργιο μουσικό κομμάτι που δουλεύω. Π.χ.: Ωραία ιδέα είχε η Μαντόνα να σαμπλάρει Abba, ε;

Μιξάρω. Ανακατεύω τα μουσικά συστατικά ενός κομματιού. Για να τα βάλω σε τάξη ή σε αταξία. Να φτιάξω από αυτά καινούργιο κομμάτι ή ριμίξ. Π.χ.: ωραίο των U2; Και πού να το ακούσεις σε ριμίξ του Όκενφολντ!

Βαράω. Παίζω (ως ντιτζέι) δυνατά ή απλώς παίζω μουσικές ως ντιτζέι. Π.χ. Ο Βαρέλα βάραγε πολύ. Τι να σου πω; - εγώ έφυγα, αλλά μου είπαν ότι βάραγε ώς το πρωί.

Κατεβάζω. Όχι από κάπου ψηλά, αλλά από κάπου εκεί έξω. Από τη μεγάλη ανοιχτή αγορά του Ίντερνετ μπορείς να «αγοράσεις» κομμάτια και να τα ακούς στον υπολογιστήι, στο i-pod, στο CD-player. Παράδειγμα: Κατέβασα System Of Α Down χθες βράδυ. Καμία σχέση με το: σας παρακαλώ μού κατεβάζετε εκείνο το βινύλιο από το πάνω ράφι;

Ψήνω (αλλά και... κόβω). Αντιγράφω. Από ένα CD στον υπολογιστή και από εκεί όπου με βολεύει. Παράδειγμα: να σου ψήσω Depeche Mode; Κόψε μου και μένα μία Μαντόνα. Και η μουσική μια μεγάλη κουζίνα είναι.

Ραπάρω. Απαγγέλλω σαν ράπερ, χωρίζοντας τις συλλαβές πάνω στον ρυθμό. Παράδειγμα: μη μου πεις ότι ραπάρει και ο Μαζωνάκης; Εμ τι;

Ουσιαστικά

Εμ Σι (MC), ο. Από το Master (of) Ceremony. Αρχικά εκείνος που ενώ έπαιζε ο ντιτζέι (ή οι μουσικοί) έπαιρνε το μικρόφωνο και χαιρετούσε κόσμο ή παρακινούσε το κοινό να διασκεδάσει και τις κοπέλες να χορέψουν. Μετά πήρε όλο το παιχνίδι επάνω του. Και όλα λόγια και όλα τα κορίτσια.

Λάπτοπ, το. Ο φορητός υπολογιστής ως μουσικό όργανο, στο στούντιο, αλλά και στις συναυλίες. Παράδειγμα. Στην κιθάρα ο Τζόνι Κρεμίδης, στα ντραμς η Μαίρη Αλατίδου και στα λάπτοπ ο Μίστερ Πέπερ (χειροκρότημα).

Μαύρο, το. Συνήθως σε πληθυντικό - μαύρα. Παίζει πολλά μαύρα ο ντιτζέι. Δηλαδή σόουλ, χιπ χοπ, r'n'b. Π.χ.: τι ακούς; αυτόν τον καιρό πολλά μαύρα.

Μαύρος, ο. Ο από τη Νιγηρία, την Γκάνα και τις άλλες αφρικανικές χώρες πωλητής CD, τον οποίο κυνηγούν οι δισκογραφικές εταιρείες γιατί «σκοτώνει τη μουσική». Παράδειγμα: μπα, τι βλέπω; Πετρέλη; Ναι, το πήρα στο καφέ από τον μαύρο (άνευ ρατσιστικής χροιάς).

Μιξτέιπ (mixtapes), οι. Κάποτε κασέτες με κομμάτια ραπ σπάνια ή ακυκλοφόρητα. Σήμερα έχουν φανατικό κοινό και τρελές πωλήσεις. «Αν κάνεις σουξέ σε μιξτέιπ (λέει ο Σνουπ Ντογκ) σημαίνει πως σκοράρεις στα κλαμπ!».

Σούστα, η. Ούτε κρητική ούτε ποντιακή ούτε Χρήστος Δάντης. Το κομμάτι που χορεύεται, που θα «πάει» καλά στα κλαμπ. Π.χ. Αυτό; Σούστα, σου λέω, θα με θυμηθείς!

Φράσεις-κλειδιά

Πανικός στην έξοδο: Όταν ο dj αδειάζει το κλαμπ. Παράδειγμα: Πώς έπαιξε; Τι να σου πω, πανικός στην έξοδο.

Απόψε παίζει μακαρονάδες: Παίζει (ο τζόκεϊ) χάουζ με πολλά φωνητικά και γλυκά, μελωδικά, ρυθμικά κομμάτια.

Χθες, πάντως, έπαιζε παπάδες: Έπαιζε πάρα πολύ καλά (και όχι εκκλησιαστικά τροπάρια).

βλ. και άπενος, σιδηρόδρομος, πληκτράς, ξυλοκόπος

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Ωραία η ιδέα σου. Πάντως πολλά απ' αυτά που αναφέρεις στο παράδειγμα τα έχουμε (βαριέμαι να βάλω λινκς) :)

#2
iron

οκ, τα έβαλα, αλλά αν κάποιος θέλει να τα ξαναδουλέψει (γιατί ομολογουμένως είναι κάπως φτωχά), βουρ!

#3
xalikoutis

Και στο λαπτοπάκιας / λαπτοπάς έχει μουσικές σημασίες.

#4
Επισκέπτης

Εχουν πλακα καποιοι φιλοι ντράμερς πως περιγραφουν τις διαφορες «ντραμιές» τους! Θυμάμαι κάτι σαν: και μετά από το «στην τράκα, στην τράκα» γύρνατο με ένα «σκατατζής» ή καπως ετσι!

Κανείς ντραμερ αουτ δεαρ, να μας διαφωτίσει αν οντως υπάρχει σλανγκ του ειδους;

#5
vikar

Τί μου θύμισες ρε Μουχουσού τώρα... Παλιά ατάκα παύλα ανέκδοτο που κυκλοφορούσε απο ντράμερ ήταν το εξής γέμισμα: του τό 'πα του παπά, του τό 'πα του παπά, του τό 'πα του παπά του πούσσσσ'τ (μετά τα τόμ τελειώνει στο κράς).

Εντάξει, δέν φαντάζομαι να υπάρχει αναπτυγμένη ιδιόλεκτος τέτοιου στίλ (οπωσδήποτε εγώ δέν έχω υπόψη), αλλα σίγουρα θα κυκλοφορούν πολλά τέτοια αστειάκια απο ντράμερ (είναι άλλωστε και ευφάνταστο είδος, μήν ακούτε τους ζηλιάρηδες τους μουσικούς τι λέν γι' αυτούς :-Ρ), τα οποία ανάμεσα σε φίλους μπορεί να έχουν παγιωθεί για λόγους συνεννόησης (ειδικά αν είναι αυτοδίδακτοι), αλλα όχι και παραπάνω.

Ντεσπεράντο ακούει;

#6
jesus

κλασσικό εφτάρι είναι το «go to university», ενώ τα «έκατσ' η κουτσή κατσίκα, έκατσ' η κουτσή κατσίκα, τι κοιτάς, τι κοιτάς», «του τά 'πα του πούστη, του τά 'πα» κ δεν ξέρω ποια άλλα είναι κλασσικούρες.

θα μέτραγε να είμαι ο αίας κ να βάζω βαρίες κ οξίες για να φαίνονται οι προσωδίες, κ με ψήνει να συνεχίσω τη ρύμα με τις μαλακίες, αλλά μάλλον θα θιχτεί κ δεν το θέλουμε.

δες κ το τουπέ μου;)

#7
vikar

Επίσης και το πούτσα-τσα, πούτσα-τσα.

#8
jesus

#9
jesus

γιατί, το σου-τιεν ριγμένο θα μείνει;;

#10
vikar

Εγώ μιά φορά το προτιμώ ριγμένο.

#12
iron

θα τα κάψει τα ρημάδια τα χαρτιά του ο φρόυντ με τους συνειρμούς σας !

#13
vikar

Να σου πώ ιρονίκ, απ' τον αστερισμό του καβγά μια φορά, καλύτερα να μένουμε στον αστερισμό της κάβλας εδωμέσα...

Τους χαιρετισμούς μου στον μουσικόφιλο Βράστα.

#14
vikar

«Μουσηκώφιλο» ήθελα να γράψω βεβαίως.

#15
jesus

lay down the booby and play that funky music till you die

#16
Vrastaman

Πέρ' απ' τη γέφυρα του Αδάμ στη Νότιο Κίνα o BuBis έπαθε λόξυγγα...

#17
HODJAS

Οι καπνιστές ας ανάψουν ένα τσιγάρο κι οι θρήσκοι μια λαμπάδα ίσαμε το μπόι του Βράσταμαν, για το μήδι...

#18
iron

προβλέπω πολλή δουλειά απόψε...

#19
jesus

το πλινγκ της ρώγας στο τέλος μου θύμισε τα nanosecond

#20
aias.ath

Μὲ τὴ θεσπέσια αὐτὴ μουσική, ποὺ παράγεται μὲ τὸ πλὶνκ τῆς ρώγας, τὰ αὐτιά σας δὲν μουσηκώνονται;
Τὴν ἀλήθεια θέλω...

#21
Vrastaman

Τριζάτο νανοδευτερόλεπτο!

#22
HODJAS

Βυζολαχτάρα!

#23
vikar

Για τα μίξτεϊπ, να πούμε οτι πρόκειται για όρο με πολύ γενικότερη σημασία απ' αυτή που έχει στο χιπ-χόπ. Τη λέξη προσωπικά δέν την έχω ακούσει ποτέ στα ελληνικά (με το χίπ-χόπ βέβαια δέν τα πάω και πολύ καλά, σ' αυτήν την κοινότητα πιθανά θα λέγεται). Για τις περισσότερες τουλάχιστον χρήσεις που βλέπω στο άρθρο της Γουικιπίντια, θα λέγαμε στα ελληνικά συλλογή --ακόμα καί για το στάτους που έχει στη χίπ-χόπ, πρόμο συλλογές δηλαδή (σκεφτείτε τις συλλογές που βρίσκει κανείς σε μουσικά περιοδικά και φανζίν).