Ο λιμοκοντόρος, ο ψευτοδανδής, ο γυφτοπρόξενος. Το λέμε για άνθρωπο που είτε καμαρώνει ως μπαστούνι ενώ δεν θα έπρεπε, είτε για βλάχο (με την καλή έννοια του τσέλιγκα, του βουκόλου, του ανθρώπου της υπαίθρου γενικότερα) που, όμως, εννοεί να συμπεριφέρεται ως δανδής, χαρακτηριστικό του οποίου αποτελούσε, τα παλιότερα χρόνια, το μπαστουνάκι με ακριβή λαβή, κατά προτίμηση από ακριβό υλικό (ασήμι, χρυσό, ελεφαντόδοντο κλπ).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το χώρο της πολιτικής αποτελούν οι γόνοι της δυναστείας Καραμανλή που διετέλεσαν πρωθυπουργοί (Α και Β), ο γείτονας Ταΐπ Ερντογάν και παλιότερα ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος ενώ ήταν κατά βάση τυρέμπορας και κρασέμπορας, προσπαθούσε να παρουσιάσει μια εικόνα αριστοκράτη και μάλιστα ο συγκεκριμένος λανσάριζε και το σχετικό μπαστουνάκι, το οποίο εναλλασσόταν με την ποιμενική γκλίτσα. Άλλη τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος πιστεύει ότι βρίσκεται στον ίδιο αστερισμό με τον Κώστα Αξελό, τον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον Χρήστο Γιανναρά και άλλους αριστοκράτες του πνεύματος, αλλά κατ' ουσίαν παραμένει καράβλαχος.

Δ.Π.: Αυτοκτονημένος

  1. Στη συνδιάσκεψη των Βρυξελών ξεχώριζαν ο Καραμανλής και ο Ερντογάν ως μπαστουνόβλαχοι.

  2. - Τον είδες το Μήτσο; Τι φοράει, ρε μαλάκα, το άτομο; Γιλέκο χωρίς γραβάτα!
    - Μπαστουνόβλαχος!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Μακαρίτης Vrasta-uncle μου έλεγε ιστορίες (πιθανώς αστικοί μύθοι της εποχής) για τον προπολεμικό δικτάτορα Γεώργιο Κονδύλη. Επειδή είχε χλευαστεί από τον τύπο ως άξεστος και αγενής μπαστουνόβλαχος, προσπαθούσε σκληρά να «καλλιεργηθεί». Άρχισε να συστήνεται ως Georges Crayon (Κονδύλι) προς μεγάλη θυμηδία των τότε κοσμικών κύκλων. Σε μια δε παράσταση της μπαλαρίνας Άννα Πάβλοβα, θέλησε να της κάνει κομπλιμέντο λέγοντας «Κυρία μου, εσείς δεν χορεύετε, πετάτε», και είπε «Madame, vous ne dancez pas, vous petez!» , δηλαδή, «Κυρία μου, εσείς δεν χορεύεται, πέρδεσθε!».

#2
HODJAS

Βράστα γαμείς-εσύ μας οδηγείς!

Ο κοινός παρονομαστής των αριστοκρατών και των χωριαταρέων, είναι οτι συχνά αγνοούν τους κανόνες της κομψότητας.
Στην πρώτη περίπτωση όμως διάβαζε «αγνόηση» απο τουπέ και στην δεύτερη «άγνοια» απο ελλιπή παιδεία (είναι μεγάλη πουτάνα η ελληνική)...

Μου θύμισες γνωστό κοσμικό επεισόδιο με τον Τσώρτσιλ (sic), που κρατούσε μπαστούνι και ήταν αριστοκράτης μεν, αλλά άξεστος του κερατά.

Όταν λοιπόν τον επετίμησε μια Κυρία της Τιμής, σε βασιλικό μπώλλ, για το μπεκρούλιασμά του ενώπιον του Στέμματος (!):

-Είστε μεθυσμένος!
-Κι εσύ είσαι ασκημομούρα! Εγώ όμως αύριο θα είμαι ξεμέθυστος...

#3
ο αυτοκτονημενος

μπαστουρνό,,,,,βλαχος
δεν ειναι πμαστούνι αλα στουρνος δηλαδη σκληρος σαν στουρναρι

#4
Vrastaman

Πάνο, ανέβασε το.

#5
poniroskylo

Έκανα μια αναζήτηση στο google

μπαστουνόβλαχος -> 2,090 αποτελέσματα
μπαστουνόβλαχοι -> 1,430 αποτελέσματα

μπαστουρνόβλαχος -> 8 αποτελέσματα
μπαστουρνόβλαχοι -> 5 αποτελέσματα

Προσωπικά, την λέξη μπαστουρνόβλαχος δεν την είχα ξανακούσει αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτε. Είναι, όμως, μάλλον ασυνήθιστη απ' ό,τι φαίνεται και αναρωτιέμαι αν είναι απλώς παραφθορά του μπαστουνόβλαχος. Γιατί, αν όντως προέρχεται από το στούρνος, στουρνάρι αναρωτιέμαι τι κάνει το μπα- στην αρχή. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει η λέξη στουρνόβλαχος που φαίνεται κι αυτή μάλλον σπάνια (3 αποτελέσματα).

Όπως και νάχει, θα μπορούσε να ανεβεί και το μπαστουρνόβλαχος ως χωριστό λήμμα.

#6
jesus

δεν ξέρω τι λες εσύ για τον πολύδωρα, αλλά εγώ όταν την έχω ακούσει κ δεν βάζω captain beefheart βάζω πολύδωρα.

#7
ο αυτοκτονημενος

@ poniroskylo
TO μπα ειναι η αρχη του μπαρμπαδιού παρμπαδισμός
μπαρμπαστουρνοβλαχος το ρμπα διαγραφετε
μπαρμπαβλαχος + στουρνος

#8
aias.ath

@poniroskylo (and the others)
Μπαστουνόβλαχος εἶναι προφανῶς ὁ βλάχος μὲ τὴ γκλίτσα ( < kletchka στὴ βιλγαρική).
Πολλὲς φορὲς ὅμως βλέπουμε νὰ ἀνακατεύεται παρετυμολογικὰ (ἢ ἀκόμη καὶ σουρεαλιστικά) μιὰ ἐπὶ πλέον συναφὴς ἢ σχεδόν συναφὴς ἔννοια, ἐν προκειμένῳ ὁ στοῦρνος ( <στουρνάρι = πέτρα), τὸ ὁποῖο προφανῶς χαρακτηρίζει προσθέτως τὸν βλάχο καὶ ὡς ἄξεστο.

Εἰρήσθω ἐν παρόδῳ ὅτι ἐγὼ μόνο τὸ μπαστουρνόβλαχος ἤξερα. Ἐπίσης, ἀπὸ λεξιλαγνικῆς πλευρᾶς, τὸ θεωρῶ σαφῶς πιὸ πλούσιο ἐννοιολογικῶς, πιὸ γεμᾶτο ἠχητικῶς καὶ πιὸ παραστατικὸ εἰκονοπλαστικῶς.

#9
ο αυτοκτονημενος

τεστ βλαχογνωσιας !!

1)τσοπανακος ημουνα προβατακια εβοσκα που ακουγοταν ρε παλεουρες εδω σας θελω
2) ο παπους του φοραγε τσαρουχι φουστανελα φωναζε στα προβατα αιιιι ορε κιτσουμ γιελα
αμ αφτο απο που ;;

#10
poniroskylo

@ aias.ath

Συγνώμη, ίσως έχω παρανοήσει κάτι αλλά όταν λες πολλὲς φορὲς ὅμως βλέπουμε νὰ ἀνακατεύεται [με τον μπαστουνόβλαχο ή το μπαστούνι;] παρετυμολογικὰ (ἢ ἀκόμη καὶ σουρεαλιστικά) μιὰ ἐπὶ πλέον συναφὴς ἢ σχεδόν συναφὴς ἔννοια, ἐν προκειμένῳ ὁ στοῦρνος δεν προϋποθέτει αυτό ότι έχεις υπόψη σου και τις δυο λέξεις;

Στον Καραγκιόζη που κυκλοφορούσε στα δισκάκια των 45, αν τα άκουγες, όταν ο επώνυμος ήρως απευθυνόταν στον Μπαρμπα-Γιώργο, άκουγες μπαστουνόβλαχε ή μπαστουρνόβλαχε;

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση για τον μπαστουνόβλαχο (χωρίς το ρ). Απλώς επεσήμανα ότι ο τύπος με το -ρ είναι μάλλον σπανιότερος και μάλλον εκ παραφθοράς, ήγουν derivative.

#11
vikar

Ο αίαντας υποθέτω θέλει να πεί οτι έπαιξε συμφυρμός των μπαστούνι και στούρνος, κάτι που μου φαίνεται κι' εμένα λογικό.

Προσωπικά πάντως καμιά απ' τις δυό εκδοχές δεν έτυχε να έχω ακούσει.

#12
vikar

(Συμφυρμός στον τύπο μπαστουρνόβλαχος εννοώ βέβαια, και όχι στο μπαστουνόβλαχος.)

#13
panos1962

Λοιπόν, @@ μάγκες:

Κατά πρώτον, ο τσομπανάκος ήταν το σήμα της ραδιοφωνίας από το πάλαι ποτέ. Εμείς οι παλιοί το γνωρίζουμε σαν την πούτσα μας.

Κατά δεύτερον, το «μπαστουρνόβλαχος» μου φαίνεται εξαιρετικό με την έννοια που το λέει το @ ο aias.ath. Κοινώς, θεωρώ, ότι είναι ο μπαστουνόβλαχος στο πιο «μπόλικο».

#14
vikar

Μα γιατί μας στολίζεις πρωινιάτικα;... :-Ρ

#15
panos1962

Νόμιζα ότι τα @@ είναι φιλοφρόνηση, γιατί το χρησιμοποιείτε κατά κόρον. Μ' αυτήν την έννοια, βεβαίως, βεβαίως. Αν το παρεξήγησα να με συγχωράτε.

#16
Vrastaman

@@

#17
vikar

Κι' εσύ, τέκνον Βράστα;...

#18
aias.ath

Φαίνεται ὅτι κάτι μοῦ διαφεύγει ἐμένα μὲ τὰ @@.
Πάρτε λοιπὸν καὶ τὰ δικά μου @@. Καὶ ξανὰ @@.

@poniroskilo
Ὁ vikar τὸ εἶπε πιὸ ὡραῖα: Συμφυρμός, ἤθελα νὰ πῶ καὶ 'γώ.
Καὶ ὅπως εἶπε ὁ Πάνος πολὺ ὡραῖα, εἶναι πιὸ μπόλικο τὸ μπαστουρνόβλαχος.

#19
allivegp

H γκλίτσα είναι ελληνικότατη λέξη και προέρχεται από την αγκύλη<αγκυλίτσα<γκλίτσα, λόγω της χαρακτηριστικής χειρολαβής της.

#20
panos1962

Λιές;

#21
master4ever

ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ
ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ
ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ
τι σημαίνει «ψευτοδανδής»;;;

#22
panos1962

Δανδής είναι αυτός που ντύνεται και συμπεριφέρεται με εξεζητημένη κομψότητα (λεξικό «Τριανταφυλλίδη»). Το «ψευτο» πάει σ' αυτόν που προσπαθώντας να ντυθεί και να συμπεριφερθεί τοιουτοτρόπως γελοιοποιείται.