Ο ιεροκάπηλος. Αυτός που εκμεταλλεύεται τη χριστιανική θρησκεία και τους πιστούς της για ίδιο οικονομικό όφελος.

Όρος βαθιά απαξιωτικός και άκρως φορτισμένος. Χρησιμοποιείται από οξείς πολέμιους της θρησκείας αλλά και σε ενδοεκκλησιαστικές διαμάχες. Αναφέρεται κυρίως στο παπαδαριό και σπανιότερα σε λαϊκούς. Η χρήση της κατάληξης -ας, -έμπορας και όχι έμπορος, εννοεί να υπογραμμίσει την χυδαιότητα της πρακτικής.

Η έκφραση είχε πάρει τα πάνω της ως χαρακτηρισμός του Χριστόδουλου - βοήθησε και η παρήχηση, ο χριστέμπορας Χριστόδουλος.

  1. Ακόμα κι αν διαφωνείς με αυτή την πλύση εγκεφάλου του μαθήματος των θρησκευτικών, θα πρέπει να δηλώσεις εξαίρεση του παιδιού σου από το μάθημα, με όλες τις συνέπειες κοινωνικού στιγματισμού του. Πολύ βαρύ και θέλει κουράγιο για να το κάνεις. Οπότε συνήθως κάνεις το κοροΐδο, προς δόξα του Χριστόδουλου και κάθε άλλου κοιλιόδουλου χριστέμπορα. (από εδώ.)

  2. Πρώην χωροφύλακας, γνωστό φερέφωνο των γερμανοτσολιάδων στην κατοχή, χαϊδεμένο παιδί της χούντας και εξέχων μέλος της Χρυσοπηγής είναι τα στοιχεία που έχει να παρουσιάσει το βιογραφικό του, πριν καταλήξει δεσπότης. Σήμερα το μόνο που έχει να επιδείξει στο καινούργιο πόστο του είναι οι καταπληκτικές του επιδώσεις σαν Χριστέμπορας. Είναι πολύ χαρακτηριστικό περασμένο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» που ανάμεσα στα άλλα «κατορθώματά» του μας περιέγραφε πως μετέτρεψε μια εκκλησιά σε σύγχρονο σούπερ μάρκετ με « υπόγειο πάρκινγκ για πούλμαν, δύο ασανσέρ-καμπαναριά, κυλιόμενες σκάλες, καταστήματα». (σχόλιο για γνωστό εν ενεργεία ιεράρχη, από εδώ.)

  3. Επειδή ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που τον φιλοξενούσε ήταν γνωστός μου, για να μη τον φέρω σε δύσκολη θέση, έφυγα αμέσως, αφού του υπενθύμισα για μια ακόμη φορά ότι είναι ένας κοινός χριστέμπορας προδότης της Ορθοδοξίας! (Από φόρουμ για το Άγιο Όρος εδώ, αναφέρεται σε αμφιλεγόμενο αρχιμανδρίτη που έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ).

(από electron, 30/12/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Sir Demetrius Sui generis

Βασικα ηρθε καποιοι στιγμη που σκεφτηκα:
Αυτοι που ριχνουν νερο στο μυλο του αντιχριστιανισμου,δεν εχουν συνειδηση του τι κανουν διοτι αν ειχαν δεν θα κουβαλουσαν νερο στην προσπαθεια τους να υπερασπισουν την Ορθοδοξια

#2
ο αυτοκτονημενος

και δεν είναι σωστό οι θρησκευτικές ανησιχειες να εκφραζωντε στο σλανγρρρ (βλέπε εωσφόρος)

#3
patsis

Μπα, εμένα, αντιθέτως μου φάνηκε ένας ιδιαίτερα ψύχραιμος, αντικειμενικός και, τελικά, αποτελεσματικός ορισμός μιας πολύ φορτισμένης έννοιας. Η ίδια η λέξη μου ήταν άγνωστη, σ' αυτό ωστόσο βοήθησαν τα ήδη δημοσιευμένα στο διαδίκτυο δείγματα. Οπότε 5 στον ορισμό και 3 στο λήμμα (γιατί λέγεται, είναι εναλλακτικός όρος μη αποδεκτός σε επίσημες διατυπώσεις αλλά όχι τόσο αδόκιμος ώστε να αποπνέει «βρωμιά», «δρόμο» και σαρκαστική ανατροπή (μου θυμίζει τον «εθνικό μειοδότη» που λέγεται και γράφεται άνετα σχεδόν σε κάθε γλωσσικό περιβάλλον).

Τώρα τα 0+0 ξέρετε, μου φαίνονται υπερβολικά. Αφήστε δε που καμιά φορά έχουν σαν αποτέλεσμα την κάμψη των ευκλείδιων μαθηματικών μας (π.χ. «0+0=14»). Χα, σε καλό μου...

[κ.κ. των μαθηματικών μην με διορθώσετε στα «ευκλείδια», ξέρω ότι μάλλον μαλακία έγραψα, οκ;]

#4
patsis

Να κλείσω και μια παρένθεση παραπάνω, να μην μπάζει τώρα που είναι χειμώνας)

#5
vikar

Άμα ξέρεις να κλείνεις τις παρενθέσεις τότε λοιπά λάθη μαθηματικού τύπου δέν δικαιολογούνται κύριε...

#6
aias.ath

Σωστός! Καλὴ καὶ ἡ παρήχησι Χριστόδουλος-κοιλιόδουλος-χριστέμπορας.

Ὑπάρχει στὴν ἄλλη ὄχθη καὶ ὁ ἑλλαδέμπορος (καὶ -ας). Φυσικά, καμμία σχέσι κόστους-ὀφέλους μὲ τὸν χριστέμπορα...

#7
Vrastaman

Στος! Υπάρχει και με την μορφή χριστοκαπηλίας (κατά το πατριδοκαπηλία). Οι νόμοι της αγοράς δεν αφήνουν κανένα αγαθό ανεκμετάλλευτο.

#8
HODJAS

Σώζεται και γνωστό αγιοτικό ανέκδοτο με τον Τοτό:
Περνάει ο Τοτός με τον πατέρα του μπροστά απο μια εκκλησία.
(Πατέρας):
Το σταυρό σου!
(Τοτός):
Τη μπαναγία σου!

#9
gaidouragathos

@HODJ:Μουχαχαχα,ca c' est slangrrrr!!!

#10
Fotis Nitsiopoulos

σιμωνιακός

#11
johnblack

Το αρχιεπίσκατος που είχε πει για τον ποτέ Παρασκευαΐδη ο ζακύνθου (χουντάκλας αλλά μεγάλη μορφή) ποιος θα το αναλάβει; Ή μήπως είναι υπερβολικά εξειδικευμένο;

#12
Khan

Βιβλιογραφία υπάρχει ήδη, βλ. εκτός του παρόντος και τα Μπιγκ Μακ, εισπήδησις, αλλά μπορεί να επεκταθεί.

#13
johnblack

Αχαχα ωραίος ρε κχαν δεν ήξερα πως τα είχες περάσει. Δύο παρατηρήσεις:

α. Μπιγκ Μακ par excellence κττμγ δεν είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπας, αλλά ο γίγαντας Μάκης Ψωμιάδης, ο και Μάκαρος καλούμενος. Η τεράστια μορφή της αθηναϊκής νύχτας, του ιπποδρόμου, του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πάντα με ένα μπουκαλάκι αγιασμό στην τσέπη του να τον φυλάει απ' τους κακούς.

β. About εισπήδησις. Κορυφαία ατάκα Ζακύνθου για Χριστόδουλα: «Τα όρια του αρχιεπισκόπου φτάνουν ως τη Συγγρού», δλδ και καλά ως τον αγ. Σώστη στο περίπου, εκεί που ξεκινά η περιοχή δικαιοδοσίας της Μητρόπολης Νέας Σμύρνης.

#14
Khan

χαχαχα