Λέγεται στην χαρτοπαιξία στην φράση «δείχνω φως» και σημαίνει την υποχρέωση να δείξεις τα λεφτά που θα παίξεις, να τα δει το φως. Ο σκοπός προφανής, να μην μπορεί κάποιος να παίξει με αέρα ή να αφήσει χρέος και να υπάρχει μείον ένας λόγος για να γίνει κάνα πατιρντί.

Η λέσχη ήταν καθαρή, αλλάζανε τράπουλες συχνά και για να κάτσεις στα τραπέζια που γινόταν χοντρό παιχνίδι έπρεπε να δείξεις φως.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Αμερικλανιστί, show me the money!

#2
HODJAS

Ναι-ναι-ναι και επίσης, ναί

#3
jesus

θξ!

#4
Galadriel

Εδώ το φως, εδώ ο γιαλός, χρυσές, γαλάζιες γλώσσες.

#6
jesus

θξ κ πάλε!!
πού νά ΄ξερα κ απο χαρτιά δλδ...

#7
Επισκέπτης

επι προσθέτως, λέγεται και δια τον εξής λόγο, και στην εξής περίπτωση:
Παίζει ένα τραπέζι, όπου η αρχική «κάβα» (το κεφάλαιο που ξεκινάει ο παίχτης) είναι 50 ευρώ το άτομο. Ολοι οι αρχικοί παίκται βάζουν από πενήντα. Όποιος χάνει ξαναχώνει φράγκα από τσέπη, με αποτέλεσμα τα «λεφτα» που υπάρχουν «πάνω στο τραπέζι να είναι περισσότερα από το γινόμενο »αριθμός παικτών χ 50«, δλδ από τα αρχικά φράγκα.
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να μπει στη μέση του παιχνιδιού, δεν θα βάλλει το αρχικό ποσό (50 ευρώ).
Του επιτρέπεται να μπει (να πάρει μάρκες) με α) ποσό ίσο με το μεγαλύτερο ποσό που χάνει παίχτης β) με το ποσό που βγαίνει από την διαίρεση των χρημάτων που παίζουν στο τραπέζι (σαφώς μεγαλύτερο από το αρχικό, αφού κάποιοι έβγαλαν επιπλέον λεφτά από την αρχική »κάβα«) δια του αριθμού των παιχτών

Σε αυτήν την περίπτωση του ζητείται να δείξει φως, δλδ να βγάλει το αντίστοιχο ποσό στο »τραπέζι«, αλλιώς οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο του.
Οταν λέμε να το βγάλει στο τραπέζι, σημαίνει ότι παίζουν τα λεφτά, δλδ όταν πει ρέστα, παίζουν ότι έχει μπροστά του. Αντιθέτως ένας αρχικός παίχτης, μετά τα 50 αρχικά, μπορεί να βγάζει 20 ευρώ (αναλόγως το τραπέζι) την φορά από την τσέπη του, με δικαίωμα να πει τα ρέστα του (οπότε αυτοπροστατεύεται, και δικαιολογείται διότι ήδη έχει χαμένο το αρχικό κεφάλαιο, που όλοι έβαλαν)

Ψιλά γράμματα....

#8
jesus

αγαπητέ κατεστραμμένε, αυτό που περιγράφεις, που περιγράφεται κ στο (μάλλον εξαίρετο, αλλά δεν ξέρω να κρίνω) λήμμα ντεκαβάζ.

#9
electron

αγαπητέ θεάνθρωπε (πολλές αγάπες τώρα τελέυταία), εγώ είμαι ο κατεστραμμένος (βαριόμουν να κάνω λογκ ιν, κανένα υποννοούμενο). Και για την ακρίβεια αφού διέβασα το παρόν λήμμα μου 'ρθε η έμπνευση για τα καβοειδή.

Ενα ωραίο πράμα, εδώ στο φιλόξενο ιστότοπο, είναι ότι διαβάζοντας λήμματα, σου 'ρχονται λήμματα, και η γλώσσα και η σκέψη (πρόσωπα, καταστάσεις, αρώματα) μπερδεύονται και βγάζουν τον Βιτγκενστάϊν μαλάκα. Απλά, μην ξεχνάτε να πληρώνετε τον λογαριασμό, γιατι τις δευτέρες που είναι απλήρωτος, πάει σκατά η βδομάδα.

φιλικά
Νίκος