Βαφτικά: Τα προϊόντα μακιγιάζ ή αλλιώς «βαψίματος».

Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες καλλυντικών: τα προϊόντα περιποίησης και τα βαφτικά, που χρησιμοποιούμε για να βαφόμαστε.

Δεν αναφερόμαστε στα σύνεργα του μπογιατζή των ντουβαριών, βλέπετε πουθενά κατηγορία «επαγγελματική σλανγκ»; - από την άλλη ο όρος βαφτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κόστος του μπογιατίσματος των ντουβαριών αλλά δεν είναι σλανγκ.


Αυτά. Ο ορισμός τελείωσε. Και μη μου αρχίσετε σεσινεπάσλανγκ γιατί το χω τσεκάρει, όλοι το χρησιμοποιούν και κανείς δεν το χει καταχωρήσει σε νορμάλ λεξικό. Ακολουθεί παράρτημα με αναλυτική αναφορά.

Παράρτημα - τα βαφτικά είναι (μη εξαντλητική αναφορά - όλα τα παρακάτω είναι απαραίτητα σε κάθε πλήρες μακιγιάζ, δεν παίζουν εναλλακτικά εκτός αν αναφέρεται):
Πρόσωπο (πάνω από την κρέμα ημέρας και την αντηλιακή): σπρέι λάμψης, αντισέρν κάτω από τα μάτια για να κρύψουμε τους κύκλους, μέικαπ σε όλο το πρόσωπο, πούδρα κανονική, μπρόνζερ, ρουζ στα μήλα (χαμογελάμε όταν το φοράμε για να μπει στα σωστά σημεία), χαϊλάιτερ μόνο πάνω στο κόκκαλο για να λάμπεις.

Μάτια: Στερεωτικό μπογιάς, τρεις αποχρώσεις σκιά (μία για την εσωτερική γωνία μία για την εξωτερική γωνία μία για κάτω από το φρύδι), Άι Λάινερ (βοήθειά μας - γραμμή δίπλα στην βλεφαρίδα), μάσκαρα (στη βλεφαρίδα) από μια ως τρεις στρώσεις, ή εναλλακτικά ψεύτικες βλεφαρίδες κάγκελο.

Χείλη: Στερεωτικό μπογιάς, περίγραμμα (λίγο πιο έξω από την φυσική γραμμή για να φαίνεται πιο παχύ), κραγιόν, πούδρα, δεύτερη απόχρωση κραγιόν που να αστράφτει (μόνο μια τελίτσα στο κέντρο του κάτω χειλιού για να φαίνεται πιο σαρκώδες).

Για να μην κουβαλάμε πολλά στο νεσεσέρ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο στερεωτικό μπογιάς για μάτια και χείλη.

Ισχύει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος βαψίματος τόσο πιο φυσικό φαίνεται αυτό και πρέπει να βάφεσαι κανα δίωρο για να γίνεις διάσημη για την φυσική ομορφιά σου. Αατα.

Ασίστ από εδώ: γυναίκα μπογιατζής: [...]Η γκόμενα που έχει μακιγιαριστεί μέχρι αηδίας και κακόγουστα. Αγοράζει τα βαφτικά με το κιλό και πάντα σε φτηνιάρικες μάρκες, γιατί ούτως ή άλλως δεν την πολυπαίρνει οικονομικά. [...]

Εδώ: Η κυρία Χριστίνα ταξιδεύει πολύ συχνά σε ολόκληρο τον κόσμο, γι' αυτό σκέφτηκα οτι ένα μικρό τσαντάκι για να παίρνει μαζί της τα βαφτικά και τα καλλυντικά της θα ήταν ό,τι έπρεπε...

Εδώ: Χριστός κι απόστολος!! Τί μάτια είναι αυτά;;; Αυτοί δεν είναι μαύροι κύκλοι, αυτά είναι μαύρα μάγουλα με μπορντούρα ώχρα!! Πώς έγινα έτσι ρε μάγκα μου… Τόσο νέα, πλην όμως τόσο σαράβαλο!! Κάτσε να βάλω κρέμα τουλάχιστον και για το χρώμα, θα κάνω ότι μπορώ με το σοβά… νά’ναι καλά ο Dior και τα βαφτικά του!

Σχετικό: σοβάς

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

εεεεεεετς! να μαθαίνει ο κόσμος.

βλ. και σοβάς.

#2
Επισκέπτης

Αυτά είναι! Δε μπορώ να σε πιάσω από πουθενά! Καταρχήν ο Μπάμπης γνωρίζει μόνο το επίθετο βαφικός, -ή, -ό: α) αυτός που σχετίζεται με τη βαφή, β) αυτός που είναι κατάλληλος για βαφή. Εκεί όμως που με κόλλησες είναι που χρεσιμοποίησες δικό μου παράδειγμα, πρώτη μούρη στο Καβούρι! Ένα ταλιράκι στο λήμμα λοιπόν, αβλεπί (sic). Για τον ορισμό έχω κάποιες επιφυλάξεις: θα ήθελα λίγα περισσότερα κοινωνιολογικά, π.χ. η σχέση ζωής που αναπτύσσουν οι γκόμενες με τα βαφτικά τους, ή η καφρίλα που κάνουν ορισμένες και κοιμούνται μπογιατισμένες για να ξυπνάν το πρωί και να τις βλέπει ο γκόμενος έτσι κλπ.

#3
gaidouragathos

Τις κρέμες λjιφτιν που κρατάνε 2 ώρες και παει η πιτσιρίκα στην τουαλέτα και γυρνάει 10 χρόνια μεγαλύτερη τις ξέρεις; Ασε άμα φταρνιστεί η πιτώσει τι χύμα γίνεται μέτα θέλει μωρομάντηλο για να θυμηθείς με ποιά περίπου έφυγες χτές...Επαγγελματική σλάνγκ αλλά δν ξέρω το επάγγελμα. Κατι ανάλογο κ η τοστιέρα αλλά όχι για ανάμεικτο.

#4
Galadriel

Ιρονικ το ότι εγκρίνεις και μόνο είναι μμμ πολύ καλό για την ψυχολογία μου.

Τζόνυ ωραία όσα λες αλλά είναι άσχετα με το λήμμα: Από την ώρα που απλώνεις το στουπέτσι στην μάπα παύει να αποτελεί βαφτικό, είναι μέρος σου μετά, σο, ποια σχέση ζωής; Σχέση ζωής έχουν με τα βαφτικά οι κληρονόμοι του ντιορ, γιατί όταν μου κλέψανε την τσάντα ανάμεσα στης μεγαλύτερης αξίας κλοπιμαία ήταν το νεσεσεράκι μου (εκτιμώμενη χασούρα γύρω στα 150+ ευρώ), που εδώ που τα λέμε πέντε πραματάκια είχε μέσα, που να είχε και όλη την λίστα του ορισμού (μέσος όρος αντικειμένου βαφτικής 30 ευρώ, για βάλε...).

Αυτές που κοιμούνται μπογιατισμένες έχουν περισσότερο θέση στο δικό σου λήμμα παρά εδώ. Είναι σαν να έχεις λήμμα το βαφτχύσι και να αναλύεις κοινωνιολογικά τον θάνατο.

Άγκαθε δεν τις ξέρω αυτές τις κρέμες αλλά μου θυμίζουν σταχτοπούτα - περνάνε τα μεσάνυχτα και η άμαξα γίνεται κολοκύθα, περνάει το δίωρο και μαζεύεις το μάγουλο από το πάτωμα ιουου.

ΥΓ Του χουμ ιτ μέι κονσέρν: Περί βαθμολογίας δε με χέζετε, είχατε πληρέστερο ορισμό να δώσετε όσοι μαυρίσατε, και με μαυρίζετε γενικώς, ε, ναι, τί να λέμετε τώρα.

#5
AN21

Κάποιος είχε πει οτι οι τύπισες που βάζουν αυτό το μάυρο περίγραμμα στα χείλια τους τα κάνουν να μοιάζουν με κωλότρυπες. Παίζει να έχει και δίκιο.

#6
Galadriel

Το περίγραμμα πρέπει να είναι ίδιο χρώμα με το κραγιόν, να μην ξεχωρίζει καθόλου, απλά να κάνει την γραμμή των χειλιών συγκεκριμένη. Το σκουρότερο περίγραμμα από το κραγιόν κάνει β' εφέ. Το πολύ σκούρο που λες ΑΝ21 κάνει εφέ κώλος.

#7
gaidouragathos

Τα χείλη- κωλότρυπες ισχύουν απο την εποχή του γυμνού πίθηκου. Και χωρίς ψιμύθια. Αυτό θύμάμαι κ ποιός τόπε. The naked ape Des. Morris. 1967

#8
johnblack

Γουστάρω κι εγώ Morris αλλά έχει κατηγορηθεί για ψιλο-φασιστάκος.

#9
aias.ath

Τὸ ψιμυθιοῦσθαι γυναικεῖον ἰδίωμα. Ὅπως διδάσκει καὶ ὁ μῦθος τῆς θεᾶς Ἑκάτης, ἡ ὁποία ἔκλεψε τὰ ψιμύθια τῆς μητρός της Ἥρας, εἶναι αὐτὰ σύμβολον τῆς μεριστῆς οὐσίας, ἤγουν τῆς θηλείας ἀρχῆς τῆς Φύσεως. Τελευταίως ὅμως ἄνδρες τινες, μή κίναιδοι (λέμε τώρα), τὰ χρησιμοποιοῦν ἐπίσης, καὶ δὴ κατὰ τὸν γυναικεῖον τρόπον: Κάνουν καὶ ἀποτριχώσεις, βάφονται, κάνουν μανικιοὺρ-πεντικιούρ, ἀλλὰ δὲν τὸν λαμβάνουν ὄπισθεν. Τὸ φαινόμενον ἐπεκτείνεται ραγδαίως. Ἐρωτῶ τὸ συσλαγκεῖον, μήπως γνωρίζει κανεὶς ποία λέξις περιγράφει τοὺς τοιούτους ἄνδρας;

Ἐκ τῶν ἀναφανδόν κιναίδων, ὅσοι τὸ ἔπαιζαν παλαιόθεν ἐρζάτς γυναῖκες, ὁμοίως ἐψιμυθιοῦντο βαρέως πέως. Οἱ τοιοῦτοι κίναιδοι ἐκαλοῦντο κουλικωμένοι, ἐκ τοῦ κουλικά = βαφτικά, ἐκ τοῦ κουλίκ = χρῶμα, ἐκ τοῦ κουλί = χρῶμα μπέζ, καφφέ, σκατί, ἐκ τοῦ κουλό = σκῶρ.

Παραθέτω καὶ παλαιὸ καλιαρντὸ σχετικὸ ἆσμα:
Πουρὲς καλιάρντες καὶ τζασλές,
Πουρὲς κουλικωμένες,
Λίτσες, Μιμίκες νὰ σᾶς ποῦν, Κατνίτσες καὶ Ἑλένες.
Καὶ μιὰ κατάρα σέρνεται μαζί σας ὅπου πᾶτε,
Νὰ μή σταυρώνετε τεκνά,
Κι ὅλο νὰ κυνηγᾶτε...

#10
HODJAS

Το φαινόμενο που λέει ορθότατα ο Αίας, παρατηρείται τελευταία στην Κύπρο και στην Ιταλία (αλλά και παρ' ημίν), όπου ξουρίζουν οι άντρες το σώμα τους για να φαίνεται (λέει) ο μυς.

Δεδικαιολογημένα ξουρίζονταν ανέκαθεν οι ποδηλάται, οι κολυμβηταί (για να μην χάνουν λέει κλάσματα δευτερολέπτου στην απόδοσή τους απο την αντίσταση της τρίχας...) και τα μοσχάρια που κάνουν βόδι-βύλδινγκ (αλείφονται και με μπεμπι-όιλ πανάθεμάτους).

Γιατί να μην αποκληθούν αμφισήμως τα φιλόκαλλα και τριχοφοβικά μειράκια «ξουρισμένοι», όπως παλαιά (βλ. Π. Πικρού «Τουμπεκί»);

Τα ανδρικά ψιμμύθια είναι επίσης παλιά ιστορία. Και τα παλλουκάρια του '21 αλλά και τα κουτσάβια στόλιζαν τα μάτια και διόρθωναν το μουστάκι τους με φούμο (σκιά) και έφτιαχναν ή στάμπαραν ψεύτικες εληές με γραφίδα.

#11
electron

εχεις μείνει πίσω Χότζα, τώρα όλοι βγάζουν τα φρύδια τως (λανθάνων τύπος). Κανείς δεν βγαίνει στα RAI πριν βγάλει τα φρύδια του!!!!

#12
jesus

o όρος, αία, είναι μετροσέξουαλ κ κάτι άλλα που δεν τα θυμάμαι τώρα.

#13
Khan

#14
Galadriel

Το βγαλμένο φρύδι σε άντρα είναι ό,τι πιο λούγκρικο έβερ κττμγ. Να πάρτε το παλικάρι στο μήδι 2, ούτε που θα φαινόταν ότι είναι από τις άλλες αν δεν είχε βγάλει το φρύδι, έλεορ.

#15
vikar

Ο τύπος του άντρα που περιγράφει ο αίαντας είναι θά 'λεγα κι' εγώ ο μετροσέξουαλ. Θα τους έλεγα προσωπικά και νέας κοπής άρρενα.

#17
HODJAS

ρε τσι πούστηδοι, που εξεφρυδιαζουντάστανε...