Τριπάκι στην λυσεργική αποκαλείται η δόση παραισθησιογόνου αλλά και το συνεπαγόμενο ψυχεδελικό άκουσμα.

Το τριπάκι έχει όμως καθιερωθεί και με την ευρύτερη έννοια της καλώς ή κακώς εννοούμενης καύλας, ψώρας, ρουτίνας ή ενασχόλησης με οποιοδήποτε αντικείμενο ή υποκείμενο.

Μπορείς να μπεις σε τριπάκι του εγώ, σε τριπάκι ενοχής, σε τριπάκι φιλοτελισμού, σε τριπάκι οιουδήποτε ονείρου που τρίζει ωσάν το ξύλινο ποδάρι της γιαγιάς μας (βλ. παραδείγματα). Η αρνητική διατύπωση «μη μπαίνεις στο τριπάκι» είναι βεβαίως-βεβαίως συνώνυμη του ξεκόλλα.

Εκ των αγγλικών trip και trippin’ που όμως έχουν πιο περιορισμένο πεδίο χρήσης.

Βλ. επίσης: κανάλι, λούκι, γκεζί, αρρώστια, πώρωση.

- Οι αγρότες δεν θα πρέπει να μπουν στο τριπάκι του λαθρεμπορίου πετρελαίου.
(Σλανγκομούνα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη πρωινή εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο Σκάι, 19/1/10)

- Δεν μπαίνουμε στο... τριπάκι ότι έχουμε ήδη προκριθεί στο Πεκίνο, αλλά πρέπει να αποδείξουμε στο γήπεδο ότι είμαστε ικανοί.
(Νίκος Ζήσης, εδώ)

- Πολιτικοί στο τριπάκι του Facebook - Αρχηγοί, υπουργοί και βουλευτές άνοιξαν προσωπικά ημερολόγια και συζητούν με φίλους τους.
(Το ΕΘΝΟΣ)

- Μερικοί μπαίνουν στο τριπάκι να πουλήσουν πολλούς δίσκους, αντί να φτιάχνουν καλή μουσική...
(εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

σ'στός!
χρησιμοποιείται παρόμοια στα γαλλικά.

#2
Galadriel

Πω πω αυτό το τελευταίο παράδειγμα μου θύμισε το «μερικοί μπαίνουν στο τριπάκι να πάρουν υψηλή βαθμολογία, αντί να φτιάχνουν καλούς ορισμούς».

Έσπειρες βράστα.

#3
vikar

Έτσι ρε Βράστα, κράτα τις επάλξεις.

Το λέμε απλά και τρίπ. Και όντως, το μπαίνω στο τριπάκι είναι κοντινό του τρώω κόλλημα, άν και ίσως όχι τόσο με την ίδια αρνητική σημασία.

#4
Επισκέπτης

Αγαπητή Mes, υπάρχουν άραγε η γενικευμένη περίπτωση να πάρει κάποιος υψηλή βαθμολόγηση χωρίς να φτιάχνει καλούς ορισμούς;

Από τους π.χ. 3 πιό ενεργούς χρήστες μόνο ο ironick είναι στην πρώτη εικοσάδα παρόλο που οι ορισμοί τους είναι και γαμώ.

Από την άλλη αν πάρεις τρείς τυχαίους χρήστες, όπως ο Hank, o Khan και ο Dirty Talking, φαίνεται καθαρά η διαφορά ποιότητας μεταξύ τους...

#5
Vrastaman

Θνξ για τα καλά λόγια!

Από την άλλη αν πάρεις τρείς τυχαίους χρήστες, όπως ο Hank, o Khan και ο Dirty Talking, φαίνεται καθαρά η διαφορά ποιότητας μεταξύ τους... Μη ΧέΣω Πλλλλάκα μάς κάνεις; :-)

#6
jesus

μου θύμισε το τυχαίο δείγμα περαστικού
αλέξανδρος πέρρος και...βοηθός πέρρου, για το Ρόκ τιβί
(για όσους το πέτυχαν. αποτυχία εκπομπή, αλλά ο τύπος θεότητα).

εύκολα η καλύτερη ατάκα που έχει πέσει για το ζήτημα.

#7
Galadriel

Προφ κάνει πλάκα και μάλιστα πετυχημένη :D

ΜΧΣ μάθημα νούμερο 1: ο Χαν, ο Χανκ και ο Ντέρτυ είναι το ίδιο άτομο.

Μάθημα νούμερο 2: Ο ιρονίκ είναι γυναίκα, τί γυναίκα, γυναίκαρος.

Μάθημα νούμερο 3: Ναι παίζει, κάποιος βαθμοθήρας να μην κοιτάει να γράψει έναν ωραίο ορισμό για λήμματα που είναι στανταράκια για μέτρια βαθμολογία, επειδή όλοι καταλαβαίνουν ότι μία συνήθης (λανθασμένη) πρακτική είναι να βάζει ο καθένας ό,τι στον ορισμό και στο λήμμα και αντίστροφα, συνεπώς ένα λήμμα που δεν το ακούν οι πολλοί καταδικάζει και την πορεία του ορισμού. Ντουάι μειξένς;

#8
Επισκέπτης

Ντουάι!

#9
Galadriel

#10
aias.ath

Ἡ συνεννόησι μεταξύ τῶν δύο σας εἶναι Κ. Γ.

#11
Vrastaman

Κλίνεται: Ντουάι - Ντουί

#12
MXΣ

Το μειξένς είναι αμετάβατη μετοχή του μεξάς;

#13
johnblack

Το τριπάκι έχει όμως καθιερωθεί και με την ευρύτερη έννοια της καλώς ή κακώς εννοούμενης καύλας, ψώρας ή πώρωσης με οποιοδήποτε αντικείμενο ή υποκείμενο. vrasta

Τολμώ να πω πως ο ορισμός είναι μάλλον ελλιπής. Δεν είναι ακριβώς λάθος, το θέμα όμως απαιτούσε κτγμ λίγη περισσότερη ανάλυση. Δεν νομίζω πως ξεμπερδεύουμε με το να πούμε απλά «με την ευρύτερη έννοια». Το τριπάκι δεν είναι ακριβώς η καύλα ή η πώρωση, ούτε βέβαια ταυτίζεται με αυτό που λέμε η καψούρα μου ή το μεράκι μου ή το κόλλημά μου (ο βίκαρ κάτι πήγε να πει). Το δε λήμμα ορθότερα θα είχε ως μπαίνω στο τριπάκι. Με αυτή τη μορφή έχει κυρίως κωδικοποιηθεί η έκφραση.

Έχω τελευταία μπει στο τριπάκι της δουλειάς, φεύγω χαράματα και γυρνάω βράδι.

Στο παράδειγμα αυτό, ο ομιλών δεν είναι απαραίτητα καψούρης και πωρωμένος με τη δουλειά του, γουωρκαχόλας κι έτσι. Το τριπάκι είναι σαν ένας στρόβιλος που σε παρασύρει, πολλές φορές και χωρίς τη θέλησή σου. Το να μπεις σ' ένα τριπάκι δεν σημαίνει οτι γουστάρεις το τριπάκι αυτό. Το τριπάκι είναι περισσότερο μια γενικότερη φάση, μια κατάσταση που σε τραβάει εκείνη προς το μέρος της, δεν πας εσύ προς αυτήν ενσυνείδητα και σκόπιμα. Όπως ακριβώς και με το ορίτζιναλ τριπ, το παραισθησιογόνο. Ο τύπος που μπήκε στο τριπάκι της δουλειάς και γυρνάει ξημερώματα, μπορεί να το κάνει διότι δεν είχε άλλη επιλογή, διότι είχε να θρέψει 5 στόματα, διότι απλά βαριόταν τη ζωή του και δεν είχε τι άλλο να κάνει, διότι έτσι απλά έκατσε η φάση. Είμαι σίγουρος οτι αυτά τα ξέρεις, αυτό φαίνεται απ' την επιλογή των παραδειγμάτων σου, ξαναλέω όμως οτι ο ορισμός ήθελε λίγο παίδεμα.

#14
Vrastaman

Τζόνι, δεν έχεις άδικο. Έκανα μια αλλαγή («καύλας, ψώρας, πώρωσης ρουτίνας ή ενασχόλησης») που κττμγ καλύπτει την ουσία της παρατηρήσεως σου.

#15
johnblack

δατς μπέτα :-)

#16
Galadriel

Μήδι πάτση! Τον καημενούλη... τον έφεραν πίσω.

#17
Khan

#18
σφυρίζων

Τριπάκι το σύνολο των σχολίων!