Ο Κθούλου είναι μια μυθική υπερτεράστια και ακατανίκητη θεότητα, δημιούργημα της αχαλίνωτης φαντασίας του αμερικανού συγγραφέα φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου και επιστημονικής φαντασίας Χάουαρντ Λάβκραφτ.

Ο Λάβκραφτ, όπως διαφαίνεται μέσα από το έργο του, ήταν ρατσίστας, μοχθηρός, μισαλλόδοξος, μισογύνης, ψυχωσικός, παρανοϊκός, ζάκι, μπήξε, δείξε, μισάνθρωπος, μισός άνθρωπος μισός τό 'να, τ' άλλο, ξέρω 'γω, τί να λέμε τώρα, για τα οποία ίσως να ευθύνεται και το βεβαρημένο οικογενειακό του ιστορικό.

Χαρακτηριστικοί τίτλοι έργων του είναι:«Τα Βουνά της Τρέλας και άλλα μυθιστορήματα», «Ποντίκια μέσα στους Τοίχους», όπου κάνει πλήθος ρατσιστικών αναφορών για τους Οβραίους, Ιταλούς, Πολωνούς και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, «Ονειρική Αναζήτηση της Άγνωστης Καντάθ» και πλήθος από τέτοια τρομολαγνικά.

Οι πιο σκοτεινές πτυχές του αχαρακτήριστου χαρακτήρα του συγγραφέα μας, ενσαρκώθηκαν με την δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζεται Μυθολογία Κθούλου. Ένα πάνθεον, δηλαδή, από εξωγήινες, εξωδιαστατικές θεότητες και φρικιαστικά όντα που αποζητούν να κάνουν την ανθρωπότητα θήραμά τους και η ύπαρξη των οποίων υπονοείται σε πανάρχαιους μύθους και θρύλους.

Ο περί ου ο λόγος θεός-λήμμα μας, κανείς δεν ξέρει από που προήλθε πραγματικά, μάλλον ούτε ο ίδιος ο Λάβκραφτ, αλλά υπάρχει μια πεποίθηση ότι πριν γεννηθεί το σύμπαν, ο Κθούλου δημιούργησε τον εαυτό του μόνο με την σκέψη του.

Όπως μας πληροφορεί η Φρικιπήντια, ο Κθούλου ήρθε σε τιτανοκολοσσιαίων διαστάσεων αναμέτρηση με τους συνασπισμένους εχθρούς του, τους Σακλαμένγκα, Ναχσχδαβάζζ, και Στρατοβάριους. Μετά από μακρόχρονους πόλεμους, οι δυο παρατάξεις με τα τρίλιονς των στρατών τους αποσύρθηκαν στον Σείριο όπου συνεχίζουν να παλεύουν μεταξύ τους. Ο Κθούλου αναμετρήθηκε όμως και με την άλλη μυθική θεότητα του Κακού, τον Ουίτζι σε μια μάχη τριών εκατομμυρίων αιώνων όπου τελικά επικράτησε ο Όπτιμους Πράιμ. Από τότε ο Κθούλου δεν χρειάστηκε να πολεμήσει ξανά, από την μια μεριά γιατί δεν εμφανίστηκε άλλος άξιος αντίπαλος και από την άλλη γιατί βαριόταν τον κάθε αρχιμαλάκα.

Στα καθ΄ημάς, επικαλούμαστε τον Κθούλου όταν θέλουμε να κάνουμε σουρρεαλιστική αναφορά/επίκληση σε ένα υπερτεράστιο, παντοδύναμο, ανώτερο ον που μπορεί κατά περίπτωση να κάνει τα αδύνατα δυνατά, να μας λυτρώσει από τα δεινά μας, να μας βγάλει από μπελάδες, να επιβάλλει τη θέλησή μας κ.ο.κ., όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα μας.

  1. Μα καλά, δεν βλέπουν οι αγρότες ότι δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για σάλιο; Από τον θεό Κθούλου περιμένουν να τα πάρουν;

  2. Ο Βρασίδας είναι κολλημένος με το στοίχημα. Και ο θεός Κθούλου να κατεβεί και να του πει να το κόψει, αυτός δεν το σταματά με τίποτε.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
alamo

Κθουλχού, o σκωληκομερμυγκότρυπας ο τρίτος.
Μέγας άρχων της Μαστοζυμασίας, του πλανήτη Ερυσίπελα, (τρίτο άστρο αριστέρα καθώς μπαίνεις στο σύστημα της Εντερόπτωσης, γνωστό σαν Fomalhaut)
Δημιούργος (και όχι δημιουργός), το boyfriend :Clark Ashton Smith

#2
ο αυτοκτονημενος

ρε αλιβε που βρήκες την ΦΩΤΟ του μορίου μου και να την κατεβάσεις πάραυτα διότι ανήκει στα προσωπικά μου δεδομένα

#3
johnblack

Φίλε έχεις ασχοληθεί με RPG; Εγώ τραβιόμουν παλιά με αυτές τις ιστορίες (κυρίως Advanced Dungeons & Dragons), εννοείται πάντα λάιβ, ποτέ μέσω pc. Περί Κθούλου έχω μια πολύ αμυδρή εικόνα όσων λες.

Εντύπωση μου έκανε η τελευταία παράγραφός σου: αυτό ακριβώς το τιτανοτεράστιο παντοδύναμο ον, εμείς οι μονοκερίδιοι (από το παλιό εξειδικευμένο μαγαζί Μονόκερως, εδώ στην οδό Δεριγνύ, που το είχε ο γιος του Λεωνίδα Κύρκου, ο Μίλτος) το λέγαμε Καμπουρλάχ (στην αρχή άκλιτο, μετά εξελληνίστηκε και έγινε ο Καμπουρλάς). Δεν θυμάμαι από που ακριβώς το είχαμε ξεσηκώσει, πάντως ήταν αρκετά διαδεδομένο στη μικρή μας κοινότητα. Περιγράφαμε με αυτόν, χαρακτήρες (characters, π.χ. fighters, mages, cleriscs, thieves, druids etc) πραγματικά ακατανίκητους. Ήταν συνώνυμο του γαμαωδέρνουλα ας πούμε. H πλάκα ήταν οταν ο χαρακτηρισμός αυτός εξήλθε των στενών ορίων των παιχνιδιών στρατηγικής και φαντασίας και αρχίσαμε να τον χρησιμοποιούμε και στην «κανονική» ζωή, για τυπάδες που έχουν μαζεμένα πάνω τους όλα τα καλούδια του θεού, ομορφιά, φράγκα, εξουσία κλπ.

- Μην έχεις ελπίδες για τη Φρόσω. Έχω δει τον καινούριο της γκόμενο, καμπουρλάς κανονικός.

#4
allivegp

Καμπουρλάχ; Ενδιαφέρον. Τυγχάνω περισσότερο φαν του κιν-φου/λογοτεχνίας, ενώ από gamesμε αρέσουν κυρίως τα sports σε παιχνιδομηχανές (pro Evolution & σία).
Επίσης, ενδιαφέρον έχουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες μελών των οικογενειών των πολιτικών. Π.χ., ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ ότι ο Κύρκος υιός άνοιξε ουφατζίδικο.
Αντιθέτως, γνωρίζω το παραδοσιακό καφενείο του πατέρα του στελέχους του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ στα ΚΤΕΛ Αλεξ/πολης.

#5
allivegp

Πού χάθηκε και εκείνο το παληκάρι, ο panos1962, όλο και κάτι θα είχε να πει...

#6
Pirate Jenny

Χμ... ενδιαφέρον.
Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να αναφέρεται στο θεό Κθούλου, έτσι σετάκι, φούστα-μπλούζα. Παίζει πολύ το Μέγας, όμως. (Ο Κθούλου δεν είναι ακριβώς θεός, είναι το άρρητο, το άφατο, το ακατανόητο, το έλα ποιος ήρθε, το τώρα τη γαμήσαμε.) Φυσικά, αυτό δεν εμποδίζει κανέναν να προσεύχεται σ' αυτόν ή να τον επικαλείται. Παραδείγματα που έχω ακούσει:

[I]- Και τότε τι κάνουμε για να πιάσουμε πελάτη; Ρίχνουμε πετονιά και προσευχόμαστε στο Μέγα Κθούλου (μεγάλη η χάρη Του).

- Μα τον Κθούλου, ρε Βρασίδα, θα μας τρελάνεις.[/I]

Σημειώνω επίσης, τη σειρά κόμικς «Ο μικρός Κθούλου» του Γιώργου Τσούκη.

Α, και γιατί Φρικηδπαίδεια γι' αυτό το λήμμα; Θέλω να πω, το «Ναχσχδαβάζζ» που λένε τα παιδιά πραγματικά δεν ακούγεται καθόλου πιο ψαρωτικό από το Νυαρλαθοτέπ. Δεν έβαζες τα πρωτότυπα να τελειώνουμε; :-Ρ

Υ.Γ. Fhtagn και σπεκ!

#7
johnblack

Ώπα ρε συ, όχι και ουφάδικο. Ρίξε μια ματιά εδώ :)

#8
Pirate Jenny

@ johnblack: Σε rpg υπάρχει το Call of Cthulhu, το οποίο είναι ντετεκτιβικό/παρανόρμαλ εποχής - και δεν έχεις καμία ελπίδα να βγεις ζωντανός από κει μέσα. Στο D&D (μέχρι έκδοση 3.5, με πιο καινούργια δεν ξέρω τι παίζει) έχουν βγει διάφορα τερατάκια σε Monster Manual και ένα ολάκερο βιβλίο, το Lords of Madness, που βασίζονται εμμέσως πλην σαφώς στο λαβκραφτική μυθολογία Κθούλου. Πλοκάμια, φίλε. Πολλά πλοκάμια...

#9
allivegp

@Pirate: Τί είναι το Fhtagn;
Υ.Γ. κανόνισε να κάνεις κάνα χρόνο να ξαναφανείς...

#10
Pirate Jenny

Το Fhtagn είναι από λαβκραφτική φράση που για κάποιο λόγο έγινε διάσημη ή απλώς καλτ. Όσο πιο geek είσαι, τόσο πιο εύκολα το λες απ' έξω (όλο μαζί!). Αν δεν είσαι τελειωμένος geek, και θες να πουλήσεις και λίγη μούρη, πετάς την τελευταία λέξη στο ξεκούδουνο. (Πότε για χαιρετισμό, πότε για να πεις μια μαλακία τύπου μπλε, πότε επειδή κάποιος είπε «Λάβκραφτ» και θεωρείς ότι πρέπει να απαντήσεις κάτι τέλος πάντων).

Όλα αυτά στα εγγλέζικα και στα ιντερνέτια, όμως. Όχι εδώ (απ' όσο ξέρω, τουλάχιστον).

#11
xalikoutis

Η πειρατίνα, αν και δεν είμαι ειδικός, καλά τα λέει... εγώ είμαι από αυτούς που κουράστηκαν από το «ανείπωτο» κείνο, «απερίγραπτο» τ΄άλλο...

Απλά νομίζω ότι τον Κθούλου δεν τον επικαλούμαστε μόνο ως παντοδύναμο, αλλά και ως το μεγάλο κακό που αισθάνεσαι ότι έχεις πλησιάσει π.χ. όταν βρίσκεται σε μέρη που δε θα έπρεπε να έχεις βρέθει, πας ας πούμε ξέμπαρκος σε τελειωμενάδικο στο εξωτερικό (πολιτισμική απόσταση + γενικότερη φρίκη), ή βρίσκεσαι σε σπίτι άσχετης παρέας/γκόμενας και διαπιστώνεις ότι κάτι δεν πάει καλά και φρικάρεις... αναδιηγούμενος το σκηνικό όλο και θα πετάξεις κάτι στο στυλ «μόνο τον Κθούλου δεν είδα εκεί πέρα» ή «περίμενα να βγει κανάς Κθούλου από το μπάνιο».

Γενικότερα, όμως, ψάχνοντας το ιντερνέτ βλέπει κανείς ότι ο Κθούλου χρησιμοποιείται περίπου όπως τα πράσινα μπίου-μπίου, ως όνομα που δίνει κανείς στον δράστη μιας ενέργειας όταν δεν θέλει να τον κατονομάσει (ο Κθούλου όμως είναι για πιο σοβαρές/σκοτεινές περιπτώσεις από τα πράσινα μπίου μπίου που το πολύ να σου κρύψουν τις παντόφλες και άλλα οικογενειακά).

Υπάρχει και ομάδα.... beach handball που λέγεται ΚΘΟΥΛΟΥ ή μου φάνηκε στο γούγλε;

#12
allivegp

Παίδες, μετά τα λεγόμενα της Πειρατίνας και του Χαλικού, είναι αλήθεια ότι ο ορισμός είναι ελλιπής. Το λήμμα είναι ελεύθερο προς συμπλήρωση/τροποποίηση και ίσως εδώ να υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό σε τούτο το σάιτ: Η βελτίωση/τελειοποίηση όσων από τους ήδη υπάρχοντες ορισμούς είναι ελλιπείς/εσφαλμένοι.
Αυτό επικαιροποιεί ένα προαιώνιο ερώτημα: Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε έντιτινγκ οι ίδιοι στα λήμματα μας; Τέσπα, μέρα που' ναι σήμερα, έχω να κάνω μερικά τηλεφωνάκια πριν βγω, μ' αυτόν τον παλιόκαιρο, μας σάπισε με τόσο νερό που πίπτει πια τόσες μέρες...

#13
Pirate Jenny

Σώπα μωρέ, γι' αυτό είναι τα σχόλια, για συμπλήρωμα. :)
Εξάλλου, μπορεί ο Κθούλου να προσφέρεται για σεντόνια, αλλά όχι απαραίτητα στο slang. Έχει χυθεί πολύ μελάνι για δαύτον σε ένα σωρό μέρη, εδώ θα ψάξουμε να βρούμε την ιστορία του;

Επί του θέματος, πάνω σ' αυτό που λέει ο Χαλικούτης: ναι, παίζει και ως χαρακτηρισμός καταστάσεων, πραγμάτων και (αν είσαι πολύ άτυχος) προσώπων, με την έννοια «τερατούργημα στη νιοστή».
[I]
- Ρε μαλάκα, τι έβαλες μες στην κατσαρόλα και μυρίζει έτσι;
- Ό,τι βρήκα στο ράφι, μωρέ, δεν τα ψάχνω αυτά.
- Κακώς! Αυτό δεν είναι σάλτσα, αυτό είναι ο Κθούλου αυτοπροσώπως![/I]

#14
johnblack

Φαίνεσαι να τα ξέρεις καλά τα θέματα. Εγώ έχω πάνω από 10 χρόνια να ασχοληθώ, το call of cthulhu το είχα ακουστά... Το Monstrous Manual εννοείται αγαπημένο. Ίσως επίσης θυμάσαι πως στο D&D ο αντίστοιχος του Κθούλου γαμαωδέρνουλας ήταν ο σαυροειδής Tarrasque, όνομα το οποίο επίσης χρησιμοποιούσαμε σε εξω-rpg context ως συνώνυμο της απόλυτης καταστροφής ή του απόλυτου καταστροφέα. Το ξύπνημα του Ταράσκ (νομίζω ξυπνά μια φορά στα 1000 χρόνια ή κάτι τέτοιο) ισοδυναμεί με την Αποκάλυψη.

#15
Pirate Jenny

Μμμμ... όχι ακριβώς. Το Tarrasque έχει Intelligence 3. Θυμάμαι κι εγώ τον τρόμο που προκαλούσε σε low level φάσεις, αλλά είναι βασικά ζώο. (Πέτα του ένα μεζέ και το κάνεις φίλο σου.) Ο Κθούλου πάλι είναι ένα πράγμα που ούτε οι θεοί δεν μπορούν να καταλάβουν, ούτε βέβαια και να νικήσουν. Είναι ένα cosmic lose button.

Νομίζω πως κανένα προκάτ τερατάκι με stats (να, είναι τόσο δυνατό, τόσο έξυπνο, έχει τόσα πλοκάμια ανά τετραγωνικό μέτρο) δε μπορεί να βγάλει ίδιο εφέ με τον Κθούλου. Αυτό το «ανείπωτο» που κούρασε το Χαλικούτη, συγκεκριμένα. :)

#16
johnblack

Ναι, όντως, το Ταράσκ είχε κάτι απίστευτα stats που δν χόρταινα να διαβάζω, π.χ. η πέτσα του ήταν τόσο σκληρή που για να χτυπηθεί χρειαζόταν magical weapon από +1 και πάνω, ούτε καν silver δεν το έπιανε, lightning bolt ήταν immune κλπ. Είχε όμως και alignment nil αν θυμάσαι, ήταν δλδ περισσότερο μια force of nature...

#17
Khan

Πειρατίνα, πάλι καλά που το επεξήγησες, γιατί το είχαμε παρεξηγήσει το αβατάρι ότι επρόκειτο για την χταποδιάρα της Καραϊβικής.

#18
Pirate Jenny

!!!
Πάω να διαμαρτυρηθώ εντόνως! (:-Ρ)

#19
vikar

Μετά απο τους σχετικούς σχολιασμούς φάνηκε ήδη, αλλα άς το τονίσουμε κιόλα, οτι το Κθούλου, ότι και να σημαίνει κάθε φορά (εγώ πάντα το άκουγα και χρησιμοποιούσα με την έννοια του «τρομαχτικού»), περιορίζεται σε παρέες ρολοπαιχτών κυρίως, καθώς φυσικά και μυημένων στη λογοτεχνία του Λάβκραφτ. Δέν το έχω ακούσει ποτέ απο άσχετο, απο κάποιον δηλαδή που δέν είχε σχέση είτε με τη αντίστοιχη λογοτεχνία είτε με το παιχνίδι ρόλων της Καόζιουμ.

Επίσης, να αναφέρω και το παράγωγο που έπαιζε στους κύκλους μου τότε πολύ, κθουλίστικος, που σήμαινε είτε «τρομαχτικός», είτε «σχετικός με το ''Κόλ οβ Κθούλου''».

#20
ΠΡΩΤΕΥΣ

Απόσπασμα λογοτεχνίας Κθούλου (με όλο το σεβασμό σε κοινό και λογοτέχνες): «...Αυτή η πρωτόγνωρη, αρχαία, αναδυόμενη από τα έγκατα της γης, αποσυνθετική φρίκη, μόνο με τη μυρωδιά του καλαμαριού στο εργοστάσιο κονσέρβας »Η ΤΡ.....« στη Γιάλτρα Αιδηψού, μπορεί να ανακληθεί στην φιλάσθενη μνήμη μου...»

#21
allivegp

Όπατις και σουρρεαλιστής συγγραφέας ο Λάβκραφτας...
Παίδες, παραδέχομαι ότι ο ορισμός είναι ελλιπής γιατί δεν περιέχει την έννοια του «τρομαχτικού» (όπως την όρισε ο βίκαρ), ωστόσο τα τόσα πολλά σχόλια πιστοποιούν ότι -αν μη τι άλλο- άξιζε να ανεβεί σαν λήμμα, και αυτό είναι κάτι που το εισπράττει ο λημματοδότης, μέσα σε ένα πολύ καλό κλίμα που βγαίνει προς τα έξω, με όλα τα παιδιά μπροστά και πίσω από τα φώτα, που κάνουν όλοι εξαιρετική δουλειά και είναι όλοι υπέροχοι.

#22
poniroskylo

Εσύ κάνεις πλάκα αλλίβε αλλά και ο ορισμός ήταν εξαιρετικός και τα σχόλια ήρθαν κι έδεσαν. Πίστεψε με. Εγώ δεν είχα ιδέα τι είναι ο Κθούλου - για Lovecraft είχα ακουστά, τζαστ - και μετά από αυτά που διάβασα εδώ έπαθα μόρφωση και άνετα μπορώ να παραμυθιάσω όποιον θες σαν και μένα, που επίσης δεν έχει διαβάσει τπτ απ' αυτά. Τι άλλο να ζητήσει ο άνθρωπος; Άσε δε που μπορεί και να διαβάσω άμα μου πέσει στα χέρια. Keep it up, μεγάλε.

#23
patsis

Περνάμε πολύ καλά στα καμαρίνια και αυτό το εισπράττει ο κόσμος. Ξαναβρίσκουμε άλλωστε το απαιτητικό κοινό της Θεσσαλονίκης, της όμορφης Θεσσαλονίκης, που είναι η αγαπημένη μας πόλη.

Σκονάκι του κάθε ηθοποιού θιάσου σε περιοδεία αρπαχτής στην Θεσσαλονίκη.

#24
vikar

Αμάν βρε αλίβ! Ξέχασες να ευχαριστήσεις τον ατζέντη σου, τους γονιούς και το θεό να πούμε... :-Ρ

Όσον αφορά τα παιχνίδια ρόλων, το Κθούλου τα έσπαγε πάντως. Ήταν πραγματική όαση μετά τις ότι νά 'ναι ασυναρτησίες της Τί Εσ Άρ, που μόνο με πραγματικά αρχιδάτο οργανωτή παίζονται. Μετά βέβαια βγήκαν και τα Βαμπίρια στην πιάτσα, ακόμη πιό ψαγμένη φάση απ' ότι ξέρω απο παλιούς συμπαίκτες, αλλα στο μεταξύ κάποιοι μεγαλώσαμε μη χέσω...

#25
euripidisk

Επειδή το να μην πιστεύεις σε μία θρησκεία μέχρι το να την χλευάζεις κ να την βάφτίζεις λόγο της αδαοσύνης ¨επ.φαντασία¨ή δεν ξέρω γω τι απέχει πάρα πολύ, έχω να σας πω μόνο αυτό: ''νγκλούι μγκλού ναφχ Κθούλου Ρ'λυέ γουγκάχ' ναγκλ φχτανγκλ'' που σημαίνει το εξής:''Στον οίκο του στην Ρ'λυέ ο νεκρός Κθούλου κοιμάται κ ονειρεύεται.'' Γιαυτό αν κάποια στιγμή δείτε το πιτσί σας ζίγκα στο πλοκάμι να ξέβρετε πως ΚΑΠΟΙΟΣ ξύπνησε κ σας εκδικείται για τούτα που του σούρνετε...
Σκιαχτήκατε καθόλου;;;;

#26
patsis

Αυτό το νγκλούι μγκλού ναφχ Κθούλου Ρ'λυέ γουγκάχ' ναγκλ φχτανγκλ τό 'χουμε;

#27
Galadriel

Άσε, patsis, σεσινεπάσλανγκ :P

#28
patsis

Πάντως η φράση ακούγεται «σαν έναν άνθρωπο που προσπαθεί να κάνει γαργάρα ενώ παλεύει μ' ένα κοπάδι άγριους λύκους.»

#29
Galadriel

Χμμμ κάτι σαν πνιχτή που δεν πήγε καλά μου κάνει εμένα...

#30
patsis

Ακόμα και με τόσα πλοκάμια η φαντασία στη μαλακία κάποτε στερεύει ε;

#31
Galadriel

disk σούπω εγώ δε σκιάχτηκα, τα γέλια με πιάσανε, καλά έκανα;

#32
euripidisk

εεε βάστα λίγο ρε Μες μία ώρα έψαχνα στα κιτάπια μου το νγκλουί...για να αναγριευτείται κ σένα σε πιάσαν τα γέλια;Ποιός ακούει γκάζια τώρα απο τον Νυαρλαθοτέπ...

#33
perkins

«τα πράσινα νερα» Μεταφραση Γ Μπαλάνος.Τι μου θυμισατε!

#34
Khan