Παρ' ότι η μετοχή είναι παθητική, η λέξις δηλώνει άτομο που έχει ψάξει, και όχι άτομο το οποίο έχουν ψάξει, αν και το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Προέρχεται από την ρηματική μορφή της φράσης «την έχει ψάξει» ή πιο απλά «τό 'χει ψάξει το ζήτημα», ή «την ψάχνει με τη γυμναστική». Μοιραία, το υπόλοιπον του πληθυσμού ζηλεύει γιατί δεν μπορεί να το κάνει και όταν προσπαθεί διατρέχει τον κίνδυνο να μείνει με τ' αρχίδια στα μάτια.

Ψαγμένος, λοιπόν, είναι αυτός που ξέρει τα σωστά μέρη, τις σωστές μουσικές, το σωστό φαγητό, τις σωστές ταινίες, βιβλία, από τέχνες, κάτι απ' όλ' αυτά ή και όλα μαζί σε ένα πολύ κομψό και πρακτικό βαλιντζάκι. Δεν πίνει ξίδια, πίνει καλά ποτά. Δεν σαβουριάζει, τρώει καλό φαγητό. Αν του πεις ουγκχ δεν θα καταλάβει την αναφορά στον καλλιτέχνη, αλλά ξέρει την ταινία Изгнание και τον σκηνοθέτη της με τα ονόματά τους (πόσο ωραία τα λέω για τον εαυτό μου). Αγνοεί τον Εντικά, αλλά θα σου μιλάει ώρες για τον Πικάσο. Είχε περάσει περίοδο κατά την οποία θεωρούσε τον Κολτρέην ξεπερασμένο και άκουγε σχήματα τύπου Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, αλλά όταν τον ξαναβρήκε ανακάλυψε νέο βάθος στο ωμό, αλλά συναισθηματικό του παίξιμο.
Τα στανταράκια τον αφήνουν αδιάφορο, όταν αυτός τα μάθαινε εμείς οι υπόλοιποι ανακαλύπταμε το βυζί της μάνας μας, αλλά ο σωστός ψαγμένος σκορπίζει απλόχερα την γνώση που με κόπο κατάκτησε και για τούτο έχει το σέβας των ερασιτεχνών (με την έννοια του ετύμου της λέξης) και όχι τον φθόνο ή το «ξεσκότα μας το μπούτσο μωρή ψωνάρα». Κατ' αυτήν την έννοια διακρίνεται ο ψαγμένος από τον σεβαστό αθλητή του νέημ ντρόπινγκ και της ημιμάθειας (βλ. σχόλια εδώ), όπου δεν παρατηρείται αγάπη προς κάποιο αντικείμενο, αλλά εργαλειοποίηση της γνώσης και της πληροφορίας.

Καθείς είναι ψαγμένος στο αντικείμενό του, μπορεί εύκολα κάποιος να είναι συνολικά ξυλοκόπος, αλλά οι γνώσεις του σε ένα πεδίο να αγγίζουν την τελειότητα και το βάθος το απύθμενο στην διείσδυση και την κατανόηση, αλλά και την συνολική αντίληψη του αντικειμένου.

Αφιέρωσις: κχαν, που του τό 'κλεψα σχεδόν.

- Πολύ ψαγμένος ο Τάκης με τη μουσική, ε;
- Ποιος ρε, ο πρωτοδισκάκιας; Έναν πούτσο είναι, μην ψαρώνεις. Αν μιλήσεις μισή ώρα μαζί του, θα αρχίσει να ξεφουρνίζει τις μαλακίες τη μία πίσω απ' την άλλη.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Pirate Jenny

Σπεκ!

Έχω να συμπληρώσω μόνο μια ατάκα του Κωστάκη Ανάν: «Δεν μπορώ τους ψαγμένους, μ' αρέσουν οι ψαχνόμενοι». Καλησπέρα σας. :)

#2
patsis

Το λινκάζ είναι ο τρόπος να μιλάς γραπτώς σε αγνώστους περίπου σα να μιλούσες στην παρέα σου: ανακαλώντας κοινές μνήμες ή εμπειρίες. Ο ορισμός σου, ω jesus, είναι ένα πολύ καλό δείγμα για να μην μην πω έργο τέχνης και φανώ πασέ (καθώς τα συμπαθητικά σχόλια δεν είναι ιν αυτήν την περίοδο).

#3
Khan

Φχαρστώ και χαρά μου. Το Ιζγκνάνιε ή όπως αλλιώς λέγεται το παίζει αυτήν την Τετάρτη στον Δημοτικό Κινηματογράφο Ιλίου αν δεν απατώμαι, άσχετο. Θα προσπαθήσω να πάω.

#4
jesus

να πας να τη δεις, εμένα μ' άρεσε, αν κ πρέπει να την ξαναδώ.

θξ κ για τα σχόλια, άπαντες.

#5
iron

ποιον μου θυμίζει το λήμμαν, ποιον μου θυμίζει...

#6
johnblack

ρε πστ μ' έβγαλες ημιμαθή επειδή δεν ήξερα οτι Κρόκους ήταν κωδικός της Στάζι; Γι' αυτούς και για άλλους λόγους θα σε περιμένω με τη βοήθεια της παναγίας στις 3 Γέφυρες στη Λιοσίων (ή και στη γέφυρα Ροσινιόλ στη Δυρραχίου άμα θέλεις) να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα τους λογαριασμούς μας.

#7
jesus

δεν έπιασες καλά τη συζήτηση νομίζω ρε, ως άθλημα συγγενές του νέημ ντρόπινγκ το ανέφερα. αλλά αν θες πάμε, κ φέρε κ το μαχαίρι σου μαζί:Ρ

#8
iron

και όποιος έχει δει την Επιστροφή και ακούει Archive και Portishead και γουστάρει γάτες και σονάτες Μπετόβεν και πίνει ρούμι zacapa (αν και μόλις το ανακάλυψε και το λέει για να κάνει φιγούρα), μπαίνει στο πάνθεον αυτό; ή απλώς θεωρείται σνομπ;

Άλλο: συμβαίνει πολύ συχνά, άτομα τα οποία από κάποιους θεωρούνται ψαγμένα, να είναι η αποθέωση της μετριότητας και της μπαναλαρίας... Πχ μια φίλη που έχει μπλέξει σε κάτι θεοτικές αρχαιοινδουιστικοχριστιανομεταφυσικοθεατρικές αρχιδιές, θεωρεί ότι τα άτομα του κύκλου αυτού είναι ψαγμένα ατομάκια.

Ε και επίσης ο καθένας θεωρεί τον εαυτό του ψαγμένο...

#9
jesus

αυτό όντως είναι κενό στην ανάλυση, κάλυψα μόνο το κομμάτι που όντως ανταποκρίνεται στην έννοια. το αψέντι από χτες φταίει. θα το συμπληρώσω εν καιρώ.

#10
johnblack

αυτό το φέρε και το μαχαίρι σου από που το 'χουμε ξεσηκώσει;

#11
jesus

φάρσες, θείο. επική ατάκα...

#12
HODJAS

Το «ξεσκότα μας τ' αρχίδια» που θυμίζει τη σκότα (πανί ιστιοπλοΐας) και παραπέμπει στο ιταλικό fuori coglioni, πρέπει να μπεί αυτούσιο απο τον ομοούσιο (!)

#13
vikar

Τί έγινε ρε παιδιά, μας έλειπε αυτό;... Μάιστα. ... Ρε σίγουρα;... Χμ. Όντως.

Τζίζας, τα σέβη μου.

Αυτό που δέν βλέπω καθαρά είναι άν το ψαγμένος σχηματίστηκε πρίν το ψάχνομαι με κάτι ή το αντίθετο: είναι την ψάχνω > ψάχνομαι > ψαγμένος ή την ψάχνω > ψαγμένος > ψάχνομαι; Η κότα ή τ' αβγό; Προφανώς, η πρώτη ακολουθία βγάζει περισσότερο νόημα γραμματικά, αλλα δέν ξέρω τί πρωτοειπώθηκε.

Και πόσο παλιά έκφραση είναι αλήθεια;

#14
vikar

Ναί, τό χε ανεβάσει ο Χάν στο δουπού απο Αύγουστο. Ωραία ωραία, καλά πάμε.

#15
jesus

τι να σε πω ρε θείο, το ψάχνομαι με τη μουσική, πχ, λέγεται; δε μου κάνει. αν ναι είμαι λάθος κ το διορθώνω.

ψάχνομαι είναι νομίζω άλλη φάση, που δεν ξέρω αν την έχουμε κι όλας, του στυλ δεν τό 'χω ακόμα, ψάχνω το δρόμο μου. ότι δλδ ψάχνομαι με ποστ-χάρντκορ πα να πει το ανακαλύπτω, το ψηλαφίζω, ενώ το την ψάχνω έχει να κάνει με διείσδυση σε βάθος. εκτός δλδ κ εγώ τα έχω στο μυαλό μου έτσι κ δεν είναι γενική η διάκριση.

δεν αισθάνομαι ότι τό 'χω, θείο χότζα.

(ντρίιιιιν. ναι, γεια σας, ο ομοούσιος είμαι, τον τάσο θα ήθελα.)

#16
vikar

Ναί, λέγεται, στο σχήμα ψάχνομαι με κάτι (που σημαίνει «την ψάχνω με κάτι»), που είναι διαφορετικό απο το ψάχνομαι σκέτο. Νομίζω οτι είναι νεόκοπο μ' αυτήν τη σημασία πάντως και οτι βγήκε ακριβώς απο το ψαγμένος --άρα οτι έχεις δίκιο σ' αυτά που γράφεις στον ορισμό.

Για να παπαρολογήσω κι' εγώ κατιτίς, ακριβώς λόγω της παθητικής φωνής, το «ψάχνομαι με τη μουσική» αντί του «την ψάχνω με τη μουσική», κουβαλάει και συνδηλώσεις αυτοψυχοψαξίματος, που η ενεργητική φωνή δέν έχει, πρόκειται λοιπόν για δυνητικά διαφοροποιημένη σημασία, πιό φορτισμένη.

#17
vikar

Και εννοείται οτι η έννοια του ψάχνομαι με κάτι ώς «πρωτοανακαλύπτω κάτι» όπως λές, υπάρχει επίσης.

#19
Mr. Cadmus

Αντώνυμο: Άψαχτος.