Έτσι, σκέτο-νέτο. Με αυτή τη συντομευμένη και οικονομική μορφή χρησιμοποιείται κατά κανόνα σήμερα η παλιά κλασική έκφραση ράδιο αρβύλα, για την προέλευση της οποίας διατίθεται ο κατατοπιστικότατος ορισμός του Panoulis.

Η καθαρά λεξικογραφική συμβολή του ορισμού μόλις τελείωσε. Παρακάτω διαβάζετε με δική σας ευθύνη.

Αρβύλες δεν κυκλοφορούν μόνο στο στρατό, όπως σωστά υπενθυμίζει ο xalikoutis - και όπως ούτε ο Μπάμπης άλλωστε αγνοεί.

Προς ανάπτυξη του ισχυρισμού αυτού, παραθέτω, αντί δικού μου ορισμού, σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του αντιστασιακού και αυτόχειρα Τάσου Δαρβέρη, Μια Ιστορία της Νύχτας, 1967-1974, βιβλίο που btw περιέχει ουκ ολίγη σλανγκ και μπινελίκια. Πρόκειται για μια αυτοβιογραφικού τύπου ματιά στα γεγονότα της Επταετίας, ματιά περιοριστική και υποκειμενική, και γι' αυτό ακριβώς τόσο ενδιαφέρουσα.

«Αρβύλα» στον στρατό, στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης λεγόταν κάθε καλή -συνήθως- ψεύτικη είδηση. Δεν περνούσε μέρα που να μην κυκλοφορούσαν φήμες για χάρες, αμνηστίες και τα παρόμοια. Η «αρβύλα» ξεκινούσε συνήθως από κάποιον που είχε επισκεπτήριο - δικηγόρου συνήθως - και μετέφερε τα τελευταία πολιτικά κουτσομπολιά στη φυλακή, την άποψη κάποιου πολιτικού ή τη διαβεβαίωση κάποιου παράγοντα του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι «κάτι θα γίνει με τους κρατούμενους». Οι «αρβύλες» ήταν πιο επίμονες στις γιορτές και τις διάφορες επετείους της χούντας (21η Απριλίου), οπότε όλοι παρακολουθούσαν με αγωνία τις πρες κόμφερανς και τα διαγγέλματα του Παπαδόπουλου από την τηλεόραση. Οι ομιλίες του Παπαδόπουλου και του Γεωργαλά ήταν ίσως τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά θεάματα στον Κορυδαλλό, μετά το ποδόσφαιρο. Άλλωστε, τα χουντικά έντυπα (Ελεύθερος Κόσμος, Νέα Πολιτεία) είχαν στις φυλακές αισθητά μεγαλύτερη κυκλοφορία από το μέσο όρο τους.

Έψαξα ματαίως για παραδείγματα στο γούγλε, το οποίο δυστυχώς πλέον μονοπωλείται από εκατομμύρια αναφορές στην ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή του κ. Αντώνη Κανάκη, πλουτοκράτη υποκριτικώς κοπτόμενου υπέρ των δικαίων του φτωχού λαού και καπήλου αγνής θεσσαλονικοσύνης...

- Λένε θα καταργηθεί η βαθμολογία στο σλανγκ.γκρ...
- Μην ακούς, αρβύλα είναι. Όλο έτσι λένε και τίποτε δε γίνεται.

(από Vrastaman, 26/02/10)Για τον Χότζα ;-) (από Vrastaman, 26/02/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
ο αυτοκτονημενος

αυτο το σκετα νετα ποτε ρε φιλε το εβαλες ;; επαθα πλακα μολις το ειδα και το ειδα μολις ανεβασα το νετα σκετα παραξενο ε ;//

#2
Khan

(Ράδιο) Αρβελέρ για τις αρβύλες- ανακρίβειες που μεταδίδει η υπερεκτιμημένη ιστορικός.

#3
iron

Πέ' τα ρε μεγάλε, πέ' τα... και πάντως είναι αντιπαθέστατη.

#4
Vrastaman

Trivium: Ο Γεωργαλάς, πρώην θεωρητικός μαρξιστής, υπήρξε το sex symbol της χούντας, το ανομολόγητο καρδιοχτύπι πολλών ξινίχλoκυράδων της εποχής.

ΥΓ Άλλο ένα αδίκως καπωποντηθέν λήμμα....

#5
HODJAS

Το απρέ μηδί (Νο2) πάει γάντι στο 1ο!
Θνξ Σούπερ-Βράστα :-)

#6
Khan

!!!

Στο εν λόγω βιβλίο μέτρησα 9 καραμπινάτες αρβύλες, το απέδωσα στην εκλαΐκευση, αλλά έτυχε να διαβάσω κι ένα εξειδικευμένο άρθρο της, που πάλι είχε μια βαρβάτη αρβύλα. Κατά τ' άλλα νταξ, δεν είναι και του πεταματού η genital reek, why I raise hell.

#7
deinosavros

Μερικές φορές έχω την αίσθηση οτι η Γλώσσα είναι μια εκδικητική θεότης.

Αγγλ. Post= Υπηρεσία διακίνησης ειδήσεων, Ταχυδρομείο.
Τουρκ. Postal= Στρατιωτικό υπόδημα, Αρβύλα.

#8
Vrastaman