Κυριολεκτικά είναι η σπατάλη χρημάτων σε κάτι άχρηστο ή που δεν δουλεύει ή και τα δύο. Είναι όμως και μια εμπρηστική προβοκατόρικη έκφραση για να τσουβαλιάσεις ηθικά και να χαρακτηρίσεις απαξιωτικά μια πολύ μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα (κάπως σε φάση «τους ξέρω εγώ αυτούς»). Συνήθως πρόκειται για συλλήβδην όλο το αντίθετο φύλο.

Λέμε «γυναίκες... πεταμένα λεφτά». Δεν εννοούμε το χρήμα ή, τουλάχιστον, όχι μόνο αυτό. Είναι σα να λέμε «κάθομαι και παιδεύομαι και ταλαιπωρώ τον εαυτό μου για νά 'ρθει να μου πει ότι δεν είναι τι είπα ήταν ο τρόπος που το είπα. Τιστομπούτσο;» Ε α γαμήσου κι εσύ κι ο γρύλος σου! Τζάμπα ασχολούμαστε.

Λένε «άντρες... πεταμένα λεφτά». Απολύτως λάθος έκφραση, παραφθορά και ιδιοποίηση της αρχικής και σωστής.

Σε άλλες, τζέντερ νιούτραλ καταστάσεις, πεταμένα λεφτά είναι οι πρωτοδεσμίτες (παράδειγμα 4), οι δικηγόροι (εδώ τείνει κάπως στην κυριολεξία) και όποιοι άλλοι πιστεύουμε ότι αποδεικνύονται «λίγοι» και κατώτεροι των προσδοκιών μας.

Για πιο σοβαρή εμβάθυνση βλ. αγόρια ιππότες, κορίτσια μαύρες κότες, αγόρια Ελλάδα κορίτσια μαρμελάδα και το πιο μπλε [(c) jesus] αγόρια ρομπότ, κορίτσια φέρυ-μποτ.

  1. - Ναι μωρό μου... ναι... έκλεισα ναι... ποιο; ναι, ναι, και το αμάξι το έφερα στη δουλειά... ναι, έτοιμος είμαι με τις βαλίτσες... όχι δεν έχω τίποτα... όχι, δεν με φόρτωσες με όλα τα κανονίσματα... εννοείται θα περάσουμε τέλεια... μα αφού σου λέω δεν έχω τίποτα... μα σου είπα εγώ ότι με κούρασες;... τι εννοείς;... δεν είναι τι είπα αλλά ο τρόπος που μιλάω; δηλαδ-... γιατί να μην πάμε;... πώς δε σ' αγαπάω;... κλείσαμε τα πάντα, πήραμε άδειες και να μην πάμε;... που κολλάει αυτό;... ρε μωρό μου συνάδελφος είναι να μην της μιλάω;... ποιος; τι; ποιος είναι ο Γιώργος και γιατί έχει άποψη για τη σχέση μας;... μα... όχι ρε στάσου... όχι... σου είπα εγώ να μην έχεις φίλους;... Καλά, θα περάσω να σε πάρω... Καλά... Ναι σου λέω... Κι εγώ... Αφού σου λέω κι εγώ...
    - Τι έγινε ρε Μηνά;
    [Σ.ς.Ο Μηνάς κοιτάει ακόμα το ακουστικό απορώντας τι σκατά συνέβη]
    - Τι να γίνει ρε συ; Γυναίκες... πεταμένα λεφτά...

  2. Από το group του facebook Γυναίκες...πεταμένα λεφτά!Women...lying around money! (sic):

Γυναίκες...πεταμένα λεφτά!Δεν το πιστεύουμε και απόλυτα, αλλά σαν ατάκα είναι από τις καλύτερες...

  1. Ο γράφων δεν θα επιχειρήσει καν την κατάδυση στην γυναικεία ψυχή. Όχι σήμερα τουλάχιστον και όχι χωρίς την παρέα δυο φίλων και λίγου αλκοόλ. Θα δώσω το μικρόφωνο στις ίδιες κι όποιος καταλάβει να με χέσει. Παραθέτω από το αντίστοιχο group του facebook (Άντρες.... πεταμένα λεφτά..):

Μπορεί καμιά φορά να μας ξεγελάνε και να τους ερωτευόμαστε αλλά... πόσες φορές έχετε σκεφτεί την ατάκα: «Άντρες.. πεταμένα λεφτά». Αν την έχετε σκεφτεί έστω και μία.. ανήκετε στην παρέα μας...

  1. Από εδώ:> Χμμ... Δίκιο. Ήμουν βέβαια καταλάθος σωστός, αλλα το οτι στην 4 είναι μεταβατικό είναι φανερό. Ήθελα να τονίσω οτι παίρνει κατηγορούμενο, αλλ'ανταυτού έγραψα «μεταβατικό». Τί να πείς; Πρωτοδεσμίτες... Πεταμένα λεφτά.[/quote]5. Από εδώ:[quote=Pirate Jenny]Κλασική επίσης η αντιδιαστολή μεταξύ hos (οι γκόμενες - πφφ, πεταμένα λεφτά) και bros (οι φίλοι σου, τα φιλαράκια σου, τα αδέρφια σου). Bros before hos, man!

vikar 6. Από εδώ:

Γυναίκες ...πεταμένα λεφτά.
Οταν είχα ακούσει τη συγκεκριμένη ατάκα πριν από πολλά πολλά χρόνια είχα θυμώσει με τον αρσενικό που το σκέφτηκε.
Περνούσα την φάση της φεμινίστριας και με είχε συνεπάρει ο αγώνας. Θα τους νικήσουμε...κορίτσια!!!
Τώρα πια θυμώνω με τον φεμινισμό και γελάω τρελά με την ατάκα.

Αγόρια ρομπότ, κορίτσια φέρυ μποτ. Graffiti. Εξάρχεια, Αθήνα. (από patsis, 25/02/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Μπράβο ρε πάτσι, σούπερ!

#2
Vrastaman

!!!, που θα έλεγε κι ο Γκάτζμαν!

#3
HODJAS

Άξιος! Με το που το είδα, το πρώτο που μου' ρθε στο μυαλό ήταν η ατάκα του Θάνου Τζενεράλη στη «Σάντα Τσικίτα» (1953), που παίζει το αφεντικό του Λογοθετίδη. Όταν μαθαίνει οτι ο τελευταίος ζητάει μια μικρή αύξηση ή ένα δανειάκι για την εγχείριση της μάνας του, ρωτάει πόσων χρονών ήταν τον συνάδελφο του Λογοθετίδη (Πρωτόπαππα) κι όταν του λέει οτι ήταν 70 χρονών, κουνάει το κεφάλι και λέει απαξιωτικά «τσ-τσ... Πεταμένα λεφτά!»
Όταν όμως είδε την κορμάρα της Λιβυκού, που και καλά θα παντρεύονταν το Λογοθετίδη, άρχισε τα κι (τα κου και τα κωλο) μπαριλίκια...

#4
Galadriel

Λένε «άντρες... πεταμένα λεφτά». Απολύτως λάθος έκφραση, παραφθορά και ιδιοποίηση της αρχικής και σωστής.

Αστεράτος για τον αυτοσαρκασμό που υποβόσκει στο παραπάνω. Και όχι μόνο, παίζει και το παράδειγμα 1, τόσο βγαλμένο μέσα από τη ζωή, τί να λέμετε τώρα...

(patsis τί εννοείς ακριβώς; ότι δεν αξίζει να ασχολείται κανείς μαζί μας γιατί είμαστε παράλογες εξ ορισμού; δηλαδή ό,τι λέμε είναι παράλογο και δεν στέκει; σε όλες τις περιπτώσεις; άμα αναστενάζει η άλλη κάτω από τα χέρια σας την αμφισβητείτε εξίσου; και τί θα κάνεις τώρα, θα βάλεις λινκ στο τούμπα τα μπιφτέκια; τί ενδιαφέρον να εντρυφήσουμε και μεις οι λίγες στον λογικό ανδρικό τρόπο σκέψης... αααααχαχαχαχ).

#5
jesus

patsis, λυπάμαι που το λέω, αλλά ετεροκαθορίζεσαι ως το αντίθετο του μπανάλ κ εύκολος.

#6
Galadriel

Εννοείται.

#7
patsis

You cannot see what I see because you see what you see. You cannot know what I know because you know what you know. What I see and what I know cannot be added to what you see and what you know because they are not of the same kind. Neither can it replace what you see and what you know, because that would be to replace you yourself. Douglas Adams, «Mostly Harmless» Ίσως αυτή την οντολογική μοναξιά μας μπορούμε να την υπερβούμε. Ίσως με τον έρωτα. Ίσως.

Ο ορισμός είναι χιουμοριστικός (πετυχημένος ή όχι). Μην τρελενουά αδέρφια.

#8
Galadriel

αχαχαχχα καλό μου είναι υπέροχος μη μασάς (ομιτζί και τρία λολ, πραγματικά δεν καταλαβαίνετε τι εννοούν οι γυναίκες!)

#9
nikospip

το παράδειγμα 1 ειναι ολα τα (πεταμενα) λεφτα!!! εγραψες με τον ορισμό αν και λέω να σε χαντακώσω στη βαθμολογία για να δω πόσο χιούμορ πραγματικά έχεις. (μη κανεις «χε...» με ανήσυχο ενδιαφέρον-σε βλέπω)

#10
allivegp

O πάλαι ποτέ βραζιλιάνος άσσος του Πάο Φλάβιο Κονσεϊσάο είναι κλασσικό παράδειγμα πεταμένων λεφτών ...
υπάρχει «λεφτών»;

#11
vikar

Μα μόλις το έγραψες.

#12
Galadriel

Σχετικό με το λήμμα: άβυσσος το μουνί της γυναίκας! (με γαμάτο και χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης).

#13
Galadriel

Απογοητευμένος πελάτης παραπονιέται στο γύφτο για τα καρπούζια του:
- Τα καρπούζια σου είναι πεταμένα λεφτά!
- Τα λεφτά ντεν πεταίνει.
Τρου στόρυ.