Στις πάμπολλες φυλές αυτοκινητάδων συγκαταλέγονται:

- Ο «αυτοκινητάς» ενίοτε γνωστός και ως «μαντράς» έπαιρνε τα ρίσκα του αφού η πράξη που γινόταν δεν ήταν ούτε νομότυπη, ενώ φορολογικά ήταν «μαύρη»...
(εδώ)

- Η Mustang είναι ένα αυτοκίνητο που θα λατρευτεί όπως το βινίλιο από τους παραδοσιακούς μουσικόφιλους, οι οποίοι απαρνούνται κάθε είδους CD και Blue Ray τεχνολογίες. Θα το ερωτευτούν οι παραδοσιακοί αυτοκινητάδες, που θα κρατάνε το τιμόνι της Mustang και θα ονειρεύονται ότι σοφάρουν στους παραλιακούς δρόμους του Μαλιμπού και τις κυριλέ συνοικίες του Σάνσετ Mπούλεβαρντ.
(εκεί)

- πρεπει να παραδεχτω πως ειμαι αυτοκινιτας, σχετικα καυλογκαζας. ελαφρος μηχανικος και με ενα αγγιγμα καγγουριας.
(παρακεί)

- Και οι αυτοκινητάδες πάνε τόσο αργά που προλαβαίνεις να τους αποφύγεις, να κάνεις κύκλο το τετράγωνο και να ξαναγυρίσεις για να τους κλωτσήσεις την πόρτα.
(και παραπέρα)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Θα ήθελα στον ορισμό λίγο παραπάνω τις παραδειγματικές σχέσεις. Ο αυτοκινητάς είναι αυτοκινητάς εν αντιθέσει προς ποιον; Τον μηχανάκια; Κάποιον άλλο;

#2
MXΣ

Ίσως εν αντιθέσει όλων εμών που θεωρούμε το τουτούνι ως ένα απλό μεταφορικό μέσο και όχι ως προέκταση του ανδρισμού μας;

#3
HODJAS

Καρασπέκ!
Αυτοκινητάς είναι και η δικηγορίστικη έκφραση ευρύτερη του λαμαρινά shyster (ο τελευταίος πάει συνήθως μόνον Ειρηνοδικείο = υλικές ζημιές-στραπάτσα, ενώ ο αυτοκινητάς παίζει και Πρωτοδικείο = σοβαροί τραυματισμοί βλ. ambulance chaser), όπως είναι ο διαδρομιστής για τον μικρο-ποινικολόγο (άλλως «ποινικολέρα»), ακινητάς (ο ειδικός στο εμπράγματο-πολεοδομικό), προσημειωσάκιας (που τζιμπάει εύκολες αμοιβές από κανα-δυο τράπεζες για δάνεια και δεν ασχολείται με τίποτε άλλο), κοράκι (που στήνει πλειστηριασμούς), ενώ δεν υφίστανται εισέτι χαρακτηρισμοί γι’ αυτούς που κάνουν νομιμοποιήσεις εταιρειών (με το κιλό) και γι’ αυτούς που κόβουν φασόν διαταγές πληρωμής (αλλά πού θα μου πάνε)…

#4
Khan

Counter spek!

#5
Vrastaman

Αυτά είναι Χότζα'μ, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο καιρό έψαχνα μεταφορά του ambulance chaser ;-)

#6
Vrastaman

@Χαν - προφάνουσλυ προς τον μηχανόβιο. Η λέξη εκφέρεταιτόσο με περηφάνια όσο και με περιφρόνηση!

#7
Επισκέπτης

Αχ βρε Βράστα στην μοντουλοκατινιά σου πρόδωσες το νόημα της Χοτζείου αντιθέσεως μεταξύ λαμαρινά και αυτοκινητά. Δεν τραβάς άλλη μια μοντουλοκατινιά; Μας βλέπουν και σλανγκαρχίδηδες... Εξαρτάται βέβαια αν ο αυτοκινητάς είναι έννοια γένους και ως προς τον shyster και τον ambulance chaser ή αν ταυτίζεται ή έστω εστιάζεται μόνο προς τον δεύτερο.

#8
Vrastaman

Μπαρντόν;

#9
Khan

Ξεκουράζω την βαλίτσα μου...

#10
allivegp

Φασονατζής λέγεται και ο παθολόγος που αισχροκερδεί συνταγογραφώντας χωρίς λόγο, περιττά φάρμακα, τα οποία σημειωτέον, είναι προέλευσης Κίνας ή Ινδίας, βαφτίζονται ευρωπαϊκά επειδή εισάγονται μέσω Ιταλίας ή Γερμανίας, και αφήνουν κέρδος από 6 ως 20 ευρώ το κομμάτι στον γιατρό που τα προωθεί.

Π.χ. για μια κυνάγχη, ένας σοβαρός γιατρός δίνει παρακεταμόλη+αντιισταμινικό αξίας 2.5 ευρώ ενώ ο φασονατζής θα δώσει αντιβίωση (μακρολίδη) + πραζόλη (για ...το στομάχι) + ΜΣΑΦ + ρινικό σπρέι, δηλαδή χοντρα-χοντρά 40+50+15+15 = 120 ευρώπουλα, από τα οποία ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 25%, δηλαδή 30, ενώ το Ασφαλιστικό Ταμείο του 90. (Πώς να τη βγάλουν καθαρή τα Ταμεία με όλα αυτά!)

Ο φασονατζής μας, θα βάλει στην τσέπη κάνα 20-30 ευρώ από τους ντήλερς των φαρμακευτικών βιομηχανιών που τον επισκέπτονται στο ιατρείο του, μαύρα, και έξω από την αμοιβή του. (Οι ντήλερς έχουν προηγουμένως τσεκάρει στα φαρμακεία ποιός γιατρός έσπρωξε την πραμάτεια τους.)

Ο ασθενής μας πάλι θα είναι ικανοποιημένος που πήρε πολλά φάρμακα («άρα θα γίνει γρήγορα καλά») και όλα βαίνουν με τον αυτόματο, σε μια χώρα που ξοδεύει φάρμακα 8πλάσια από αυτά που αναλογούν στον πληθυσμό της.

Παράγωγα του «φασονατζής» είναι το «φασόν» (=αντίγραφο φαρμάκου), και το «φασονάζ ή φασονάρισμα» (= η τέχνη του φασονατζή).

#11
allivegp

Πήρα αφορμή από το «φασόν διαταγές πληρωμής » του Χότζα.

#12
Galadriel

Τι παίχτηκε βρε παιδιά; Είχα καιρό να μπω κι έγινε νέα μόδα οι ορισμοί να μπαίνουν ως σχόλια; :-/

#13
Khan

Γιατρέ μου, ανέβασέ το αυτό. Εκτός από πολύ καλό λήμμα- ορισμός είναι και μια επίκαιρη κοινωνικο-οικονομική καταγγελία μέρες πού 'ναι.

#14
Vrastaman

Μάλλον το σχόλιο μπήκε ως ορισμός :-)