Ο καραγκιόζης, ο γελοίος, ο περίγελως. Λέγεται και για αρσενικούς και για θηλυκές, και χρησιμοποιείται τουλάχιστον 50 χρόνια (σήμερον: 2010).

- Μαλάκα, πάμε Τζέμελλι το βράδυ;
- Σιγά μην πάω πάλι στην κωλότρυπα. Είσαι τελείως νούμερο;

(από Khan, 16/02/15)(από Khan, 25/02/15)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
euripidisk

Υπέροχη υπερκλασικούρα. Πώς κ δεν το'χαμε; Κ μια ερώτηση κρίσεως: γιατί Νούμερο κ όχι πχ Γράμμα; Σαν να λέμε «τι γράμμα είναι αυτός;» ε;

#2
Αλάριχος Τεκέλογλου

Έλα μου ντε μου...

#4
betatzis

Δε νομίζω ότι έχει να κάνει με αριθμητικό ψηφίο, αλλά με νούμερο τσίρκου, νούμερο σόου κλπ.

#5
euripidisk

σωστός ο μπετατζής! δεν το σκέφτηκα έτσι...

#6
MXΣ

Σε σχέση με αυτό που έγραψε ο μπετατζής, υπάρχει η φράση «κάνω νούμερα», όχι τηλεοπτικά, αλλά κόνξες, θεατρινισμούς, σαλτανάτια, κλπ = «μην μου κάνεις νούμερα εμένανε, γιατί θα γίνουμε κώλος». Μην ξεχνάμε επίσης τα νούμερα, τις υπηρεσίες σκοπιάς. Φυσικά όλα αυτά έχουν ήδη λεξικογραφηθεί σε κυριλέ λεξικά, unfortunately...

#7
HODJAS

Non mi fare i numeri = μη μου κάνεις νούμερα (ιταλικός ιδιωματισμός σημ. προσοχή στο ιδιωματικώς περιττό άρθρο «μη μου κάνεις τα νούμερα», όπως «τί ωραία που μυρίζει το σπανάκι με το ρύζι», «να παίξουμε τα μήλα», «έχω το μέλι» κλπ).

#8
Galadriel

Από εδώ: νούμερο 1 αριθμός chiffre
το νούμερο ένα le numéro un
2 μέγεθος παπουτσιού pointure
Τι νούμερο παπούτσι φοράς; Quelle est ta pointure ;£££
3 μέγεθος ρούχου taille
Ποιο είναι το νούμερό σου; Quelle est ta taille ;£££
4 μέρος θεάματος numéro
χορευτικό νούμερο un numéro de danse
5 άπρεπη ή περίεργη συμπεριφορά caprice
κάνω νούμερα faire des caprices
6 (για άνθρωπο) που γελοιοποιείται numéroridicule
Τι νούμερο! Quel numéro celui-là !

Αχχχ άλλο ένα μείον από το πρόχειρον. Να γίνει και μια αναφορά στη θεϊκή ατάκα «Η tv είναι μαγεία - παίρνει τα μηδενικά και τα κάνει νούμερα».

#9
HODJAS

Ο πιο εξευτελιστικός χαρακτηρισμός νούμερου είναι το «τρια ζερό» = αφοδευτήριο (παλιά οι δημόσιες τουαλέττες είχαν 3 μηδενικά απ' όξω).

#10
Επισκέπτης

Να επιπροσθέσω στα της Μες, το νούμερο με την έννοια του χασίματος της αυτόνομης προσωπικότητας σε ένα σύνολο: «πλέον έχουμε γίνει στατιστικές... είμαι ένας από τους 11000000 Έλληνες, ανήκω στο 48% του ανδρικού πληθυσμού, στο 12% των επισήμως ανέργων και στο 10% με ψυχικά νοσήματα, με ΑΤ, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, νούμερο κινητού και κυκλοφορίας, δεν είμαι πιά ο Αρτέμης...» ή κάτι τέτοιο...

#11
Πούτσαρς

Το νούμερο, (που φυσικά είναι από νούμερο τσίρκου η πλανόδιου γελωτοποιού), το λέμε πολύ συχνά και ταχτικότατα το συνδυάζουμε με τα 'παλαμάκια'.
1. -Τι ! να βγω με σένα το νούμερο;;!! ...και τα παλαμάκια που τα βάζεις !!;;
2. -Πω πωωω..., γίναμε νούμερο χθες βράδυ... -Το νούμερο πάει στο 'διάλο..., τα παλαμάκια ποιός αντέχει...

#12
Πούτσαρς

Πάντως με εκπλήσει που δεν υπήρχε το νούμερο σ' αυτό το τόσο 'γεμάτο' σάϊτ...
Κοίτα να δείς..............

#13
Khan

Ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι το έχει και ο Μπάμπης, οπότε αυτομάτως εμπίπτει στα ceci n'est pas tellement slangue. Πάντως, Μες, αν έχεις ετοιμάσει κανά γερό σεντόνι, ίσως θα άξιζε να το αναρτήσεις.

#14
Αλάριχος Τεκέλογλου

Κατατοπιστικότατο το σχόλιο της Mes. Ίσως άρα η έκφραση να είναι γαλλικής αρχής (πβ. το τελευταίο της παράδειγμα). Τώρα, όσο για τη σλανγκότητα (άλλως: σλανγκοσύνη) της λέξης, το γεγονός ότι το περιλαμβάνει ο «Μπάμπης» δεν λέει τίποτα... Απλώς άρχισε να χώνει και κάποιες πιο slang λέξεις στο λεξικό του. Γιατί, το «Βούλγαροι» που είχε μπει στην αρχική του εκδοχή (και είχε προκαλέσει σάλο), μήπως δεν ήταν slang;

#15
Galadriel

Όχι χαν, η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησα να το γράψω και έκανα λίγο γούγλε, βρήκα το παραπάνω λινκ που ουσιαστικά τα έλεγε όλα και κανα δυο άλλες καταχωρήσεις που έδειχναν ότι ο όρος είναι πλήρως λεξικογραφημένος κι αποφάσισα να το βάλω στην άκρη ως μη-επαρκώς-σλανγκ (και βλέπαμε).

Θεωρώ ότι είναι από αυτές τις οριακές λέξεις που, παρά το ότι είναι καταχωρημένες σε λεξικά της κανονικής, είναι σκόπιμο να υπάρχουν και σε αυτό το σάιτ, γιατί και κανονικές δεν τις λες. Βέβαια δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η προσωπική μου άποψη είναι και ορθή.

#16
Khan

Γι' αυτό γιατρέ μου, είπα όχι και τόσο, δεν είπα καθόλου σλανγκ. Απλώς τό πα στα γαλλικά.

#17
soulto

Όταν είσαι νούμερο καλό είναι να είσαι φουλ νούμερο, όχι ημίμτερα, όπως άριστα επιδεικνύει εδώ ο ΥπΟικ μας

#18
soulto

Η παραπάνω θεϊκή ατάκα, στο ελλειπτικότερο:

τα "νούμερα" κάνουν νούμερα