Οι παλαιοί κουτσαβάκηδες συχνά χρησιμοποιούσαν όπως όπως και λανθασμένα αρχαιοπρεπείς και λόγιες εκφράσεις και λέξεις στο λόγο τους. Έτσι οι λέξεις αυτές αποκτούσαν μια καινούργια δυναμική και ποιητική.

Βλ. και λήμματα στυλιανοπούλου, αντιλαβού, καταλαβού.

Το συγκεκριμένο λήμμα δεν ανήκει βέβαια στην κουτσαβάκικη αργκό, είναι πολύ μεταγενέστερο. Αποτελεί όμως κατάλοιπο ή και συνέχεια αυτής της μεθόδου της αργκό και της πιάτσας, να εκφέρονται δηλαδή με τρόπο αρχαιοπρεπή κάποιες λέξεις.

Mου κάνει για ανύπαρκτος αόριστος β΄, τάχαμου εις την αρχαία ελληνικήν, του δόκιμου ρήματος μαγκεύω (βλ. και ξετσουτσουνεύω).

Λέγεται ειρωνικά σε κάποιον ή για κάποιον που το παίζει [μάγκας]. Εννοούμε δηλαδή να κάτσει στ' αυγά του και να μην κομπάζει, αφού δεν το 'χει γενικώς. Εναλλακτικά, άραξε στα κυβικά σου.

Ο συνηθέστερος τύπος είναι του 1ου πληθυντικού, παρόλο που συνήθως λέγεται για ένα άτομο, βλ. παράδειγμα 1 και 2 αλλά ευρίσκεται και σε άλλες πτώσεις, βλ. παράδειγμα 3.

Όποιος ξέρει πώς κλίνεται το ρήμα στον προπερσυντέλικο, να σηκώσει το χέρι του και θα κερδίσει μια γραμματική του Τζάρτζανου.

  1. - Ε και τι πειράζει που δεν έχουμε ξανακάνει δουλειά με νυχτερινά κέντρα. Θα μπούμε στο κόλπο με φόρα και θα τους πάρουμε και τα σώβρακα.

- Ώπα, εμαγκεψάμεν ρε χτεσινέ;

  1. - Εμαγκεψάμεν και ο Παντελής και θέλει να πλακώσει τον Θωμά γιατί λέει του πήδηξε τη γκόμενα. Πού πα ρε Καραμήτρο, ένα μέτρο με τα χέρια στην ανάταση, μιλάμε θα του αργάσει το τομάρι ο μπήχτης ο Θωμάς.

  2. - Και ποιος είσαι εσύ ρε φιλαράκι που κανονίζεις meeting χωρίς την έγκριση της διεύθυνσης;;; Εεεε;;; Εμαγκεψάμην και αποφασίζουμε και διατάσσουμε;;; Εεεε;; Το βράδυ που θα σε δω από κοντά θα σε κάνω ρεμπέτη... Άρχισε να αφήνεις μουστάκι λέμε...

(φόρουμ στο νέτι από http://www.zortal.gr/modules/newbb/viewtopic.php?post_id=58659).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

άξιο το μεροκάματο.

#2
Khan

ἐμεμαγκεύμην είναι ο Υπερσυντέλικος.

Το ἐμαγκεψάμην είναι Αόριστος, όχι Παρατατικός, που είναι ἐμαγκευόμην.

#3
betatzis

Ευχαριστώ ειλικρινώς Χάν για την διόρθωση.

Πάω να ετοιμαστώ για αυτομαστίγωση για το λάθος που διέπραξα, συν επιπρόσθετη ποινή τρεις μήνες αποχής από λημματογράφηση. Πρόστιμα πότε θα επιβάλει το αφεντικό ;;;. (Θυμόμουν ένα περίεργο τύπο ειργασάμην ή κάπως έτσι, γραμματική βέβαια δεν άνοιξα, βαρέθηκα, καλά να πάθω.) Αμα το σκεφτόμουν νοηματικά και όχι με την κατάληξη είναι βέβαια κλασσικός αόριστος, «μάγγεψε και ο Παντελής.....»

#4
Khan

έεεεετσι! 100 Ave Maria και 10 κεντήματα Bucilla!

#5
Khan

...μόνο μην απέχετε από τη λημματογράφηση, τρεις κι ο κούκος μείναμε...

#6
betatzis

Εντάξει, αλλά και συ μην περιμένεις Τζάρτζανο, είσαι εκτός συναγωνισμού.

Θυμάσαι παλιά το ομιλείται ελληνικά, που είχε η Κανέλλη ένα τύπο από το υπερπέραν, που δεν εμφανιζότανε, (νομίζω ο Μπάμπης ήτανε), που τον ρωτούσανε στα δύσκολα και απαντούσε ως θεός ;;;. Είσαι η φωνή από το υπερπέραν του σλανγκρ. Καμία σχέση με Μπάμπη όμως, δεν ξέρει την τύφλα του αυτός, έχει προ πολλού φάει τη σκόνη σου, μην παραξηγηθείς.

Αλήθεια τρεις κι ο κούκος μείναμε. Όταν γράφτηκα στο σλανγκρ υπήρχε και ο ήλεκτρον, ο Γκατζ, αν ακούνε ας δώσουνε στίγμα, ωραία περνούσαμε και ας πλακωνόμασταν που και που, αφού είμαστε τζόρες και δεν σηκώνουμε πολλά πολλά, τι πειράζει όμως δηλαδής, ας εμφανιστούνε να γίνει τζέρτζελο και ας ξαναπλακωθούμε.

#7
betatzis

Ομιλείτε, διορθώνω

#8
Khan

Τον Τζάρτζανο στον χαρίζω. Να μου πρόσφερες κανάν Μέγα Ανατολικό, θα τον δεχόμουνα.

#9
HODJAS

Έχω ακούσει τον τύπο «εμαγκεψάμεν;» ως ειρωνεία, βλ. «Λούφα και Παραλλαγή»:

(Παπαδόπουλος):
-Μήπως είδατε το Λάμπρου;
(Μαρλαφέκας):
-Εμείς δηλαδή δε σου κάνουμε;
(Παπαδόπουλος):
-Τον θέλω για μια δουλειά...
(Σαββίδης):
-Άλα εμαγκεψάμεν! Κάνουμε δουλειές και με το Λάμπρου τώρα;

Είναι δηλαδή 1ο πληθυντικό οριστικής Αορίστου Α΄ του υποθετικού αρχαίου ρήματος «μαγκεύω» με αναβίβαση του τόνου (κανονικά θα ήταν εμαγκέψαμεν) κόντρα στους κανόνες της Γραμματικής, για να προσδώσει περισσότερο ειρωνικό ύφος.

Η ιδιωματική χρήση του πληθυντικού αριθμού προκειμένου για ένα πρόσωπο, απαντάται και σε άλλες εκφράσεις της καθομιλουμένης όπως «τί κάνουμε; - καλά;» / «πουλάμε τρελλίτσα;» / «κάνουμε και τέτοια;» / «τί έχουμε;» κλπ

Πάντως το ρήμα μαγκεύω υφίσταται ως καθομιλουμένης χρήσης στην Δημοτική και σημαίνει «κάνω το μάγκα» (αντίστοιχο στα Ισπανικά το αυτοπαθητικό chulearse < chulo = νταβατζής / μάγκας / μπάνικο κομμάτι κλπ).

#10
HODJAS

Α! Ο ιδιωματικό πληθυντικός χρησιμοποιείται και στην Αγγλική (π.χ. ένας γιατρός ρωτά εύθυμα how are we today; ή μια γειτόνισσα ειρωνεύεται τη μεγαλοπιασμένη φίλη της we' ve moved up in the world eh; = σήκωσε νερό το κουτάλι σου; κλπ) και στην Ισπανική (π.χ. Como estamos; = Πώς είμαστε;) και στην Ιταλική (π.χ. Andiamo al lavoro con la macchina come signori e; = Πάμε στη δουλειά με τ' αμάξι σαν κύριοι έτσι; - δε γουστάρουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς βλ. Un borghese piccolo piccolo M. Monicelli 1977) κλπ.

#11
jesus

σπαζαρχίδας: όταν ο τόνος πηγαίνει προς τη λήγουσα δε λέμε ότι κατεβαίνει;;
αν είναι έτσι, όλος ο λόγος του χότζα καθίσταται ανακριβής, κ το αναβίβαση πρέπει να γίνει καταβίβαση, με τα κοπρολαγνικά υπονοούμενα που αυτό συνεπάγεται.

#12
HODJAS

Γκρρρ... Έχεις δίκιο (e vaffanculo)!

#13
Galadriel

Με πρόλαβε ο χότζας εμαγκεψάμεν το ξερα και εγώ...

#14
Επισκέπτης

@ khan + betatzis. Πράγματι η κίνηση στο σάιτ έχει πέσει. Και μπράβο σου που το επισημαίνεις τη στιγμή που όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Ίσως συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση και κάποιες φαγωμάρες και ξεκατινιάσματα που είχαμε κατά καιρούς, θα ήταν ωστόσο πέρα ως πέρα μυωπικό να περιορίζαμε το πρόβλημα εκεί. Παραμειώνοντας το σλανγκ.γκρ σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, συνεχίζουμε τον ίδιο φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας. Καλά είναι τα inside jokes, καλές και οι de profundis εξομολογήσεις, καλή και η επίδειξη γλωσσομάθειας και ταξιδιωτικών εμπειριών. Φοβάμαι όμως πως μόνο αυτά μας έχουν μείνει.

Το «πρόβλημα» των αποχωρήσεων και της αποχής από τη λημματογράφηση είναι ένδειξη ενός κάποιου κορεσμού. Σε ένα μακροσκελέστατο σεντόνι μου παλιότερα προς τον Βίκαρ (το οποιο του ειπα να προωθήσει γενικώς) εξέθετα αυτή μου την άποψη με λεπτομέρειες. Δυστυχώς ο ιερεύς με έγραψε στα παλιά του... ας είναι. Με δυο κουβέντες η θέση μου ήταν η εξής: έχει καταγραφεί το μεγαλύτερο μέρος από ο,τι ήταν να καταγραφεί. Το βλέπεις κι εσύ και όλοι πλέον, πως τα λήμματα επαναλαμβάνονται και ανακυκλώνονται ελαφρώς παραλλαγμένα. Από δω και πέρα δεν χρειάζεται τόσο ποσοτική δουλειά (δλδ να προσθέτουμε ολοένα κι άλλα λήμματα) όσο ποιοτική δουλειά. Ο πληθωρισμός δεν είναι καλό πράγμα. Αποσυντονίζει, αποπροσανατολίζει, έως και αποθαρρύνει κάποιον που έχει κάτι καλό να καταθέσει, από φόβο πως το λήμμα του θα χαθεί μέσα στον κυκεώνα της μετριότητας και της επανάληψης. Όχι άλλη επέκταση, αλλά ένταση: συγχωνεύσεις λημμάτων, διορθώσεις, επεξεργασία, ενσωματώσεις σχολίων, διαγραφές αρλουμπών και πολλά ακόμη.

Να με συγχωρείς αν προχώρησα το θέμα πολύ παραπέρα απ' όσο εσύ το σκεφτόσουν, νομίζω όμως πως οι προβληματισμοί μου είναι θεμιτοί. Στο κάτω-κάτω, αν απλά θέλαμε διαδικτυακή παρεούλα και τσατάρισμα και πλακίτσα, προσφέρονται κι άλλοι χώροι, ενδεχομένως εξίσου ενδιαφέροντες, που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Και μην πεταχτεί κανείς να πει πως εδώ έχουμε μαζευτεί τα καλύτερα παιδιά (κι ας το έχω πει κι εγώ τον πρώτο καιρό που ήμουν ενθουσιασμένος). Υποτίθεται πως εδώ καταγράφουμε την αποκλίνουσα γλώσσα, κι αυτό είναι που μας ενώνει. Αυτά προς το παρόν.

#15
Vrastaman

Τζόνι, αδικείς τον Βίκα. Εγώ το διάβασα, και φρονώ πολλοί άλλοι. Γιατί όμως δεν το ανήρτησες ο ίδιος;

#16
HODJAS

Τζόνι, αν αναφέρεσαι στα σχόλια αυτού (τουλάχιστον) του λήμματος με την παράθεση «... καλή και η επίδειξη γλωσσομάθειας και ταξιδιωτικών εμπειριών ...», μήπως μπορείς να μας το κάνεις λιανά γιατί δεν το πήρα;

#17
Galadriel

Ζήλεψε που έγραψα για τις ικανότητες που έχουν οι πουτάνες στην Ταϊλάνδη, άστονε αααααχαχαχ

ΥΓ beta έτσ' από περιέργεια, στο παράδειγμα κανας γνωστός μας;

#18
Khan

Συμφωνώ να γίνουν διαγραφές, έχω προτείνει και 58 δικά μου για αρχή. Διαφωνώ ότι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής σλανγκ έχει ήδη καταγραφεί. Μας περιμένουν χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες λήμματα εκεί έξω.

#19
Galadriel

Ε ναι ρε συ όλοι ξέρουν ότι γράφεις χάλια και ασφαλώς τα 58 χαλιδέστερα λήμματα του σάιτ είναι δικά σου :P Χαν σ' αγαπώ σ' εκτιμώ αλλά με όλο το σεβασμό που σου έχω δεν θέλω να ακούω μαλακίες τώρα αυτομαστιγώσεις κιετσ', τα χω σκεφτεί, τα χω αποφασίσει και (επειδή μπορώ χα χα) τα χω κάνει και εγώ (πάει το μήδι στο μμμ!) - εκ των υστέρων βλέπω όμως ότι ο δρόμος αυτός είναι αδιάβατος. Που λέει ο λόγος.

#20
patsis

Johnblack, μιας και γράφεις δημοσίως θεωρώ πως ό,τι γράφεις για το σάιτ αφορά όλους και όλοι μπορούν, αν θέλουν να σχολιάσουν. Έτσι;

1.> Και μπράβο σου που το επισημαίνεις τη στιγμή που όλοι σφυρίζουν αδιάφορα.[/quote]Εγώ δεν σφυρίζω αδιάφορα. Μου απευθύνθηκες και δεν σου απάντησα; Με κατηγορείς για αδιαφορία για ένα (έστω υποτιθέμενο) πρόβλημα;

2.> Ίσως συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση και κάποιες φαγωμάρες και ξεκατινιάσματα που είχαμε κατά καιρούς[/quote]Ποιοι με ποιους; Είναι τόσο σημαντικά; Ποιοι τα προκάλεσαν; Δεν έχεις προκαλέσει ούτε ένα από αυτά;

3.> συνεχίζουμε τον ίδιο φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας[/quote]Εγώ δηλαδή (κι εσύ, πλην των περιπτώσεων σαν την παρούσα) και οι άλλοι που ανεβάζουμε λήμματα άξια λόγου και καταγραφής χωρίς εσωστρέφεια, τι είμαστε, τίποτα, μηδενικά;

4.> Παραμειώνοντας το σλανγκ.γκρ σε προσωπικές αντιπαραθέσεις[/quote]Ποιος τις κάνει αυτές; Όλοι οι άλλοι;

5.> Καλά είναι τα inside jokes, καλές και οι de profundis εξομολογήσεις, καλή και η επίδειξη γλωσσομάθειας και ταξιδιωτικών εμπειριών. Φοβάμαι όμως πως μόνο αυτά μας έχουν μείνει.[/quote]Δεν «μας» έχει «μείνει» τίποτα. Αν υπάρχει κάτι τόσο περισσότερο ενδιαφέρον να ειπωθεί, πέσ' το ο ίδιος ή άσε «μας» στη μιζέρια «μας» και βρες πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους να συζητάς ή να εκθέτεις τα κείμενά σου (τους ορισμούς εν προκειμένω).

6.> έχει καταγραφεί το μεγαλύτερο μέρος από ο,τι ήταν να καταγραφεί. johnblack Πώς αυτό; Ξέρεις, έστω κατά προσέγγιση, τον συνολικό αριθμό των αξιοκαταχώρητων (με οποιαδήποτε κριτήρια) λημμάτων που λέγονται για να πεις αν τα ήδη καταχωρημένα είναι το μεγαλύτερο μέρος τους;

7.[quote=johnblack]Το βλέπεις κι εσύ και όλοι πλέον, πως τα λήμματα επαναλαμβάνονται και ανακυκλώνονται ελαφρώς παραλλαγμένα. johnblack Μπα, εγώ δεν είδα τίποτα. Με ρώτησες;

8.[quote=johnblack]Από δω και πέρα δεν χρειάζεται τόσο ποσοτική δουλειά johnblack Όχι, δεν χρειάζεται δουλειά. Τίποτα δεν είναι απαραίτητο. Ούτε πρόσληψη μάς κάνανε στο slang.gr ούτε φαντάρους μάς πήρανε ούτε το σπίτι μας χτίζουμε.

9.[quote=johnblack]Όχι άλλη επέκταση, αλλά ένταση: συγχωνεύσεις λημμάτων, διορθώσεις, επεξεργασία, ενσωματώσεις σχολίων, διαγραφές αρλουμπών και πολλά ακόμη. johnblack Πέραν του γεγονότος ότι οι μοντς κάνουν τα περισσότερα από αυτά που λες, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο vikar από μόνος του. Σε όλο το σάιτ υπάρχουν εκατοντάδες σχόλιά του με συνώνυμα, παραπομπές και άλλες λεξικογραφικές παρατηρήσεις. Αν θέλεις να γίνεις μοντ, γιατί δεν το ζητάς από τον dik; Εγώ πάντως, για να συνεννοούμαστε, δεν θα σε ήθελα σε καμία περίπτωση μοντ, αν είσαι σ' αυτό το στυλ.

10.[quote=johnblack]Στο κάτω-κάτω, αν απλά θέλαμε διαδικτυακή παρεούλα και τσατάρισμα και πλακίτσα, προσφέρονται κι άλλοι χώροι johnblack Κοίταξε να δεις, στην δική μου τη δουλειά έχω αφεντικό διότι έχω να κάνω με τα συμφέροντα ενός οργανισμού που, στο βαθμό που επηρεάζονται από την συμπεριφορά μου και το πόσο αποτελεσματικός είμαι, μετριούνται από μερικές εκατοντάδες ευρώ σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια, πελάτες ευχαριστημένους ή «κρεμασμένους», εργασιακές υπολήψεις συναδέλφων που στηρίζονται σε μένα ως έστω έναν κρίκο της αλυσίδας. Εκεί να δεχτώ οργανωτή και καθοδηγητή και κάποιον να γκρινιάζει συνεχώς για το πόσο λίγη δουλειά κάνουν όλοι οι άλλοι πλην του ιδίου και για το ότι χαβαλεδιάζω μπροστά από έναν υπολογιστή. Εδωπέρα γιατί να σε δεχτώ εσένα σαν οργανωτή; Γιατί να δεχτώ οποιονδήποτε να κάνει τέτοιες υποτιμητικές κρίσεις για το αν είναι σοβαρά ή όχι αυτά που γράφω, τσουβαλιάζοντάς με μαζί με άλλους;

Αν το βλέπεις πιο σοβαρά, μάζεψε κάποιους από εδώ ή από αλλού, φτιάξτε μια εταιρεία/οργανισμό/ίδρυμα λεξικογραφίας και βγάλτε λεξικό. Θα είναι και όπως ακριβώς το θέλεις, αν είσαι ο επικεφαλής. Εννοείται φυσικά χωρίς κεραία από τα δικά μου γραπτά, για τα οποία διατηρώ κάθε δικαίωμα.

Θα το επαναλάβω. Ο ένας εδώ μέσα είναι τραπεζικός, ο άλλος δικηγόρος, ο άλλος μαθηματικός, ο άλλος μουσικός, ο άλλος χημικός, ο άλλος πληροφορικάριος και χίλια-δυο, έχουν όλοι τους καθήκοντα και αφεντικά και προθεσμίες και αγγούρια στον κώλο και έρχεσαι να πεις σε όλους αυτούς σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν σ' αυτά που γράφουν στο σάιτ; Εμένα προσωπικά με ενοχλεί ακόμη περισσότερο η επιμονή σου να επιστρέφεις, ξανά και ξανά, εκλαμβάνοντας την όποια σιωπή (την δική μου ας πούμε) σαν πεδίο επέκτασης και όχι σαν ένδειξη αμφισβήτησης ή/και διαφωνίας με την αναγκαιότητα των ζητημάτων που πετάς στο τραπέζι, συνήθως ιδιαίτερα δραματικά.

Κάποτε το είπα και ρητά:[quote=patsis]Εγώ ρε παιδιά άλλαξα τρόπο δουλειάς και ασχολήθηκα με αρκετούς ορισμούς ταυτόχρονα. Ήθελα να κάνω ένα παμπλίσιτυ σταντ: να φτιάξω 14 ορισμούς και να τους παρουσιάσω στο κοινό [...] Αλλά με την χθεσινοβραδυνή εσωστρέφεια μού τη βάρεσε και τους έριξα προς αλλαγή κουβέντας. Δε βαριέσαι. johnblack Υποθέτω πως, τώρα τουλάχιστον, είμαι αρκετά σαφής.

Σε κάθε περίπτωση, έχω χρόνια να διαβάσω κείμενο με τόσα πολλά στοιχεία στα οποία διαφωνώ.

#21
Galadriel

Ε να, αυτά δε μπορώ, μου θυμώσατε τον πάτση.

#22
johnblack

Σε ευχαριστώ ειλικρινά για το χρόνο που διέθεσες να απαντήσεις. Με κολακεύεις. Αυτό και μόνο δείχνει πως σε ορισμένα πράγματα που λεω έχω πέσει μέσα.

#23
Galadriel

Σώπα ρε συ, δε χάλασα και πολύ χρόνο, χαίρομαι που σε έκανα και χάρηκες χωρίς να καταλάβω για ποιο λόγο. Ό,τι και να σου πει κανείς χαίρεσαι ρε τζόνυ σε χαίρομαι και εγώ.

#24
jesus

δεν έχω όρεξη να γράψω κατεβατό. θα ήταν η πρώτη φορά που θα σου έγραφα μπινελίκι κ θα το εννοούσα, τζόνυ.

θα παρατηρήσω μόνο ότι από αυτά που έγραψες είτε σου απάνταγε ο όποιος είτε όχι, κολακευμένος θα ήσουνα κ είτε από την απάντηση είτε από την απουσία της το δίκιο σου θα έβλεπες. βλ την απάντηση που έδωσες κ την 1η παράθεση του πάτσις.

#25
johnblack

Mes γιατί απαντάς αντί του Πάτση; Δεν απευθύνθηκα σε σένα. Αν δε σας είχα δει θα έλεγα οτι είστε το ίδιο πρόσωπο που μπαίνει με διπλό λογαριασμό χαχα. Και δε χαίρομαι καθόλου με ο,τι μου λένε, αντιθέτως μάλιστα, τα παίρνω και ενίοτε άσχημα. Όχι όμως εδώ σ' αυτό το εικονικό περιβάλλον. Ο πάτσης όμως, που πιστεύει πως κανένα σλανγκ.γκρ δεν μας έχει προσλάβει και καμιά υποχρέωση δεν έχει κανείς να «δουλεύει», αφιέρωσε τον πολύτιμο χρόνο του να βάζει παραθέσεις και να κάνει βασανιστικά κόπι-πέιστ, έβαλε στο στόμα μου πραγματα που ποτε δεν είπα (οπως π.χ. οτι τα λημματα των αλλων ειναι σκουπιδια κλπ), με στοχοποίησε και με απομόνωσε ως ταραχοποιο στοιχείο, μου ειπε οτι δεν θέλει να με δει μοντ μέχρι να παγώσει η κόλαση (λες και τον ρώτησα), άφησε και μια ανεπαίσθητη ψιλοαπειλούλα του στυλ «μη διανοηθείς να αγγίξεις την πνευματικη μου περιουσία» (σιγά την παραλία αγαπητέ) και μου έδειξε με συνοπτικες διαδικασίες την έξοδο απ' το κτίριο... Τόσο πολύ σου χαλάω τη μαγιονέζα φίλτατε;

Τεσπα για να το τελειώνουμε εγώ καλόπιστα πήγα να απαντήσω στον προβληματισμό μπετατζή-κχαν σχετικά με τις αποχωρήσεις και γενικά τη μειωμένη κίνηση στο σάιτ. Έδωσα τη δική μου εξήγηση για την κατάσταση δίνοντας και ορισμένες προεκτάσεις με τις οποίες κάποιοι μυγιαστηκαν. Ζητώ συγγνώμη για αυτές τις παράπλευρες απώλειες, δεν ειχα προθεση να προσβαλω κανεναν. Φιλακια, μπλακ.

#26
Galadriel

@johnblack: Α δεν κατάλαβα νόμιζα σε μένα έλεγες, εγώ είχα γράψει σχόλιο τελευταία. Στα σχόλια του αυτοψυχοψάξιμο πρόσφατα έγινε αναφορά σε ένα σύνδρομο fregoli όπου κάποιος παίζει να νομίζει ότι όλοι όσοι συναντά είναι το ίδιο πρόσωπο που τον κατατρέχει, για δες το :P

#27
Vrastaman

Und was ist die δια ταύτα, schwärzejohan;

O ερχομός ενός από μηχανής Übermod;

#28
vikar

Τζόνι, όντως με αδικείς εκειπέρα, εκείνο το μήνυμά σου το προώθησα στους συντονιστές όπως είχες ζητήσει. Πολύ παραπονιάρης είσαι ρ' αδερφάκι μου... :-Ρ

Για την πεσμένη κίνηση πέφτετε ενμέρει μέσα. Κάμποσοι παλιοί έχουμε αραιώσει (κι' εγώ ο ίδιος έχω χαθεί τελευταία, ας όψονται τα αγγούρια στον κώλο που αναφέρει ο πάτσις). Αλλα βλέπω και οτι συνεχώς μπαίνουνε μέσα νέοι σηκώνοντας ορισμούς. Δυστυχώς, δέν έχω καθόλου χρόνο τις τελευταίες βδομάδες και δέν έχω καλή εικόνα του τί αναρτιέται και απο ποιόν ακριβώς (εκτός απο την εξαιρετικά εκνευριστική καταχώριση του τζίζα για την παράλειψη των να και θα, λήμμα που ετοίμαζα για κάνα εξάμηνο, τον παλιο$%&^#&$%&^...), αλλα δέν θα ήμουν βιαστικός σε συμπεράσματα τύπου «το σάιτ έχει νεκρώσει».

Και σιγά μή νεκρώσει δηλαδή. Απο τη μεριά μου τουλάχιστον, έχει να πέσει πολλή δουλειά ακόμη, αρκεί να χαλαρώσω λίγο με την επίσημη δουλειά μου. Κι' άς μου πάρει μήνες.

Συγκεκριμένα πάντως, διαφωνώ πέρα για πέρα στο οτι έχουμε καλύψει τη βασική αργκό. Αυτό που έχουμε κάνει είναι οτι καλύψαμε ότι μπορούσαμε χωρίς να χρειαστεί να δουλέψουμε συστηματικά. Για να γίνω σαφέστερος, αντιγράφω εδώ ένα περσινό μου μήνυμα σε συζήτηση με τους συντονιστές, οπου περιέγραψα σχηματικά έναν τρόπο που θα μπορούσαμε συνολικά να υιοθετήσουμε για να γίνει πιό συστηματική δουλειά:> Στις 26 Φεβρουαρίου έγραψε ο σαράντ εδωπέρα, οτι «το έδαφος της καταγραφής [της ελληνικής αργκό στο σλάνγκ τζι άρ] δέν έχει εξαντληθεί, κάθε άλλο». Συμφωνείτε με αυτήν τη θέση;

Εγώ οπωσδήποτε ναί. Είναι πάρα πολλές οι φορές, μετά απο σχεδόν τρία χρόνια λειτουργίας, που ακόμα απορώ με το πώς καραφλιαστικά κλασικές λέξεις της αργκό αργούν/άργησαν τόσο να καταγραφούν στο σάιτ (ενώ οι αυτοαναφορικές έχουν χτυπήσει κόκκινα). Και είμαι βέβαιος οτι υπάρχουν ακόμη πολλές τέτοιες, πολύ ή λιγότερο καραφλιαστικές.

Το θέμα είναι όμως, πώς τις εντοπίζεις τις γαμημένες; Πώς μπορούμε να καλύψουμε το έδαφος αυτό της καταγραφής κατα Σαραντάκο, με κάποιον μεθοδικό τρόπο; Έχω δύο απλές ιδέες πάνω σ' αυτό, οι οποίες βασίζονται στη διάκριση ανάμεσα σε «αργκό λέξεις» και σε «κοινές λέξεις με αργκό σημασία» (είχα μιλήσει πρώτη φορά για τη διάκριση αυτή [στο εκλιπόν λήμμα κτηνοβάτης], αλλα χωρίς φίντμπακ, ιδίως απο κάποιον φιλόλογο-γλωσσολόγο).

  • Άντληση απο κοινά λεξικά: Η διαδικασία είναι η εξής: (α) πιάνουμε ένα οποιοδήποτε λεξικό στα χέρια, (β) εντοπίζουμε κοινές λέξεις με διαδεδομένη αργκό σημασία καταγράφεται δέ καταγράφεται [η σημασία αυτή] στο συγκεκριμένο λεξικό ή και αργκό λέξεις (όχι αναμενόμενο), και (γ) τις καταχωρίζουμε στο σάιτ με δικά μας λόγια.
  • Αποδελτίωση σύγχρονων κειμένων: Η διαδικασία εδώ θα ήταν η εξής: (α) πιάνουμε ένα βιβλίο, μία ταινία, ένα κόμικ, μία τσόντα, προσωπική αλληλογραφία με φίλους, ένα αγαπημένο ιστολόγιο, ένα φόρουμ οπου συμμετέχουμε και λοιπά και λοιπά και λοιπά (οτιδήποτε χαρακτηρίζεται απο προφορικότητα στον λόγο θα έλεγα), (β) εντοπίζουμε αργκό λέξεις (ή, δευτερευόντως, και κοινές λέξεις με αργκό σημασία), και (γ) τις καταχωρίζουμε στο σάιτ.

Καί με τα δύο, μπορούμε να επιφορτιστούμε εμείς οι συντονιστές μόνον, ή να τα βγάλουμε προς τα έξω για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, μπορούμε δέ να τα οργανώσουμε και να τα διακηρύξουμε ως πρότζεκτ-σταυροφορίες, ή να τα βάλουμε ώς απλές συστάσεις προς τους χρήστες ή πιθανά κάτι άλλο. 26 Απριλίου 2009 Το πράγμα τότε δέν προχώρησε (πιαστήκαμε με άλλα θέματα), αλλα νομίζω ακόμη οτι κάτι τέτοιο, και όχι απαραίτητα αυτό που προτείνω, θα χρειαζόμασταν ωστε να μπορούμε κάποτε να μιλάμε για αρκετή κάλυψη της αργκό --γιατι εννοείται οτι δέν θα μπορέσουμε ποτέ να μιλήσουμε κυριολεκτικά για πλήρη κάλυψη.

Σε κάθε περίπτωση, το άν αραιώνουν ή όχι οι ενεργοί χρήστες δέν σημαίνει καθόλου οτι αραιώνουν οι επισκέπτες, έτσι;... Και τελοσπάντων, δέν ξέρω κατα πόσο αραιώνουν όποιοι αραιώνουν λόγω καβγάδων ή λόγω έλλειψης χρόνου, αλλα όσοι μένουν εδωμέσα είναι καλό (αλλα όχι απαραίτητο, όπως σωστά λέει ο πάτσις --είναι καλό να θυμόμαστε πού και πού τα αυτονόητα) να δουλεύουν σιγά-σιγά πιό συστηματικά, και σ' αυτό νομίζω συμφωνούμε με τον τζόνι.

Ο οποίος μπορεί να έχει το ελάττωμα να βάλλει κατα δικαίων και αδίκων αοριστολογώντας (δέν είναι η πρώτη φορά που το κάνει εδώ), μπορεί να έχει και αυτό το αφοριστικό εριστικό υφάκι, ενγνώσει του ή μή, αλλα έχει ένα αισθητήριο που στο χώρο ταιριάζει απόλυτα, κάτι που φαίνεται τουλάχιστον στους ορισμούς του, κι' εγώ αυτό το εκτιμώ απεριόριστα. Κατα τ' άλλα, να υπενθυμίσω, άν κανένας θίγεται απο τα γραφόμενα άλλου, είναι καλό να ζητάει πρώτα εξηγήσεις ιδιωτικά.

Αυτά τα βιαστικά, και επιστρέφω στο λαγούμι μου.

[γαμώτ', πολύ μου 'χει λείψει το σάιτ...]

#29
johnblack

Aγόρι μ' αρέσεις. Το ο,τι βγήκες όπως λες απ' την τρούπα σου και παρενέβης εποικοδομητικά το καταγράφω στα θετικά της παρεμβασής μου ;)

Κάποια σκόρπια πραγματάκια τώρα.

  1. Λες οτι έχουμε κάνει σχεδόν ό,τι μπορούσαμε χωρίς να έχουμε δουλέψει συστηματικά. Ακριβώς αυτό είπα κι εγώ με άλλη διατύπωση, όταν έκανα έκκληση υπέρ της ποιότητας και όχι της ποσότητας.

  2. Τη δικαιολογία της πολλής δουλειάς και των αγγουριών στον κώλο επίτρεψέ μου να μην τη δεχθώ. Δουλειά πάντα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει (και καλά θα κάνει να υπάρχει αλλιώς θα βγαίναμε στη ζήτα). Το θέμα είναι τι προτεραιότητες βάζει ο καθένας. Κι εγώ έχω εκατοντάδες λήμματα στο τεφτέρι μου. Αλλά με τις διάφορες κατά καιρούς μαλακίες και μαλλιοτραβήγματα και το εν γένει ψιλοβαρύ κλίμα που ενίοτε βγαίνει στην επιφάνεια, αποφεύγω να ασχοληθώ συστηματικά όπως θα ήθελα. Στην αρχή που μπήκα κι ήμουν ενθουσιασμένος είχα κρεμάσει κόσμο μόνο και μόνο για να κάτσω να περάσω άλλο ένα λημματάκι στο αγαπημένο μου σάι. Τώρα δεν το κάνω αυτό.

  3. Διαφωνώ με το διαχωρισμό μτξ «αργκό λέξεων» και «κοινών λέξεων με αργκό σημασία», αν αυτό σημαίνει οτι η δεύτερη κατηγορία είναι υποδεέστερη της πρώτης.

  4. Υπάρχει ένας κάποιος κορεσμός και μια ανακύκλωση και θα δώσω ένα παράδειγμα από τον αγαπημένο μου βράστα (που ξέρει πόσο τον εκτιμώ): τρελό μωρό. Όμως και το μωρό το έχουμε και το τρελός, -ή, -ό το έχουμε. Κττμγ πρόκειται για περιπτωσιολογία (βλ. και τρελό παρεάκι, τρελό σκηνικό) που περίττευε. Τέτοιοι συνδυασμοί μπορούν να υπάρξουν εκατομμύρια. Ξαναλέω γουίθ ώλ ντιου ρησπεκτ βραστα δεν θέλω να ανοίξω κι άλλα μέτωπα μου φτάνουν αυτά που έχω.

  5. Σχετικά με τις αποχωρήσεις, αναφέρθηκαν αυτές του έλεκτρον και του γκάτσμαν (για να μη θυμηθούμε την παλαιότερη του acg), κανείς όμως νομίζω δεν έχει πει κάτι για τον Αία τελεία αθ. Μια ομολογουμένως «βαριά» απώλεια για το σάι. Λίγο βαρύς και τζόρας ως τύπος, μάλλον δεν θα τον έκανα κουμπάρο μου, αλλά αποτελούσε κεφάλαιο. Χωρίς να έχω κάποια επικοινωνία μαζί του και χωρίς να τον εκπροσωπώ κατ' ουδένα τρόπο, έχω την αίσθηση πως προγκίχτηκε από την αβάσταχτη ελαφρότητα ορισμένων σχολιακίων, ακκισμών και άλλων χαριεντισμών (στην οποία είχα κι εγώ συμβάλει), πράγματα που, όπως και να το κάνουμε, έχουν και την αρνητική τους πλευρά, «ρίχνοντας» το όποιο επίπεδο (λέμε τώρα).

#30
Vrastaman

Α ρε Τζόνι, εκεί που ετοιμαζόμουνα να ανεβάσω το αυστηρό κωλοδάχτυλο (πάσα του Πάτση από το λήμμα τση Άϊρον) με πρόλαβες!

#31
Vrastaman

Πφφ, το ανεβάζω!

#32
Επισκέπτης

:-D

#33
Επισκέπτης

Plein de contradictions
:-DD

#34
Επισκέπτης

Ρε πστ το είδες ε; όχι που θα το άφηνες να πέσει κάτω... Κι εγώ αμέσως μετά το κατάλαβα. Αν είχα όμως δυνατότητα μοντουλοκατινιάς...

#35
Επισκέπτης

Από μια ανάγνωση που έκανα πάντως,
τα καλύτερα λήμματα τα έγραψε
ο johnblack
o vrastaman απλά είναι παπάρας...

(βουστροφηδών)

#36
johnblack

Με την τελευταία παπαριά εννοείται ουδεμία έχω σχέση.