Ορισμός

Χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε άτομο, συνήθως ευτραφές, τη στιγμή που μπαίνει στο οπτικό σου πεδίο, κρύβοντας το αντικείμενο παρατήρησης, συνήθως μια ενδιαφέρουσα ύπαρξη.

Ετυμολογία

κρύβω (αρχ. κρύπτω) + τόφαλος -> κρυπτόφαλος

Για προχωρημένους

Ο όγκος του κρυπτόφαλου (που πρέπει να είναι μεγαλύτερος απ' τον όγκο του αντικειμένου παρατήρησης) από μόνος του αποτελεί αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη.

Για να ισχύει ο όρος, πρέπει ο κρυπτόφαλος να είναι και χαμηλότερου ενδιαφέροντος από το αντικείμενο παρατήρησης, αν όχι αντικειμενικά, τουλάχιστον σύμφωνα με τα γούστα του παρατηρητή:

όπου x ο παρατηρητής, y ο κρυπτόφαλος, z το αντικείμενο παρατήρησης, V ο όγκος και f η συνάρτηση ενδιαφέροντος / γούστου.

Συνώνυμα

Σε περίπτωση που το συμβάν λαμβάνει χώρα σε μπαρ, ο όρος συναντάται και ως «μπαρκούδα».

- Πσσσσσσσσσς! Κοίτα το γκομενάκι εκεί κοίτα-κοίτα-κοίτα!
- Πού ρε;
- Εκεί ρε, εκεί! Κοίτα-κοίτα-κοίτα! Πσσσσσς! Αυτά είναι!
- Πού ρε, δε βλέπω!
- Καλά άστο... μπήκε κρυπτόφαλος στη μέση...
- Α ναι, τον κρυπτόφαλο τον βλέπω...
- Μαλάκα μου είσαι αργός...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

ο ορισμός είναι απλά σπεκτ.
η παρατήρηση του σχολαστικού, μ'όλα ταύτα, είναι ότι η λέξη συμβάν, επειδή έχει ρίζα τον αόριστο του συμβαίνω, χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι κάτι έχει όντως συμβεί, κ όχι για την περιγραφή μιας δυνατής κατάστασης, αντίστοιχα και το γεγονός. + ότι είναι γραμμένο συβμάν, κ το κοιτάζω μια ώρα για να καταλάβω τι δεν πάει καλά:)

#2
Επισκέπτης

Ὀρθὴ ἡ παρατήρησι Jesus.
Tὸ δυνάμενο νὰ συμβῇ ὅπως καὶ τὸ συμβησόμενο(=τὸ μέλλον νὰ συμβῇ) λέγονται συμβάματα. Ἡ λέξι εἶναι κοινῆς χρήσεως στὴν ἰατρική.