Με το χέρι, χειροκίνητα, σε αντιδιαστολή προς κάτι που γίνεται αυτόματα· απόδοση του αγγλικού manually. Κατεπέκταση, για κάτι που γίνεται πρόχειρα και όχι επίσημα ή οργανωμένα.

Δες ακόμη: πατέντα, -άτος.

  1. Ε, λοιπόν, το μπάχαλο που υπήρχε εδώ, μπορεί και να μην το έχω ξαναδεί. Οι παλιοί, ίσως να το έζησαν την εποχή που τα αποτελέσματα έβγαιναν «χεράτα». Άλλα αντι άλλων αποτελέσματα, έναρξη των ημερίδων έως και 45 λεπτά μετά την αναμενόμενη ώρα, διεξαγωγή λιγότερων ή και περισσότερων γύρων από αυτούς που είχαν ανακοινωθεί. (από ιστολόγιο για μπριτζ)

  2. Σε linux-firefox το μόνο πρόβλημα που εντόπισα είναι οτι δεν δουλεύει το select για την επιλογή καταλόγου, αν το κάνεις χεράτα, όλα μια χαρά. (από φόρουμ)

  3. — προς στατικούς-ελέγχοντες υφισταμένων κλπ: τα τευχη τα παλιά τα κοιτάτε καθόλου αν σας τα δίνουν ή περνάτε το φορέα και λυνεται με παλιους κανονισμούς και ότι βγάλει; οταν λέω τευχη, εννοώ τα παλιά, τα χεράτα.
    — Αν υπάρχει, ναι. [...] Το κοιτάς για υλικά-φορτία-διαστάσεις (π.χ. μείωση διατομών στύλων καθ'ύψος κ.λ.π.) Αν εννοείς το κοιτάς αν είναι σωστό απλό πλευράς υπολογισμών, όχι. Πάντως κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική. Αν έχεις κάποιο φορέα και κάτι δεν σου πάει καλά, τότε το ψάχνεις και λίγο. Τα χεράτα ήταν πραγματικά χεράτα και παίζει ρόλο και τι ώρα τα γράψανε οι παλιοί συνάδελφοι μας.
    (από φόρουμ μηχανικών)

  4. Θα πρέπει να αποδώσω τις ελάχιστες εισφορές που αναλογούν στις ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές ή τις εισφορές θα τις υπολογίσω επί των αποδοχών που δικαιούται για τις μέρες που εργάστηκε ο μηχανικός; Ρωτάω γιατί οι εισφορές όπως υπολογίζονται από την εφαρμογή του ΤΣΜΕΔΕ «Αρχείο εισφορών» είναι οι ελάχιστες. Θα πρέπει όντως να αποδώσω αυτές ή να τις βάλω χεράτα στην εφαρμογή; (από φόρουμ λογιστών)

  5. Μικρό μειονέκτημα η λίγη θέρμανση με φυσική κυκλοφορία όταν ανάβει μόνο το μπόιλερ [...], και η ανάγκη να κλείνει χεράτα η στήλη της θέρμανσης το καλοκαίρι (από φόρουμ ηλεκτρομηχανολόγων)

  6. Στο μεταξύ, όπως αναμενόταν, ο Πατέρας μοίρασε στους παίκτες το πριμ. Αν και στον δήμο τα λεφτά ήταν με επιταγή οι παίκτες πληρώθηκαν… χεράτα, παίρνοντας τα λεφτά που τους αναλογούσαν σε φακελάκια! (από ιστολόγιο)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Galadriel

slang.edu. Μόνο ευχαριστίες, δεν είχα ιδέα ότι είχε εφευρεθεί η λέξη. Αυτό το μανουάλι που αναγκαζόμουν να πω με χαλούσε (να βρεθεί μια λέξη της προκοπής και για το ντεντλάιν παρακαλώ). Μπράβο ρε βίκα, μου λειψες και συ.

#2
Επισκέπτης

Χεράτα είναι και μαρακόνια στη Χίο

#3
vikar

Η αγαπημένη μου για το ντέντλαϊν είν' αυτή εδώ.

(Κι' εσείς μου λείπετε, αλλα είμαι άντρας εγώ και δέν λέω τέτοια χαζά...)

#4
Επισκέπτης

Και ως συνώνυμη της λέξης χειροπιαστά.

#5
vikar

Αυτό που δέν ξεκαθάρισα επάνω είναι οτι χρησιμοποιείται και ώς επίθετο, όχι μόνο επίρρημα, όπως φαίνεται και στο παράδειγμα 3 άλλωστε.

Προπροτελευταίε, τί εστί «μαρακόνια»;

#6
dryhammer

Εννοεί μακαρόνια φτιαγμένα στό χέρι, με ζύμη, τυλιγμένα σε κλαδί από σπάρτο για να στεγνώσουν κλπ παραδοσιακά, πιό γνωστά ως χερίσια, ατραξιόν σε βιο -ταβέρνες, -φούρνους κλπ

#7
HODJAS

Εκτός από με το χέρι, μπορεί να σημαίνει και από [το] χέρι, όπως π.χ. στο τάβλι (πλακωτό & φεύγα) που κρατούμε στο χέρι τα περ(ισ)σευούμενα (15-ν+2 στο πλακωτό και 15-ν+1 στη φεύγα) πούλια και καπακώνουμε ή κλείνουμε εξάπορτα «χεράτα».

#8
xalikoutis

Με τη διάδοση του ηλεκτρονικού χρήματος, ακούω όλο πιο συχνά χεράτα να σημαίνει συναλλαγή με μετρητά.