Φράση που δηλώνει τη μετριότατη έως χάλια γκόμενα, τη λόου φακαμπίλιτυ, με την οποία ωστόσο κάνεις κονέ σε καιρούς αναβροχιάς.

Η κοπέλα αυτού του είδους μπορεί να συνδυάζει και πραγματικά αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Αρκεί να είναι μπάζο οριακής φακαμπίλιτυ και να αναγκάζεσαι να την πηδάς.

Αυτό που σε κάνει να τη μισείς ακόμα περισσότερο είναι ότι τη χρειάζεσαι προσωρινά (ένα «προσωρινά» που ελπίζεις να κρατήσει όσο πιο λίγο) και αυτή νομίζει ότι τη θέλεις για την ομορφιά της και σου τη βγαίνει με αξιώσεις «κανονικής» γκόμενας.

Ο όρος προέρχεται από το τραγούδι των Κατσιμιχαίων με τίτλο «Κορίτσια της συγγνώμης», που λέει σε κάποιο στίχο: «όπως οι γκρίζες οι κοπέλες που μ' αγάπησαν, κάτι χλωμές, κάτι χοντρούλες με γυαλιά».

Συνώνυμα (αν και σεσινεπασλάνγκ): α) απ' ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα β) στην αναβροχιά καλό είν' και το χαλάζι.

- Τι έγινε ρε Στράτο; Τι προβοσκίδα είν' αυτή;
- Χέσ' τα, έχω να γαμήσω 8 μήνες!
- Γιατί δεν τα φτιάχνεις με την Ανθούλα που σε θέλει σαν τρελή; Κάνει για την περίπτωσή σου: χλωμή, χοντρούλα με γυαλιά!

(από Vrastaman, 14/05/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
betatzis

Ρε Λιόνταρε για ρίξε μια ματιά εδώ.

Και λίγο κράτει με τους χαρακτηρισμούς, νισάφι πια.

#2
Επισκέπτης

Αμα δεν δουλεύει η ιστοσελίδα, γουγκλάρετε το άρθρο

«Κορίτσια της συγγνώμης ή της πολιτικής ορθότητας» λέει ενδιαφέροντα πράματα.

Που θα πάει, θα μάθω να βάζω και λίνκια.

#3
Αλάριχος Τεκέλογλου

Διάβασα το λίνκι, είναι άψογο! Τα χώνει μια χαρά στους «πολιτικαλοκορεκτάδες», που μας έχουν πρήξει και αποτελούν τη σύγχρονη -και πιο ύπουλη- μορφή λογοκρισίας. Ο φασισμός από την πίσω πόρτα. Με τη λογική τους, σιγά-σιγά θα καταργήσουμε και όλες τις λέξεις της γλώσσας μας οι οποίες περιγράφουν χαρακτηριστικά... Π.χ. θα βγουν από τα λεξικά λέξεις όπως: κοντός, χοντρός, παχύς, βλάκας... Θα καταργηθεί και το σλανγκρρρρ ολόκληρο εντέλει, μιας και η σλανγκ κάθε άλλο παρά πολίτικαλυ κορέκτ είναι!

#4
Vrastaman

Έτς!

#5
vikar

Ωραίος, άν και δέν τό 'χω ακούσει. Ενδιαφέρον και το λίνκι μπετατζή.

#6
Αλάριχος Τεκέλογλου

Όσον αφορά την πολιτικαλοκορεκτοσύνη ειδικά στο σλανγκρρρ, ο κάθε λογικός χρήστης θα γνωρίζει -αν είναι λογικός- πως τα λήμματα και οι ορισμοί μας δεν εκφράζουν τις απόψεις μας, απλώς τα ακούμε από κάπου, άλλα τα εφευρίσκουμε για χαβαλέ (και το δηλώνουμε ρητά όταν είναι τέτοια περίπτωση), μετά διαμορφώνουμε κατάλληλα τον ορισμό και το παράδειγμα ώστε να προκαλέσουμε τον γέλωτα. Όποιος δεν τα γουστάρει, τα καταψηφίζει και τέλος! Νομίζω;

#7
Vrastaman

Τζίμπησα στο το e-Bay κάτι πρώτες γαλλικές εκδόσεις του Tintin με γαμώ-τις-κάλτ απεικονίσεις διαφόρων εθνικοτήτων που σε επόμενες εκδόσεις πέρασαν από τα φίλτρα του «πολιτικά ορθού» :-)

#8
Αλάριχος Τεκέλογλου

Γι' αυτό προτιμάτε τα άφιλτρα.

#9
Επισκέπτης

Φίλε «Μπετατζή» πρόσεξα όπως βλέπεις τα σχόλιά σου στα σχόλιά μου. Δεν ξέρω αν πρόσεξες ότι κάποια ή κάποιος moderator διέγραψε τα δικά μου σχόλια αργότερα και πλέον η αναφορά σου σε μένα φαίνεται ξεκρέμαστη. Προφανώς το moderator θεώρησε ότι δεν ήμουν... «slangily correct» και διέγραψε τα σχετικό σχόλιά μου. Τέσπα, ποσώς με απασχολεί. Πήγα λοιπόν στο λινκ που μ' έστειλες κι είδα έναν μαλάκα που ενώ ξεκινάει το θέμα του καλά μετά τα σκατώνει όλα γράφοντας τεράστια κατεβατά σεντόνια για να υποστηρίξει τις μαλακιούλες του. (και μετά λέτε ότι εγώ γράφω «σεντόνια»). Από τη μια μιλάει για ένα μελαγχολικό τραγούδι τών Κατσιμιχαίων και παραθέτει τούς αρχικούς στίχους που όλοι έχουμε ακούσει και κανένας μας δεν τούς παρεξήγησε τότε που γράφτηκαν, κι από την άλλη κρεμιέται σε μιαν αλλαγή τού επίμαχου στίχου που θεώρησαν αναγκαία την αλλαγή του οι ίδιοι οι Κατσιμιχαίοι καθώς ωρίμασαν πια και ξανακοίταξαν με άλλη ματιά τα όσα είχαν γράψει παλιά. Όλες κι όλοι το ίδιο κάνουμε όταν έχουμε κάτι γραφτό πίσω μας. Το ξανακοιτάμε κι άμα χρειάζεται το αναθεωρούμε. Δεν κατάλαβα το γιατί θεώρησε o συγγραφέας τού άρθρου πράξη «political correct» την αλλαγή τού στίχου από τους δημιουργούς του. Δικός τους στίχος ήταν και σιγά μην έδιναν λογαριασμό στον κάθε αρχιπαπάρα για το πώς τον θέλουν αυτοί τώρα. Ο τυπάκος τού άρθρου φαίνεται να έχει κι άλλα προβλήματα διότι αυτο-συστήνεται ως «χλωμός, χοντρούλης, με γυαλάκια». Γενικά το άρθρο στο οποίο με παράπεμψες φίλε «Μπετατζή» μού φάνηκε πολύ θολό και μπερδεμένο δίχως λόγο. Ούτε που κατάλαβα το πού θέλει να καταλήξει ο «ποιητής». Ο καθένας βγάζει ό,τι συμπεράσματα θέλει ανάλογα με αυτά που έχει μέσα του. Εγώ παραμένω στην αρχική και ξεκάθαρη θέση μου: αυτό το site υποτίθεται ότι είναι κυρίως λεξικό τής ελληνικής αργκό, με ορισμούς λέξεων κι όχι με αυθαίρετους ορισμούς εκφράσεων που ξεπηδούν συνέχεια σαν τα μανιτάρια. Αυτά δεν είναι αργκό, είναι... «αργώ», αργώ να πάρω στροφές δηλαδή. Σ'έυχαριστώ για τα σχόλιά σου επάνω στα σβυσμένα σχόλιά μου.

#10
Αλάριχος Τεκέλογλου

Όλοι έχουν... προβλήματα κατά τον Βασιλιά των... Ζώων (ο οποίος είναι μια χαρά, εννοείται). Πρώτα είχα εγώ επειδή έβαλα το λήμμα, τώρα του φταίει ο moderator (που δεν θα πρέπει να διαγράφει τις προσβολές), αλλά και ο συντάκτης του άρθρου στο οποίο παραπέμπει ο Betatzis. Άξια φέρετε τον τίτλο, Βασιλεύ. Νομίζω πάει για σβησιματάκι και αυτό το σεντόνι!