Χαρακτηρίζει τον απόλυτο άπλυτο, βρωμύλο, που το νύχι του έχει τέτοιο και τόσο περιεχόμενο λόγω απλυσιάς, που μπορεί να συνοδεύσει ούζα ή τσίπουρα με άνεση. Παρατηρείται δε κυρίως σε ασχολούμενους με μηχανουργικές μπίζνες, ψησταριές και αγροτικές εργασίες.

Γενικά ο μεζές αναφέρεται σε οποιοδήποτε νύχι των χεριών. Μια ιδιαίτερη κατηγορία που χρήζει ειδικής αναφοράς, είναι αυτό του μικρού δακτύλου που σε λαχαναγορίτες και λαχουράτους τύπους ειναι πάντα μακρύ, τουλάστιχον ισομέγεθες με τον διπλανό παράμεσο, και που υποβοηθούμενο από χρυσούν ωρολόγιον μάρκας φόλεξ ολοκληρώνει το στυλιστικό αριστούργημα.

Το νυχάκι αυτό είναι πάντα πρόθυμο να εκκενώσει το αυτί του ιδιοκτήτη του από το κερί αλλά και να αφαιρέσει νεκρά κύτταρα από διάφορα άλλα μέρη του, που δεν μου επιτρέπεται λόγω της ανατροφής μου να αναφέρω.

Επίσης είναι πάντοτε φορτώ από μεζεκλίκι καθώς η χρήση του δεν αδρανεί ποτέ των ποτών.

— Πάμε για κάνα κοκορέτσι στο Νώντα αργότερα;
— Τρελός παπάς σε βάφτισε! Να μας σερβίρει με το όμορφό του το χεράκι έ, και με το νύχι με το μεζέ;

Δες και πένθος στο νυχάκι.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Βρώμικα νύχια πληβείων βιοπαλαιστών ζωγράφισε - για πρώτη φορά ίσως - ο Μιχαήλ Άγγελος δα Καραβάτζιο. Αναφέρεται στερεότυπα ως δείγμα άκρατου ρεαλισμού.

#2
perkins

Εναλλακτικά, αλλά ένα κλικ πιό κάτω ειναι το «Νύχι Με Πένθος».

#3
patsis

#4
Αλάριχος Τεκέλογλου

Είναι τόσο ανυπέρβλητα εμετικό λήμμα (ναι, ακόμα και για μένα), ώστε ανέβαλα το βραδυνό μου για... δεν ξέρω και 'γώ πότε(νες). Εύγε, νέε μου! Τύφλα να 'χει το δαχτυλίδι.

#5
perkins

Ονυχοφαγία με θερμιδική απόδοση.