Κλάδος (παρακλάδι) της ελληνικής γραμματικής. Όσοι έχουν σπουδάσει ελληνικιά γραμματικιά τείνουν να αλλάζουν τις καταλήξεις των λέξεων, με τρόπο εσφαλμένο για όσους γνωρίζουν μόνο ελληνική γραμματική.

Για παράδειγμα, η κατάληξη της ελληνικής γραμματικής των θηλυκών ουσιαστικών και επιθέτων , στην ελληνικιά γραμματικιά τείνει να γίνεται -ιά.

Επίσης, στην ελληνικιά γραμματικιά εντάσσεται και τροπή των καταλήξεων -αι (α, β, γ πρόσωπο ενικού και γ πρόσωπο πληθυντικού) σε και (α και β πρόσωπο πληθυντικού) σε -αι.

Αυτά και άλλα πολλά παραδείγματα χρήσης της ελληνικιάς γραμματικιάς μπορούμε να αριθμήσουμε. Ας σημειωθεί ο δημιουργός της ελληνικιάς γραμματικιάς, κος Μπουμπουνιώτης.

  1. σπαστική - σπαστικιά
    εκνευριστική - εκνευριστικιά

  2. εσύ κοιμάσαι - εσύ κοιμάσε
    εσείς κοιμάστε - εσείς κοιμάσται

  3. — Είσαι πολύ σπαστικιά!
    — Βλέπω την ελληνικιά γραμματικιά καλά τη δουλεύεις!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Μι πι ρο άλφα βήτα ο.
Η ελληνικιά συμπίπτει με την μαλλιαρή δημοτικιά;

#2
Khan

Ανέβα στο τραπέζι κούκλα μου γλυκιά,
θέλω νά 'χω δίπλα μου γυναίκα θεωρητικιά!

#3
4everDanai

@allivegro σιγουρα! έπρεπε να βάλω συν:μαλλιαρή δημοτικιά!

#4
allivegp

gro; Όπως οι γκράδες, τα μονόβολα οπισθογεμή τυφέκια που είχε αγοράσει ο ελληνικός στρατός μεταχειρισμένα από τον γαλλικό και με τα οποία πολεμούσαν οι Μακεδονομάχοι;

#5
HODJAS

Εμάς πώς το' παθαν και δε μας δώσαν τίποτα γκράδες στην προπαίδευση;
Αφού έτσι κι αλλιώς μέσα σ' αυτούς που παρελαύνουν κάθε 28η Οκτωβρίου σε καροτσάκια, με στολές Παύλου Μελά, έχει και κάτι σαραντάρηδες μέσα (τί διάολο αγέννητοι πολεμούσαν για δεν τελείωσε ακόμα ο Μακεδονικός;)

#6
allivegp

Aξίζει να σημειωθεί ότι τα Mahnlicher των βουλγαρο-κομιτατζήδων και τα Mauser του τουρκικού στρατού ήταν τεχνολογικά πολύ ανώτερα των δικών μας γκράδων...

#7
Επισκέπτης

Το δικά μας ήταν μακρύτερο;