Επίθημα που σχηματίζει ουσιαστικό πληθυντικού από απόλυτο αριθμητικό δεκάδας (δέκα, είκοσι, τριάντα...) και το οποίο δηλώνει την αντίστοιχη δεκαετία: τα δέκαζ (η δεκαετία του '10), τα είκοσιζ (η δεκαετία του '20), τα τριάνταζ (η δεκαετία του '30) και λοιπά. Από την αντίστοιχη αγγλική κατάληξη -ies/-s.

Τρελή νεόκοπη αμερικανιά, που είχα την αφελή εντύπωση ότι ανήκε στην ιδιόλεκτο εδώδιμων χρηστών, αλλά είπα σήμερα να γκουγκλάρω σχετικά και είδα το φως. Να σημειωθεί ότι ο εξελληνισμός αυτός των τενζ, τουέντιζ, θέρτιζ και τα λοιπά, επεκτείνεται καί στα νότιζ (naughties), αν και ανώμαλα, με το επίθημα (δες τελευταίο παράδειγμα): ούτε μηδέναζ ούτε κουλούραζ βρήκα στο διαδίκτυο –που δεν αποκλείει καθόλου φυσικά να λέγονται στους δρόμους, ας μιλήσουν οι μάρτυρες.

  1. — Πως φανταζεστε το μελλον της μεταλ-ροκ και ολων των παρακλαδιων τους, στα 10s;
    — Στα δέκαζ δε θα υπάρχει πια μέταλ!
    (από το ρόκιν τζι αρ)

  2. Οι αφίσες που υπάρχουν στα λευκώματα του πρώιμου σοβιετικού σινεμά και που καλύπτουν όλη την εποχή μέχρι τα τέλη των είκοσιζ δεν ήταν αφαιρετικές; Επειδή δηλαδή περιείχαν και το στοιχείο της φωτογραφίας ήταν δηλαδή νατουραλιστικές; (από το ντι άι γουάι μιούζικ οργκ)

  3. To saksofwno epishs eixe molynei th tzonta sta ogdontaz. (σ.ς.: δες και γαμοτζάζ). Ekei pou to sklhro phgaine na ginei poiotiko nasou o typos me th karamouza,aloimenos me vitam ap th xaith ws ta nyxia kai meta epefte h panselhnos,ligos dialogos kai ante mish wra gia na ksanadeis kana vyzo. (σχόλιο σε ιστολόι)

  4. Κάτω τα χέρια απ το μικρό σπίτι στο λιβάδι των ενδόξων 70's (εβδομήνταζ, που λέει και κάποιος φίλος). (από το μιούζικ χέβεν τζι αρ)

  5. Έκλεισες με υπέροχο τρόπο τη δεκαετία των μηδένς!!!... (από φωτοσάιτ)

βλ. και ογδόνταζ και γαμοσλανγκοτέτοια (= σλανγκογραμματική)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Εμπρός στον δρόμο που χάραξαν οι τρεντογλωσσούζ! Που'σαι ρε 'χόμορφη;

#2
4everDanai

επανέρχονται στη μόδα τα ογδόνταζ....
τέλειο!!!!

#3
mariahomorfi

=)
η τρεντογλωσσούζ ζει ακόμα βτω