Η στοά, εκ του gallery που λένε και οι Αγγλοσαξόνοι.

Ο όρος χρησιμοποιείται με την κυριολεκτική του έννοια για τις στοές των ορυχείων.

Σλανγκιστί όμως, λέγεται μόνο για τα τελευταία εννέα καθίσματα των λεωφορείων των κτελ, και γενικότερα για τις τελευταίες θέσεις παντός είδους λεωφορείων και τρόλεϋ.

Το συγκεκριμένο τμήμα των οχημάτων αυτών είναι περιζήτητο σε νέους, ειδικά σε πενταήμερες (κι όχι πενθήμερες) λυκειακές εκδρομές καθώς εκεί γίνεται ο χαβαλές, πέφτει το φάσωμα και γενικά συμβαίνουν όλα τα καλά.

Τα παλιότερα χρόνια επίσης, που υπήρχαν τα λεωφορεία με τα ανοιγόμενα παράθυρα, στη γαλαρία επιζητούσαν να κάθονται οι «άρρωστοι»καπνιστές, επιβάτες των ΚΤΕΛ πανελλαδικά, έτσι ώστε να λάθουν της μύτης του οδηγού ή αυτής των ρουφ συνεπιβατών τους.

Θα πα' να κάτσω γαλαρία με τους μαλάκες για τη φάση και όλο και κάνα μωρό θα ξεστρατίσει προς τα πίσω. Θα φάμε καλά αργοτερότερα.

(από perkins, 08/06/10)(από perkins, 08/06/10)(από Vrastaman, 09/06/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

καλά, γινόταν σκοτωμός για το πίσω κάθισμα στο πούλμαν στης σχολικής εκδρομής.

γαλαρία λέγαν ενίοτε και οι καθηγητάδες τα πίσω θρανία.

#2
perkins

εχεις δίκιο, ιδιαίτερα αν βόλευε ψιλό και το σχήμα της αιθουσας.

#3
4everDanai

αααααρε αυτή η γαλαρία... σκοτωμός σε κάθε εκδρομή ποιος θα κάτσει.... Μια φορά είχα πετύχει και εγώ με την κολλητή μου

#4
jesus

κ τό 'ψαχνα 2-3 μέρες πριν να δω αν το καλύπτει ο τριαντάφυλλος...άξιος.

#5
perkins

τελικα το καλύπτει; δεν φανταζομαι ε; Κατ ατα άλλα στω τα μάλα.

#6
perkins

@Βρασταφάρι
Ωραίο μήδι με ωραία ματια σαν μποβόλια.

#7
Galadriel

Ωραίο λήμμα και ορισμός, ωραίο και το σχόλιο της ιρόνικ.

#8
perkins

@ Μές ευχαριστω, με κάνεις καιενδρέπομαι.
Χρειάζονται και οι καλές κουβέντες όμως, ειδικά αν εχει διαβάσει κανείς αυτα τα σχόλια απο τον ορισμο νουμερο 2 και είναι καινούρ(γ)ιος σε μια παρέα, εστω κι εξ' αποστάσεως.

#9
Galadriel

Πώς επηρεάζει αυτό το λινκ;

#10
perkins

αρνητικα

#11
Galadriel

Έχασα τη μπάλα καθότι ξανθιά. Πάμε πάλι: τι σχέση έχουν τα ατελείωτα σχόλια στο κανταΐφι με τον ορισμό σου και τα καλά μου λόγια;

#12
perkins

εντάξει ρε παιδι μου τα είδα τυχαία και απ οτι φαίνεται εκ πρωτης οψεως ειχε παιχτει ματσάκι, σπόντες για φατρίες, ιερες αγελάδες κτλ. Με τον ορισμο μου ουδεμία σχέση, με την επιβραβευση όμως υπάρχει απόλυτη σχέση καθως όταν είσαι απ εξω , οπως εγω τρόπον τινα, εχεις αλλη εικόνα για εσας τους δενξερωγω πεντ-εξι(;) η καμια δεκαριά που είστε οι δημιουργοι απ ότι καταλαβαινω.
Κι εγω ξανθος είμαι μην παρεξηγεις.
Απλα θελω να πω ότι τέτοιου είδους σχόλια έ δεν περιμένεις να τα δείς κι αν τα πετυχεις τυχαία ..κάπως κρυώνει το μέσα σου. Εκει πάει το «τα καλα σου λόγια'
Δε θελω να γινω πιο αναλυτικός όμως νομιζω οτι καταλαβες.
Αν όχι βάψτα μαύρα (τα μαλλιά)

#13
Vrastaman

Φλογομαχίες κι ετς υπήρχαν και υπάρχουν και στις καλύτερες eek-ογένειες, κττμγ καλό είναι να σχηματίζουμε μόνοι μας άποψη και να μη κολλάμε μιμίδια από 3ους

#14
perkins

και να την κραταμε για παρτη μας ε;
οκ. Καλα δεν εγινε και τιποτα σοβαρο , μη φανταστεις,απλα μιλαω για κάποιον αντίκτυπο που δημιουργειται ετσι ως πρωτη συναισθηματικη αντιδραση σε κατι τετοιο. Αυτο μόνο.

#15
Vrastaman

Anthony, έχεις μπει δυναμικά στον σλανγκοχωρό με ασυνήθιστα καλά για νιούμπη λήμματα. Παίξε όσο γουστάρεις, αραίωσε αμα σπαστείς, αλλά πληζ μη κολλήσεις μιζέρια από πεπραγμένα τρίτων (και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτή την κατηγορία). Η ιερή αγελάδα ενός είναι το δείπνο του άλλου, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται...

#16
perkins

οχι ρε Βραστα δεν υπάρχει περίπτωση. Ισα ισα που την εχω καταβρει εδω μέσα γιατι εχω κι εγω αυτη την λόξα με τις λέξεις αλλα κυριως με τους ιδιωματισμούς (που θα σου στείλω). Ωστόσο εχω σχηματίσει ΑΡΙΣΤΗ εντύπωση για τα περισσότερα άτομα, χωρις πλάκα και μια και περνάω πολλές ωρες αναγκαστικα σπίτι (λογω παιδιων -δουλεια γυναίκας παντα ως το βράδυ) ασχολούμαι εντατικα, μέχρι να κανω ενα μεταπτυχιακο οπότε και θα κόψω λίγο το Σλανγκιν

#17
Επισκέπτης

Σε καθηγητικό λεξιλόγιο, «γαλαρία» λέγονται και οι μαθητές που συνήθως κάθονται στη γαλαρία, δηλαδή οι μάγκες, σαματατζήδες, συνήθεις ύποπτοι.

#18
perkins

σωστο. συνεκδοχή δεν το λένε αυτο;

#19
vikar

Εμένα πάντως απο 'κείνα τα σχόλια ένα μού 'μεινε: ο Χότζας μας έφαγε όλες τις σλανγκόμενες με εκνευριστική ευχέρεια...

Το λήμμα ωραίο. Καλύπτεται καί απο Τριαντά καί απο Μπαμπινιώ, αλλα με τη συνηθισμένη τους λεξικογραφική λιτότητα.

#20
HODJAS

Μπααααααα... Πού εμείς; Εμείς γεννηθήκαμε απο τρύπια αρχίδια, εμείς βγήκαμε με τα πόδια δε βγήκαμε με το κεφάλι, κατουρήσαμε στο πηγάδι εμείς, ποιός έχασε τη σλανγκογκόμενά του για να τη βρούμε εμείς; (μιζέρια, κακομοιριά, δυστυχία, φτώχεια, αρρώστιες, πόλεμοι, ξενιτειά, καζαντζιδισμός, γκνια-γκνια-γκνια κτλ-κτλ)

#21
vikar

Καταλαβαίνεις τώρα πέρκινς τί εννοεί ο Βράστας όταν λέει οτι δέν πρέπει να κολλάμε τη μιζέρια (παύλα κακομοιριά παύλα δυστυχία παύλα και λοιπά) τρίτων... :-Ρ

#22
Επισκέπτης

Όλο μ' εμένα τα βάζουνε...
:-Ρ

#23
perkins

χαχα μια ωραία ατμόσφαιρα ειμαστε.
@τριτων ο μακρυτερος, ωραίο αμφίβιο.