Πολύ μικρό και ακατάστατο μέρος, κακής κατασκευής συνήθως.

Σιγά το σπίτι που μας μοστράριζε για βίλα ο Τάδε. Μια γαϊδουροκυλίστρα ήταν και τίποτα παραπάνω.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Γιούπιιιιι! Βλ. και μλαρογκυλσιά.

#2
titos

Από email:

Στη Σαμοθράκη, γαϊδουροκυλίστρα (προφέρεται: γαδαουκλίσταα) είναι μια μετωνυμική έννοια για τον γκρεμό. Πχ, «το χωράφι που έχω είναι μια γαδαουκλίσταα» ή «βρίσκεται σε γαδαουκλίσταα». Λέγεται έτσι επειδή τα παλαιά χρόνια, οι καθόλου φιλόζωοι κάτοικοι της νήσου, οδηγούσαν τα γέρικα γαϊδούρια (που δεν μπορούσαν πια να εκπληρώνουν τα «καθήκοντά» τους) σε γκρεμούς, απ' όπου και τα πετούσαν (τα «κυλούσαν». Στην διάλεκτο του νησιού, «κυλώ» σημαίνει και γκρεμίζομαι και «κύλα» είναι ένα μέρος με έντονη κλίση).

#3
vikar

Όπ, ωραίο! (Σπαρτιάτικη φλέβα οι Σαμοθρακιώτες...)

#4
Galadriel

dik;!

#5
jesus

dok

:P

#6
Vrastaman

Ένα σπάνιο θεολογικό συμβάν!

#7
gaidouragathos

Εμφανjίζεται εκεί που δεν τον περιμένεις...που... στη μουλαροκυλίστρα... Άσχετο, κατρακύλα είναι εκεί που κατουράς κ κυλάει; (το φατούρο αργότερα)

#8
Galadriel

:D

#9
gaidouragathos

Κι μετά, δεν μπόρεσα παρά να σκεφτώ αυτό το εμπνευσμένο λήμμαν, όπου παρατηρούμε δύο σπάνια μεταφυσικά φαινόμενα...

#10
vanias

Στην Πελοπόννησο -ενώνω μακρινές τελείες τώρα- θαρρώ πως το αντίστοιχο (από πλευράς τεχνοτροπίας και νοήματος) είναι η "κατσουλογαμίστρα". Τουλάχιστο έτσι κατάλαβα σε επίκαιρη συζήτηση περί συγκομιδής ελιών(ε) σε κάτι "απόμακρες κι άνευ σπουδαίας απόδοσης ριζούλες" (=κατσουλογαμίστρες, ούτως ειπείν). Εξυπακούεται ότι απαντάται και ως γατογαμίστρα.