1. Γεμίζω κάτι μέχρι σημείου κορεσμού… και ακόμα παραπάνω (στούμπος = κόπανος, δηλ. το κοπανάω να χωρέσει και άλλα). Με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά παρενέργειες από το υπερβολικό φορτίο και την ταχύτητα / βιαιότητα του γεμίσματος.

Ισχύει για δοχεία, βαλίτσες, σωλήνες… και το στομάχι μας (=μπάφιασμα).

  1. Συνέπεια του στουμπώματος είναι το βούλωμα του αντικειμένου που το παραγεμίσαμε. Έτσι έχει και την έννοια του βουλώνω, *στουπώνω** και της δυσκοιλιότητας.

*Ετυμολογία: Ο Τριαντάφυλλος και ο Μπάμπης το δίνουν από το σλαβικό stonpa = κόπανος, αλλά υπάρχει το ηχητικά και σημασιολογικά παρόμοιο ρήμα στουπώνω (από το στουπί, αρχ. τό στυππεῖον), που σημαίνει φράζω κάτι με στουπί ή με οτιδήποτε, συμπιέζω-πατικώνω. Ευλόγως, δημιουργεί προβληματισμό στην πλήρη ιστορική διασαφήνισή της ετυμολογία της λέξης, όπως αναλυτικά καταγράφεται εδώ.

Ασιστ: Mes

1. Εύα μου συμφωνώ απολύτως! Τι γέλιο έκανα, να ‘σαι καλά! Ε, μα ναι πια, λεκέδες και λεκέδες, τα στουμπώνω και ‘γω όλα στο πλυντήριο και βγαίνουν φρεσκαδούρα!

- Σχόλιο του deliolanis στο λήμμα Κοτοπουλάς

Eπιβεβαιώνω τα περί κοτοπουλά όσον αφορά την αλυσίδα σαντουιτσάδικων με την επωνυμία ΄Αυθεντικόν΄.
Χαρακτηριστικό τους, ότι το σάντουιτς το στουμπώνουν στην κυριολεξία με πατάτες: εκεί που βλέπεις ότι το σάντουιτς ασφυκτιά από πατάτες και λες ότι δεν παίρνει άλλες, ο κοτοπουλάς συνεχίζει και στριμώγνει κι άλλες, κι άλλες, κι άλλες... Στο κάνει τούμπανο! Εύγε!

2. Να θέσω το ερώτημα που με απασχολεί
Τα παιδάκια σας εμφάνισαν δυσκοιλιότητα με την εισαγωγή στερεών τροφών; Εμάς το ρυζάλευρο μας έχει στουμπώσει τελείως, της το έκοψα για 2-3 μέρες και επανήλθαμε, βέβαια όχι στα παλιά κακάκια προ κρέμας, της την ξαναέδωσα χτες και ξανά τα ίδια, κλάματα και σφίξιμο και λίγα σκληρά κακά μετά κόπων και οδυρμών !

O Καπετάν Stubing από το Πλοίον τση Αγάπης (από Vrastaman, 04/07/10)Εκκλησιάζουσες. Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς, Τ. Αποστολίδη και Γ. Ακοκαλίδη. (Το λήμμα στο τέταρτο καρέ) (από patsis, 04/07/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
gaidouragathos

Κι όποιος στουμπώνει μετράει χάντρες μετά.

#2
perkins

Και ΣΤΟΥΜΠΟΣ ο κοντός αλλά και ως μαμαδοσλανγκ το γλυκο ταψιού ( κέικ ραβανί καρυδόπιτα κτλ)η το σουφλε που δεν φουσκωσε στο ψησιμο και εμεινε σαν λασπη ψητη.

#3
vikar

Τραϊάγκερ, οι παραπομπές σου για την ετυμολογία εξαιρετικές, νά 'σαι καλά.