Η απόλυτη ονείρωξη του μηχανόβιου: να γέρνει την μηχανή του στα στροφιλίκια έτσι ώστε να ξύνει γόνατο στην άσφαλτο, όπως κάνουν οι επαγγελματίες σε αγώνες μοτό.

- Είμαι καβάλα σε ss, είμαι χεράς, είμαι γαμάτος, ξύνω γόνατο, ξύνω και τ'αρχίδια μου ξύνοντας γόνατο...
(εδώ)

- Απο αυτα που εχω δει και ακουσει εβγαζα σωμα για να ξυσω και γω επιτελους το πολυποθητο γονατο στην ασφαλτο, αντι αυτου εξυνα συνεχεια τις γλυστρες απο τις μποτες μου. Να σημειωσω οτι στο μαρσπιε παταω με το κουτουπιε και τα λαστιχα μου τερματισαν (μπρος-πισω). ΓΙΑΤΙ δεν εξυνα γονατο σαν το rossi τοτε; (κλαψ)
(εκεί)

- Ένα τυπικό χαρακτηριστικό σε όλα τα KTM είναι η ευκολία αλλαγής κατεύθυνσης και η ελαφριά αίσθηση είτε πηγαίνεις όρθιος είτε ξύνεις γόνατα και μπότες.
(παραπέρα)

Δες και ξύνω αυτιά.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

φίλε απο τα οσα γράφεις φαίνεται πως δεν έχεις καμία σχέση με το χώρο της μοτοσυκλέτας. το ξύνω γόνατα, όπως και το ξύνω μα(ρ)σπιέδες, είναι απλή κυριολεξία και οχι σλανγκ ή δεν ξερώ τι άλλο. Ίσως να το ήξερες αν είχες καβαλήσει ποτέ.

#2
patsis

Άσχετο: το αντίθετο του «μηχανόβιος» είναι το «βιομήχανος». Χα, ευθυμήσαμε.

#3
Vrastaman

@ Patsis - Μ.Α.Ο. Μ.Α.Ο. Μ.Α.Ο.

@ μηχανοβιος - φίλε, λες δυο πράγματα: ότι είμαι άσχετος με τις μηχανές και ωσεκτουτού ο ορισμός μου είναι γου-του-πού και ότι ceci n'est pas slang.

Πάμε στο πρώτο: το «ξύνω γόνατο» το έμαθα από κολλητό που είναι πωρωμένος σε θέματα μοτό. Καλά λοιπόν κατάλαβες, δεν είμαι μηχανόβιος, είμαι περισσότερο αυτοκινητάκιας. Για αυτό ακριβώς δεν έφτιαξα και δικά μου παραδείγματα, αλλά τα βρήκα γκουγκλάροντας. Εάν ο ορισμός μου είναι off, λυπάμαι. Θεωρείς όμως ότι πρέπει να συμμετέχεις σε κάποια «υποκουλτούρα» για να αναρτάς λήμματα της; Πιχί πρέπει να έχεις βαρέσει ενέσεις για να αναρτήσεις την αναβόλα;

Σχετικά με το δεύτερο σημείο σου, πολλές εκφράσεις σλανγκ είναι απόλυτα φωτορεαλιστικές κυριολεξίες. Αυτό όμως δεν λέει κάτι: το «ξύνω γόνατο» σαν αποτέλεσμα τσιμπήματος κουνουπιού φυσικά και δεν έχει θέση στο σλανγκρρρ. Αλλά σαν ιδιωματισμός των μηχανόβιων και δη στην κατηγορία auto-moto έχει απόλυτη θέση εδώ κττμγ. Τι λένε και οι άλλοι;

#4
Επισκέπτης

Ποτέ δεν είπα οτι ο ορισμός σου είναι για το πουλί απλά είπα πως δείχνει έναν άνθρωπο άσχετο με το αντικείμενο. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

Στα λεω επειδή συμμετέχω σε κλαμπάκι άρρωστων όπου πηγαίνουμε κάθε σ/κ και τα αδειάζουμε τα μηχανάκια στις στροφές της βόρειας ευβοιας και αλλού. Το ξύσιμο του μασπιέ έρχεται σχετικά εύκολα, του γονάτου όχι και τόσο, γίνεται ευκολότερα σε μια πίστα ..

Είναι μια απλή κυριολεξία όμως ρε φίλε, τι να κάνουμε τώρα; ούτε ειρωνεία κρύβει ούτε μεταφορά υπάρχει ούτε τίποτα. Καταρχήν: Ιδιωματισμός δε σημαίνει σλανγκ, είναι κάτι ευρύτερο. Εδώ πάλι δεν έχουμε να κάνουμε με ιδιωματισμό ούτε με σλανγκ αλλά με έναν τεχνικό όρο (terminus technicus). τη φράση π.χ. θα ρίξω αστάρι / θα ασταρώσω την ακούς μόνο απο μάστορες μπογιατζήδες ή κάποιον ερασιτέχνη. είναι τεχνικός όρος και δεν χρησιμοποιείται σε καμία άλλη περίπτωση. δεν είναι σλανγκ διοτι δεν αποκλίνει απο κάποια «κανονικότητα» (είναι αυτό που είναι και τίποτε αλλο), δεν ειρωνεύεται κανέναν.

Το μόνο που μπορώ να δεχτώ είναι οτι το ξύνω γόνατα συχνά χρησιμοποειται καθ' υπερβολήν, δηλ. οτι ναι μεν πλάγιασα αρκετά αλλά όχι και να φτάσω στο γόνατο. παρόμοια υπερβολή είναι να πω πχ πήγαινα με 300 για να δείξω οτι πήγαινα του θανάτου. αλλά αυτά δεν είναι σλανγκ.

#5
jesus

είναι σλανγκ για τον ίδιο λόγο που είναι κ το πηγαίνω ψυγεία.

ξύνω γόνατο σα στεγνή κυριολεξία πα να πει κουνάω το χεράκι μου κ με τα νυχάκια μου ξύνω το γόνατο που (με) φαγουρίζει. αν η φράση λεγόταν ως «ξύνω το γόνατό μου στην άσφαλτο» δεν θα ήταν σλανγκ.

vive la république κ καλές διακοπές.

#6
Vrastaman

Τζόνι, να προσθέσω κι ένα παραλειπόμενο: την έκφραση την έμαθα όταν ο παραπάνω κολλητός μου κατέθεσε (σε εταιρεία που εργαζόμουνα προ ετών) επιχειρηματικό σχέδιο για πίστα mini bike πού ήθελε να χρηματοδοτηθεί. Το κόνσεπτ μου φάνηκε αστείο, γιατί κάποιος μηχανόβιος που καθημερινά οδηγεί τέρατα κυβισμού να θέλει να καβαλήσει λιλιπούτειο πραπρά του κώλου; μού εξήγησε λοιπόν ότι τα mini bikes σε ειδική πίστα είναι ο μόνος τρόπος για κάποιον (μη επαγγελματία της πίστας) μηχανόβιο να ξύσει γόνατο, να βιώσει την υπέρτατη αυτή καύλα. Ο ίδιος είχε πάθει πλάκα, οδηγώντας mini bike στην Ιταλία. Εξ ου και το τρίτο μύδι. Πάντως παρά τις σχετικές μου προσπάθειές, η εταιρεία δεν χρηματοδότησε το εν λόγω πρότζεκτ.

#7
patsis

Χμμμ... Jesus εγώ δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος... Οπωσδήποτε έχει μια βάση στα λεγόμενά του ο μηχανόβιος για το συγκεκριμένο (διαφωνώ στο ότι χρειάζεται πρωτογενής εμπειρία για να ορίσουμε κάτι, αν ήταν έτσι ο Μπαμπινιώτης θα είχε φάει την ζωή με το κουτάλι που δε νομίζω). Κι εγώ κάπου στην υπερβολή και στην συνεκδοχή εντοπίζω την καταχωρισιμότητα του λήμματος. Δε θα μαλώσουμε όμως, δεν μιλάμε για τον καναπέ.

#8
vikar

Μηχανόβιε και πάτσι, κατα τον ορισμό, ξύνω γόνατο (προσέξτε και την έλλειψη άρθρου) σημαίνει πολλά παραπάνω απο την κυριολεξία, και συγκεκριμένα, πολύ πιο εξειδικευμένα πράγματα: «καβαλάω μηχανή και γέρνω στις στροφές αρκετά ωστε να αγγίζει το γόνατο το οδόστρωμα». Δέν θα εκπλησσόμουν μάλιστα αν η φράση λεγόταν και καταχρηστικά, για κάποιον που γέρνει μέν, αλλα όχι τόσο ωστε να ακουμπήσει την άσφαλτο, παρα ένα τσίκ ξερω 'γώ πρίν.

Εφόσον η φράση κουβαλάει όλα αυτά τα υπονοούμενα, τότε σηκώνει καταχώριση. Δείτε και το ξύσιμο ας πούμε. Προφανώς, λέγεται έτσι επειδή κατα την περιγραφόμενη τεχνική ξύνεις κυριολεκτικά τη χορδή με την πένα. Αλλα άντε έλα πές μου κανείς οτι ο ορισμός εκεί είναι περιττός...

(Καλά ρε Βράστα, πόσα λέβελ αναγραμμάντης έχεις φτάσει ρ' αδερφέ; Να λέει ο άλλος «μηχανόβιος» και να μαντεύεις τ' όνομά του;...)

#9
vikar

(Όπ! Την είδαμε ήξεις αφήξεις ρε μοντουλοκατίνα του ελέους;... :-Ρ)

#10
vikar

(Τα παρατάω... Βλέπω πράματα...)

#11
Vrastaman

Το terminus technicus τον πρόδωσε :Ρ

#12
vikar

Αχά.

Πάντως, δέν θα το έλεγα τεχνικό όρο ακριβώς, αλλα φράση της ευρύτερης μηχανόβιας ζαργκόν. Όπως την τρύπα στα μαθηματικά· δέν την λές έτσι σε τυπικό ύφος (σε ένα πέιπερ ξερω 'γώ), αλλα όλοι μ' αυτήν παλεύουνε στην πιάτσα, και ως τέτοια την βρίζουν μέρα μπαίνει - μέρα βγαίνει. Οπωσδήποτε καταχωρίσιμο.

(Αλλα ρε Βράστα, καλά σε λέει ο άλλος σλανγκομπαμπά: γι' αυτό δεν είν' οι μπαμπάδες; να παίζουνε το ρόλο του σάκου του μπόξ οταν χρειαστεί; Νιώθω μιά ασφάλεια ενα πράμα... :-Δ)

#13
Vrastaman

Μόνο που εγώ το παίζω και κυριολεκτικά (τα βράστακιντς με έχουν τσακίσει) και μεταφορικά (με τους σλανγκοιδίποδες) το φελέκι μου dedans!

#14
Vrastaman

Μπάϊ δε γουέην, το μηχανόβιος δεν το έχει ανεβάσει κανείς! Τζονάκο, για ρίξε κάνα βρουμ-βρουμ ντεριντάχτα φωρ ωλντ τάημς σέηκ να στανιάρουμε :-)

#15
vikar

Είναι κι' άλλοι -όβιοι που σηκώνουν κέντημα στο σάιτ: μπαρόβιος, ταβερνόβιος...

#16
GATZMAN

Γιατί βρε ξεχνάς τον φραπεδόβιο;

#18
GATZMAN

Ωρε... καφές και το σημείο G ολοφάνερο στο κέντρο! Φαντάζομαι που λες Βράστα, κάποια καφετζού, με κληρονομικό χάρισμα σε καινοτόμες μαντικές τεχνικέςνα ξηγάει τούτον δω τον καφέ παρατηρώντας προσεκτικά τον ντελβέ του, λέγοντας: Μεγάλη πόρτα θα διαβείς, μεγάλα πλούτη σε περιμένουν, μια ανέλπιστη τύχη σου 'ρχεται. Κι όλα αυτά γιατί έχεις άστρο απ' τα γεννοιφάσκια σου.

#19
vikar

Γκάτζ, νομίζω οτι άν είναι να κεντήσει κανείς σε λήμμα φραπεδόβιος, όλοι ξέρουμε ποιος θά 'ν' αυτός... Είναι ώρα για καμπάκ, νομίζω; (Δέν 'ν' τυχαίο...)

#20
Galadriel

1 χρόνο; 2 χρόνια; 3 τέρμινα μέχρι να ξεκολλήσουμε από τους φραπέδες...

#21
Vrastaman

Νέβερ οβ δε ντρινκς γουίλ γουί ανγκλού!

#22
Galadriel

Εμ εσένα σε ξέχασα αχαχα!

#23
GATZMAN

H φραποποϊία δεν αποσπάται από το σαϊτ, αφού βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στο dna του.

#24
Επισκέπτης

εσείς που είστε λίγο άσχετοι οδηγοί, ξύνετε γόνατο, εγώ ξύνω αυτιά στην άσφαλτο

#25
Galadriel

#26
GATZMAN

Κάποιος άλλος, τροχίζει κάτι άλλο. Τι; E... κολαούζος που φαίνεται... χωριό δε θέλει.

#27
Επισκέπτης

Εμένα μάλιστα από το πολύ ξύσιμο στην άσφαλτο το ένα αυτί μου έφυγε

#28
Επισκέπτης

πολλά κιλά ροπή το άτομο!!!