Η πρακτική του «δύο σε ένα» στα μυστήρια της χριστιανοορθοδόξου εκκλησίας μας. Βέβαια, το πακετάκι αυτό δεν προσφέρεται με χαρά από τους εκτελεστές του μυστηρίου (οι οποίοι χάνουν και λεφτά, γιατί για δύο μυστήρια, πληρώνονται μια φορά τα πάγια δλδ, καντηλανάφτρα, ψάλτες κλπ), αλλά προτιμάται από μοδέρνους γονείς.

Και πώς φτάσαμε ως εδώ;

Τα περισσότερα ζευγάρια πλέον συζούν για πολλά χρόνια και πολλές φορές δεν κρίνουν αναγκαίο να ενωθούν στα μάτια της εκκλησίας, οπότε το κωλοβαράνε το θέμα του γάμου. Μέχρι τη στιγμή που έρχεται ένα τέκνο. Και τότε α) για να το βαφτίσεις, πρέπει πρώτα να τελέσεις θρησκευτικό γάμο, β) αρχίζουν τη γρίνια οι γονείς και κάτι θείες θεούσες, γ) ως βέροι Έλληνες, ψοφάμε για πανηγύρια και γιορτές -και εδώ μιλάμε για δύο γλέντια, δ) είπαμε είμαστε προοδευτικοί, αλλά όχι τόσο ώστε να αφήσουμε τα παιδιά μας αβάφτιστα!

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι. Προσθέστε τώρα και λίγο από οικονομική κρίση, δλδ ένα κέρασμα αντί για δύο, ενώ δώρα παίρνουν και το τέκνο και το ζεύγος-και γεννηθήτω η γαμοβάφτιση.

- Σε κάλεσε η Μαρία;
- Νομίζω, κάτι μου είπε η Δέσποινα. Θα κάνει το ψώνιο τον γάμο στη Μύκονο. Πού καιρός για έξοδα.
- Όχι μόνο αυτό, είναι και γαμοβάφτιση, δλδ διπλά δώρα...
- Άκυρο, δεν βγαίνω...

(από Khan, 23/09/10)Προβλήματα που προκαλούνται από τον θεσμό της γαμοβάφτισης. (από Khan, 17/07/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
electron

ανέκδοτο:
μπαρκαρούτσος ολκής, με συνεχές μπάρκο πέντε χρόνων (γιατί η γυναίκα του του λέει ότι δεν βγαίνουν, ενώ τρώει το πεντοχίλιαρο με γκόμενους) εμφανίζεται στον καπετάνιο και αιτείται ξεμπαρκάρισμα μέσα στον επόμενο μήνα.
-Και γιατί αποφάσισες να ξεμπαρκάρεις ρε Καραμήτρο;
-Ε, να καπετάνιο, βαφτίζεται ο γιος μου!
-Ποιος γιος σου ρε Καραμήτρο; Πέντε χρόνια συνεχή υπήρεσία έχεις στο πλοίο. Πότε πρόλαβες να τον κάνεις.
-Ε, αυτό σας λέω, έλειπα στα γαμήσια, μην λείπω και από τα βαφτίσια....

#2
GATZMAN

K A Λ Ω Σ Τ Ο Ν

Αστραφτερό λήμμα! Τη ρούμπωσες την πανσέληνο

#3
Galadriel

Αχαχά! Δεν άντεξες τελικά. :D

#4
electron

τα μικρά έσπασαν τα τηλεκοντρόλ, το νόβα είναι απλήρωτο εδώ και μήνες, και παρότι επίσης το τηλέφωνο είναι απλήρωτο, η σύνδεση στο ιντερνετ λειτουργει (εύγε στο δυσκίνητο κράτος)
οπότε επιστρέψαμε στην μοναδική δωρεάν λαική διασκέδαση εν καιρώ κτίσης, το σλανγκρ!

#5
Vrastaman

Βρε καλώς τ' @@ μας τα δυό :-)

#6
vikar

Μόνο δύο; Κοτζάμ συγγραφική ομάς μας έλειψε. :-)

#7
berkebes

#8
GATZMAN

Η ομάδα συνενώθηκε εν καιρώ διακοπών. Ενδιαφέρον!

#9
Khan

χαχαχα! Το φαινόμενο είναι τόσο γενικευμένο, ώστε έχω ακούσει και το αντίστροφο: Ένας νέος παπάς είχε τόσο συνηθίσει στις γαμοβαφτίσεις, ώστε ρώτησε μια υποψήφια νύφη αν θα κάνει και το βαφτίσι μαζί, και αυτή, (καθότι ετύγχανε θεούσα), τον στραβοκοίταξε.
Επίσης, παίζει και το να είναι το παιδί παρανυφάκι στο γάμο (αν έχουν καθυστερήσει την βάφτιση) και μετά να βαφτιστεί. Πιστεύω ότι το κόστος του γάμου είναι ο πιο αποφασιστικός παράγων, συν ότι πλέον η μεγάλη διάκριση δεν είναι μεταξύ σχέσης και συμβίωσης (όπως παλιά), αλλά μεταξύ συμβίωσης και του πότε κάνεις οικογένεια με τον άλλο.

#10
patsis

Πραγματικό περιστατικό: Ένα ζευγάρι καθυστέρησε τόσο πολύ την βάφτιση που στην ερώτηση του παπά «πώς θα το πούμε το παιδί» απάντησε από μόνο του «Θόδωρο, Θόδωρο!».

#11
iron

ένα ζευγάρι φιλικό είχε κάνει τρία παιδιά και η γαμοβάφτιση έγινε μετά από χρόοονια. όπως καταλαβαίνετε έγινε της μουρλής.