Ρητορική ερώτηση (εννοείται ναι, ψηφίζει). Εννοούμε ότι, παρ’ όλο που αυτός για τον οποίο μιλάμε είναι νεαρός, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τις άστοχες ενέργειές του. Είναι αρκετά μεγάλος ώστε οφείλει να έχει μια ελάχιστη ωριμότητα και, κυρίως, έχει στο ακέραιο την ευθύνη των πράξεών του.

Η ηλικία που μπορεί κάποιος να ψηφίζει ορίζεται με νόμο και εκφράζει την επίσημη αντίληψη του κράτους για το πότε η προσωπικότητα ενός ανθρώπου (γενικά) φτάνει στην ωριμότητα που απαιτείται για να αποφασίζει για τις τύχες της χώρας και της πόλης του (ενηλικίωση). Στην Ελλάδα είναι τα 18. Συνήθως ταυτίζεται με την ηλικία για πολλά άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις: δίπλωμα οδήγησης, υποχρέωση στράτευσης, η ιδιότητα του ενηλίκου κατηγορουμένου στα ποινικά δικαστήρια κλπ.


Πρώτος παραδέχομαι ότι την έκφραση την άκουσα μόνο μία φορά (βλ. παράδειγμα) αλλά, επειδή ο τύπος που την χρησιμοποίησε ήταν ψιλομάγκας και μέσα στην πιάτσα από παιδί, μου φάνηκε εντυπωσιακό που διάλεξε να μιλήσει για «τυπικά» δικαιώματα κιέτσ'. Ούτε αυτός ούτε και οι υπόλοιποι από εμάς πιστεύω ότι περιμένουμε το κράτος να μας πει ποιος είναι ώριμος και ποιος όχι. Το βάρος της κουβέντας έγειρε στο ότι ο περί ου ο λόγος νεαρός θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο ανώριμο τρόπο και σε άλλα πράγματα στην ζωή του, πράγματα που επηρεάζουν τους συνανθρώπους του και γι’ αυτό δεν πρέπει να βιαζόμαστε να του αναγνωρίσουμε ελαφρυντικά.

- Παιδιά όλα καλά με το φαγητό; Κρασάκι έχουμε; Να φέρω;
- Όλα γκουντ! Να σου πω ρε Μπίλυ, τι παίχτηκε χθες με τον τσαμπουκά στο πάνω στενό;
- Παιδιά, η πόλη δεν πάει καλά, έχει χαζέψει ο κόσμος. Χθες πλακώθηκε ο μπάρμαν από το Red με μια σερβιτόρα και την φίλη της, τύφλα και οι τρεις. Προχθές δυο παρέες παίξανε καρεκλιές στο Lap Dance. Πίνει ο άλλος ένα ποτό και αντί να γουστάρει μαλώνει με τον κόσμο. Εγώ τριάντα χρονών είμαι, από δεκαπέντε χρονών στα μαγαζιά και δεν τους καταλαβαίνω. Εμένα ρε, εμένα εδώ στο μαγαζί, δεν μου σπάσανε την κούκλα;
- Ποια κούκλα;
- Την κούκλα που έχω έξω απ’ την είσοδο, που τον έχω ντυμένο «υποδοχή» και καλά.
- Ε, ναι, τι έγινε;
- Κατά τις τρεις η ώρα, μαζεύω εγώ μέσα και ακούω απ’ έξω κάποιον να φωνάζει. Είχε περάσει ο άλλος σουρωμένος, είδε την κούκλα, ποιος ξέρει, τον κοίταξε στραβά και η κούκλα, κι άρχισε να μαλώνει με την κούκλα! Και να ρίχνει μπουκέτα στην κούκλα! Του λέω «φιλαράκι τι έγινε; σού είπε τίποτα η κούκλα;» Στον κόσμο του αυτός.
- Τι ηλικία;
- Εικοσιένα-εικοσιδύο.
- Νταξ...
- Ψηφίζει; Δηλαδή άμα έμπαινε μετά στ’ αμάξι και έπαιρνε αμπάριζα δέκα νοματαίους, πάλι πιτσιρικά θα τον λέγαμε; Εμένα που η κούκλα μου θέλει Ρουσουλέντση* τώρα ποιος θα με πληρώσει;

*τοπικός χειροπράκτης

(από perkins, 01/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Mπράβο.
Το είχα ακούσει με πολλή δόση σκώματος και από έναν καθηγητή Παθολογίας σε μια επίσκεψη σε θάλαμο ασθενών, μια Παρασκευή προ βουλευτικών εκλογών, αναφερόμενο σε έναν υπερήλικα με άνοια: Το ερώτημα διερευνούσε το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος ασθενής να πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

#2
allivegp

Τελικά δεν πρόλαβε να ψηφίσει ποτέ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι θα ψήφιζε ΚΟΔΗΣΟ.

#3
Khan

Πολλοί από αυτούς που ψηφίζουν είναι άξιοι μόνο τέτοια ψήφο να ρίξουν.
Πολύ καλό το παράδειγμα Πάτση! Μήπως θα άξιζε να ανεβεί και η κούκλα ;

#4
patsis

Μα... η κούκλα είναι η κούκλα, ο τύπος είχε μαλώσει με ένα ψεύτικο πλαστικό μανεκέν. Το είχε στήσει ο μαγαζάτορας έξω από την ταβέρνα και του είχε βάλει να φοράει και καλά σμόκιν και τέτοια. Μέσα στη σούρα του ο νεαρός δεν κατάλαβε ότι μάλωνε με ένα άψυχο. Ο αφηγητής μάς το ανέφερε σαν περίπτωση παράλογου σκηνικού λόγω κατανάλωσης ποτού.

#5
Khan

Α... Έχω αποκτήσει σλανγκική καχυποψία, και νόμιζα ότι πίσω από το κούκλα κρυβόταν κάποια ψαγμένη σλανγκιά...