Εφόσον τα αρχίδια θεωρηθούν ως καμπανέλια, δηλαδή ως «σακκούλια που κρέμονται και ταλαντώνονται όπως οι καμπάνες», τότε το συνολικό σύστημα πούτσος- αρχίδια θεωρείται ως καμπαναριό, όπου ο πέων είναι ο πύργος και τ' αρχίδια οι φίλοι του οι καμπάνες εκατέρωθεν.

Χρησιμοποιείται περισσότερο:

α) Στην έκφραση:

Στα αρχίδια μου τα δυο,
που είναι σαν καμπαναριό

(τ. στ' αρχίδια μας κι εμάς, Κωστής Παλαμάς).

β) Στην έκφραση αρχίδια καμπαναριό, όπου το καμπαναριό επιτείνει το ότι κάτι είναι αρχίδια. Άλλωστε η ομόηχη κατάληξη -αριό δηλώνει μεγέθυνση, επίταση ή συνάθροιση πρβλ. πουταναριό, φοιτηταριό, παπαδαριό, οπότε με αυτήν την σημασία το καμπαναριό είναι επίταση/μεγέθυνση ή συνάθροιση από καμπανέλια.

Πάσα: Gatzman.

  1. Από το Φάε ένα μαλάκα:

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Αβραμόπουλου.
[...] Το χειρότερο της υπόθεσης ήταν (τι άλλο;) ο μαλάκας ο Αβραμόπουλος που είχε πάρει και τα πάνω του με τη σκαλωσιά, αποκαλώντας την «το μεγαλύτερο δέντρο της Ευρώπης»! Μιλάμε για αρχίδια-καμπαναριό! Γι' αυτό μετά από λίγο ίδρυσε το ΚΕΠ. Σου λέει «Εδώ ανεχτήκανε μια φωτεινή κουράδα δίπλα στη Βουλή των Ελλήνων! Το κόμμα μου θα τους πειράξει;»

  1. Συζήτηση για την Αριστερά σήμερα σε μπουρδελοσάιτ:

Στα αρχίδια μας τα δυό που«ναι σα καμπαναριό , οι γραμμές του ΚουΚουακίου και της Πινατούμπο , αλλά το να βγαίνουν και να λοιδωρούν Μακιαβελογκαιμπελσικά , ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ , ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝ ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ , ε είναι κάτι που δεν το θέλει ούτε ο Θεός ούτε ο Διάολος !

  1. Περισσότερη ποίηση με μούσα τα αρχίδια εδώ:

Τ' αρχίδια μας κουνιούνται σαν δυο καμπαναριά
κι εσύ θαρρείς πως είναι σακούλες με φλουριά!

  1. Χιόνια στο καμπαναριό, που κακά μαντάτα φέρνουν

Ιάκωβος Καμπανέλλης (από Khan, 20/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία