Ρήμα (όχι τόσο εύηχο), που καταδεικνύει την πρόθεση ή την κίνηση κάποιου για υψηλή αξιολόγηση.

Προερχόμενο από την με άριστα το δέκα βαθμολογία, το δεκάρω χρησιμοποιείται από άτομα που θέλουν να επιβραβεύσουν, να συγχαρούν, να αποδώσουν τα εύσημα, υπονοώντας σαφώς πως βαθμολογούν με τον υψηλότερο βαθμό, ανεξάρτητα αν ως άριστα θεωρείται το πέντε, το δέκα, το εκατό, το Α κλπ, με τόνο η χωρίς.

Το λήμμα επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτοαναφορικά σε περιπτώσεις που υποτίθεται ότι τελούμε αξιέπαινες πράξεις, θέλοντας περισσότερο να περιαυτολογήσουμε, αλλά δεν το αξίζουμε πραγματικά.

Συνώνυμα: σταμάτα να μιλάς και φίλα με, σπεκ (και όλα τα συναφή όπως αστρασπέκια κ.α.), douze points!!!, όλα τα λεφτά και πολλά άλλα τέτοια.

  1. (ενώ από πίσω παίζει αυτό)
    - Πώωω! Ανασυντρίχιασα δικέ μου! Αυτό το κομμάτι σου έλεγα ρε!
    - Έλα ρε 'συ!
    - Καλό;
    - Δεκάρω φίλε!

  2. - Μαγείρεψες;
    - Δεκάρω! Έφτιαξα ένα χυλό... άλλο πράμα! Δεκάρω σου λέω!
    - Τι δεκάρεις και δεκάρεις ρε βλάκα! Αυτό είναι για να στοκάρουμε τον τοίχο όχι να το φάμε!

(από PUNKELISD, 18/10/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Δεκάρες, έλεγαν μια φορά τους ζαπτιέδες (όπως και σαραντακορωνάδες γιατί η παλιά χλαίνη της αστυνομίας πόλεων είχε σειρές κουμπιά με το στέμμα πάνω), γιατί όταν παρήλαυναν (π.χ. 28η Οκτωβρίου και τέτοια), ο κοσμάκης τους πετούσε δεκάρες τρούπιες, όχι απαραίτητα για να τους επευφημίσει. Η παράδοση συνεχίζεται σήμερα με τσάγαλα στα κεφάλια συμμαθητών...

#2
salina

Μήπως οι ζαπτιέδες και οι σαραντακορωνάδες να ανέβαιναν;

#3
HODJAS

Σαλίνα, νομίζω ο Πονηρός έχει κάνει σχετική μνεία στους πρώτους, στο λήμμα κάνω ζάφτι ή στους τζοχανταραίους (και πού να βάζω λίνκ τώρα)...
:-)

#4
salina

θενξς χότζα, κατατοπιστικότατος :-)