Η κλίκα, το λόμπυ, η σφηκοφωλιά, το γκέτο κάποιων που μόνο γκέτο δεν βλέπουν να είναι, καθότι, συνήθως, πουλάνε την παραμύθα στους εαυτούς τους και στους απ' έξω ότι είναι άνθρωποι προοδευτικοί κουτουλούκουτουλού, καταλαβαίνετε τώρα.

Χαρακτηριστικά δείγματα παρεΐτσας: το ΚΚΕ ανάποδα, το λαμπρακιστάν, το εκδοτικό σινάφι γενικά, η γενιά του πολυτεχνείου γενικά... Ο παρεΐτσας Σαββόπουλος το είπε μόνος του ότι οι παρέες κάνουν ιστορία.

Να μη συγχέεται με το παρεάκι.

  1. - Τι έγινε, εγκρίθηκε το κονδύλι;
    - Μπααα...
    - Γιατί; Αφού ο Χ τα πήρε τα λεφτά που ζήτησε με λιγότερο δυνατή πρόταση.
    - Ε προφ είναι παρεΐτσα ο Χ.

  2. τίτλος από άρθρο μπλογκ:
    Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010
    Οι Γερμανοτσολιάδες της μεταπολίτευσης. Πώς η παρεΐτσα ρήμαξε την Ελλάδα.

  3. από φόρουμ:
    δε νομίζω κανείς να χαρακτήρισε “παρεΐτσα” όλους όσοι διαβάζουν την εφημερίδα που λες, επομένως ούτε και εσένα. “παρεΐτσα” ΒΓΑΖΕΙ την εφημερίδα. Η ίδια “παρεΐτσα” που εκθειάζει τους “οπαδούς” του ολυμπιακού για την προβατοφροσύνη τους (και που στον ελεύθερο χρόνο, τραβάμε και ένα στιλιάρι) , που χρόνια τώρα αντί να εστιάζει σε αυτά που λες επιτίθεται με μανία σε όποιον εκφέρει άλλη άποψη από αυτήν της παε και της “παρεΐτσας”. Η ίδια “παρεΐτσα” που μέτρησε κάποιες χιλιάδες κόσμου (8) στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ/ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ/ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ίδια “παρεΐτσα” που ανακαλύπτει συντονισμένους κι υποκινούμενους, πληρωμένους και στημένους από αντιπαναθηναϊκά άτομα, που …ε μωρέ τα φερε η τύχη και μας χτίζουν και το γήπεδο. Η “παρεΐτσα” που ΒΡΙΖΕΙ παλαιμάχους που δίδαξαν έναν Παναθηναϊκό, που ποτέ δε θα ζήσουν, θα μάθουν, και ποτέ δε θα απαιτήσουν.
    Η “παρεΐτσα” που έχει αφεντικό, έχει “προστασία”. Η “παρεΐτσα” που βρίζει τους αντικειμενικούς, αλλά μωρέ φράγκα είναι και τώρα τα παίρνουμε και από δαύτους. Η ίδια “παρεΐτσα” φίλε tak pan που βάζει παιδάκια στο πρωτοσέλιδο, με τίτλο “να ποιοι είναι οι τσάτσοι του βαρδινογιάννη” μετά από το ματς με ηρακλή για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

τι σε κόφτει λοιπόν εσένα αδερφέ; διάβασε εσύ όποια εφημερίδα θες, κι ας την βγάζει η “παρεΐτσα”. δε γα*ιέται;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

ελπίζω να μην το έχουμε και αυτό και να μην το έχω δει παρά τις επισταμένες έρευνες, γιατί θα πα να πέσω από τον καναπέ μου.

#2
iron

βρήκα και παραδείγματα από το νέτι τα οποία προσέθεσα για να γίνει πιο κατανοητό το ότι έχει πάρει σλανγκ απόχρωση η λέξη αυτή.

επίσης θεωρώ ότι ως επί το πλείστον λέγεται από μη αριστερούς, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

#3
allivegp

Μια ιδέα ρίχνω, αλλά η «κλίκα» δεν αξίζει ν' ανεβεί; Π.χ. τη λέξη «κλίκα» δεν θα τη μεταχειρίζονταν ποτέ κάποιος σε μια επίσημη συζήτηση π.χ. ένας ομιλητής στο Κοινοβούλιο ή σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο για να αναφερθεί σε μια ομάδα βουλευτών, ή επιχειρηματιών κτλ, χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους τους.

#4
Doctor

@allivegp: Το ΛΚΝ δίνει:
κλίκα η [klíka] Ο25 : (μειωτ.) ομάδα ανθρώπων που αποτελούν μια στενή παρέα, τα μέλη της οποίας αλληλοϋποστηρίζονται με σκοπό να προωθήσουν μόνο δικά τους συμφέροντα ή απόψεις
το οποίο (νομίζω) το καλύπτει.

#5
iron

μια καημένη παρεΐτσα κλαίγεται εδώ...

σα δεν ντρέπονται οι καρασυμβιβασμένοι καραβολεμένοι ποστούχοι τού -ολοδικής τους κοπής- απόλυτου και αμετακίνητου κατεστημένου!

θα έπρεπε να αλλάξει ο τίτλος και να λέει η γενιά των 55άρηδων καιρός είναι να πάει στοδιάολο, ή τεσπα να κάτσει σπίτι της και να αρχίσει το πλέξιμο δίπλα στο τζάκι (που σίγουρα διαθέτουν όλοι δαύτοι)

#6
iron

άλλη μια κατακαημένη παρεΐτσα, απλώς δεν κρύβεται.