Άτομο άρρεν η θήλυ, ευθυτενές, ίσιο, άκαμπτο, δε σκύβει, δεν καμπουριάζει. Βαδίζει περήφανα, λεβέντικα, αεράτα, κιμπαρλίδικα.

Συγχρόνως είναι λεπτό, αδύνατο, όχι παχύσαρκο, ούτε υπέρβαρο, ούτε κοντό, προσομοιάζων / -ουσα το ευθύ σπαθί, απ' όπου και ο όρος.

Αναφέρονται και οι σπαθάτες κουβέντες, δηλαδή λόγος ευθύς, σαφής, ξηγημένος, ντεκλαρέ, ντόμπρος, χωρίς υπονοούμενα, περιστροφές ή παρερμηνείες.

Συνώνυμα: ορθά-κοφτά, τσεκουράτα, χύμα, φόρα παρτίδα.

  1. - Είναι ωραίος, ψηλός, σπαθάτος, με πράσινα μάτια και του αρέσει ο χορός.

  2. - Δεν ξέρω πώς σου τα 'παν οι άλλοι, εγώ πάντως θα σ'τα πω με σπαθάτες κουβέντες.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Νάΐς!! Κι είχα πάντα την απορία ποιος στο μπούτσο είν' αυτός ο σπαθάτος που μια ζωή βλέπουνε οι χαρτορίχτρες όταν στα ρίχνουν να σε πουν το μοίρα σου, «έναν ψηλό εδώ βλέπω, σπαθάτο, πολύ κοντά σου, σε θέλει αλλά εσύ δεν το βλέπεις» κλπ κλπ

#2
poniroskylo

Και μένα μου το λένε πολύ ;-}

#3
iron

μωρό μου συ...

#4
vikar

Ειρωνικά, για κάποιον που στέκεται όρθιος με άχαρο, άκαμπτο ή υπερβολικό τρόπο, λέμε επίσης οτι είναι σά να κατάπιε σπαθί.

#5
GATZMAN

Ανάλογο με αυτό που λέει ο βικάριος, έχει λεχθεί και για τον ωράιο Μπρούμελ, πως είναι σα να 'χει καταπιεί μπαστούνι. Κι έτσι τα δύο(σπαθί, μπαστούνι) από τα 4 χρώματα της τράπουλας χρησιμοποιούνται στο λήμμα.Για να δούμε και τα άλλα δύο... χεχεχ

#6
johnblack

Το έχεις καταπιεί μπαστούνι λέγεται κατά κανόνα με διάθεση ειρωνική, υποτιμητική: πάψε να κορδώνεσαι σα μαλάκας, χαλάρωσε και λίγο θα πάθεις τίποτα απ' το πολύ τέντωμα. Βλ. σχετικά και κρεμάστρας, με το οποίο κράζουμε στο gym κάποιους ακυρόπουλους που έκαναν δυο μήνες βάρη στη ζωή τους και την είδαν ιστορία και περπατάνε κλαρίνο, με προτεταμένο βυζί και φτερά ανοιχτά έτοιμοι να απογειωθούν.

Το σπαθί, αντιθέτως, έχει σχεδόν πάντα θετικές συνδηλώσεις. Το σπαθί είναι σύμβολο της δικαιοσύνης (και το μαστίγιο της τιμωρίας, άσχετο), βλ. ξηγιέμαι σπαθί - που btw δεντόχουμε αυτοτελές.

#7
iron

οι ρούσκες κακές αυλικές γλώσσες έλεγαν για την τσαρίνα Αλεξάνδρα (του Νικόλαου) ότι στεκόταν σα να έχει καταπιεί μπαστούνι, βλ. μήδι. Αλλά το λέγαν και σε συνδυασμό με το ότι ήταν μονίμως μουτρωμένη.

#8
GATZMAN

Tην μπαστούνωσε όμως κατάλληλα ο Ρασπούτιν

#9
salina

Είχα την εντύπωση ότι, από τις χαρτορίχτρες, το «σπαθάτος» αναφέρεται σε μελαχρινό νέο άντρα, ο βαλές νομίζω, και το «κουπάτος» σε ξανθό. Ο ρίγας συμβολίζει ώριμο άντρα, πατρική φιγούρα.

#10
salina

Άσχετο

[I]Μια μάνα κάνει νάνι το νέο της μωρό
Κι ένας σπαθάτος χάνει κοντά της τον καιρό
Κοιμήσου να μη σκάνω, καμάρι μου κρυφό,
Κοιμήσου να σου κάνω και άλλον αδερφό[/I]

Σουρής

#11
electron

....κι είδα μια γόησσα, ντάμα σπαθάτη... που λέει και η αοιδός...