Μας έρχεται κατευθείαν από την γαλλικήν μέσω της φωτογραφίας και του κινηματογράφου (flou, με λατινική ρίζα απ’ την οποία προέρχονται πλείστες λέξεις πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών σχετικές με ρευστότητα, ρευστά, υγρά).

Σημαίνει:

  1. Κυριολεκτικά: ασαφής, αμυδρός, θαμπός, θολός, ρευστός.

  2. Μεταφορικά: αβέβαιος, μη καλά καθορισμένος, χαλαρός.

  3. Όταν πρόκειται για φωτογραφία ή ταινία: α) κακή εστίαση του φακού σε φωτογραφία (βλ. μήδι) ή κατά τη διάρκεια κινηματογραφικής προβολής, εξού και η περίφημη κραυγή του κοινού: «(Μάστορα, νετάρισε) είσαι φλου (ρε)!!» προς τον μηχανικό προβολής προκειμένου να ρεγουλάρει το φακό. Επίσης για ταινία, όταν λέμε πως ο ποιητής «άφησε το τέλος φλου» εννοούμε πως το τέλος: Ι. ήταν αόριστο, ανοιχτό σε διαφορετικές ερμηνείες, ή ΙΙ. πως μας την έσπασε η καλλιτεχνική δηθενιά.
    β) το εσκεμμένο εφετζίδικο θάμπωμα σε μια φωτογραφία, οπότε και η φωτογραφία είναι «φλουταρισμένη».

  4. Όταν πρόκειται για ρούχα: τα ριχτά.

  5. Όταν πρόκειται για κομμώσεις: τα φουσκωτά, τα κρεπαρισμένα, αλλά και τα φλιπαριστά μαλλιά.

6α. Όταν πρόκειται για καταστάσεις ή φάσεις χρησιμοποιούνται οι φράσεις:
«Η κατάσταση είναι (πολύ / λίγο) φλου»: δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τι παίζει / πού πάει το πράγμα. «…στο φλου»: στο γενικά κι αόριστα, στο έτσι κι έτσι.
«Το πήρε / άφησε στο φλου»: δεν το πολυσκέφτηκε / καρατσεκάρησε, το «πέρασε επάνω – επάνω», «δεν το έψαξε βαθιά», αψήφησε το ρίσκο, δεν έκανε σωστή εκτίμηση της κατάστασης. «Πετάω κάτι στο φλου»: «ρίχνω άδεια να πιάσω γεμάτα».

6β. Ειδικά για γκομενοκαταστάσεις, σημαίνει πως τα πράγματα είναι πολύ χλιαρά κι απ’ τις δυο πλευρές, «ούτε ζέστη, ούτε κρύο», μ' αποτέλεσμα το πράγμα να τραβάει σε μάκρος, χωρίς να ξεκαθαρίζει, μπερδεύοντας όχι μόνο τους γύρω αλλά και τους άμεσα εμπλεκόμενους που, όμως, δείχνουν βολεμένοι σ’ αυτή τη λούπα.

7α. Όταν πρόκειται για άτομα εννοούμε κάποιον που είναι χαλαρός, που παίρνει τα πράγματα όπως έρθουν, που δεν το πολυψάχνει, είναι «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει», φιλοσοφημένος, αποστασιοποιημένος (ο περίφημος «Μπάμπης ο φλου» του Σιδηρόπουλου από τον δίσκο «Φλου»), που δεν μπορείς να τον κατηγοριοποιήσεις γιατί είναι sui generis και βέβαια παίζει εκτός συμβάσεων παντός είδους.

7β. Υπάρχει κι η όψη του «δήθεν φλου», αυτού που είναι «κι έτσι και γιουβέτσι», που δεν μπορείς να στηριχθείς επάνω του γιατί «ψαρεύει σε θολά νερά», «αγοράζει μα δεν πουλάει», στυλάκι «δε βαριέσαι» / «δε γαμείς;», προσπαθεί να είναι καλός με όλους κι όλα, αποφεύγει να πάρει θέση σε ο,τιδήποτε γύρω του. Δεν είναι δυσάρεστους για τους πολλούς αλλά στην ουσία είναι ντεκόρ. Πλείστες γκόμενες διατηρούν τέτοια στάση καραδοκώντας το κελεπούρι.

  1. Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: φλου είναι το υποκοριστικό της Φλουμινένσε (Fluminense), Βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας με έδρα το Γεναριάτικο Ποτάμι.

  2. Για το φλου αρτιστίκ o ironick τα λέει σένια.

  1. «… Αφήστε με να τα λέω «φλου», είπε (ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης) σε κάποια στιγμή, εννοώντας ότι αποφεύγει τα ονόματα, αλλά όχι τις αλήθειες και τα γεγονότα που μας οδήγησαν σ' αυτό το δύσβατο σημείο της ιστορίας μας…» (από εφημερίδα)

  2. «Δυστυχώς το θέμα με τις διαφημίσεις είναι λίγο φλου στην Ελλάδα» (αγορασμένο)

3.α.Ι. ...Ωραίο επεισόδιο, αν και εμένα δε μου αρέσουν τα φλου τέλη. Μυρίζει συνέχεια...
(αγορασμένο)

6.β. ...Μου έχει τύχει να βγαίνω με άτομα του άλλου φύλου επί μήνες και να μη συμβεί απολύτως τίποτα, γιατί δε μου έβγαινε κάτι ερωτικό γι' αυτούς και ήμουν μαζεμένη, τυπική κλπ και φυσικά αυτοί το εισέπρατταν και δεν είχαν πάτημα να προχωρήσουν. Έτσι η κατάσταση παρέμενε φλου και ημιτελής!...

7.β. – Θα’ ναι κι η Φούλα;
- Ποια Φούλα;
- Η καστανή, που όλο χαμογελάει.
- Ααα!! Πολύ φλου ρε μαλάκα, τι την σέρνουμε; - «Εξεύρω τα έργα της, ότι ούτε ψυχρή εί ούτε ζεστή. Είθε να ήτο ψυχρή ή ζεστή. Ούτως, επειδή εί χλιαρή και ούτε ψυχρή ούτε ζεστή, μέλλω να την εξεμέσω εκ του στόματός μου».
- Νταξ. Το ‘λαβα το μήνυμα.

Ο Μπάμπης ο φλου (Παύλος Σιδηρόπουλος)

Μια ιστορία θα σας πω για το Μπάμπη το Μπάμπη τον φλου που του 'λεγες βρε Μπάμπη τι τρέχει εδώ σού 'λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου

Πάντα πιωμένος κι άνεργος ήταν ωραίος ο Μπάμπης ο φλου μουρμούραει μόνος και διαρκώς σού 'λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου

Πείραζε όποιον του 'ρχότανε χωρίς να το σκεφτεί κι άμα ψιλοβαριότανε άραζε όπου 'βρισκε να λιαστεί

Πείραζε όποιον του 'ρχότανε χωρίς να το σκεφτεί κι άμα ψιλοβαριότανε άραζε όπου 'βρισκε να λιαστεί

Πείραζε τις μελαχρινές ήταν ωραίος, ο Μπάμπης ο φλου τσιμπολογούσε τις ξανθές ήταν ωραίος, ο Μπάμπης ο φλου

Κι όταν τον μπουζουριάζανε ψόφιος κοριός ο Μπάμπης ο φλου κι αν τον πολυρωτάγανε σού 'λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου

Πείραζε όποιον του 'ρχότανε χωρίς να το σκεφτεί κι άμα ψιλοβαριότανε άραζε όπου 'βρισκε να λιαστεί

Παίδες!! Δε γουστάρω γκρίζες διαφημίσεις. Αλλά αφού το τραβάει η ψυχή σας: Flu σντση της γρίπης (αγγλιστί) (από sstteffannoss, 25/11/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
electron

Φλου ήταν επίσης ένα απίθανο μπαράκι με κήπο στο Χαλάνδρι.

#2
allivegp

Για το φλου αρτιστίκ o ironick τα λέει σένια sstteffannoss

Ε, βάλε και το λίνκι «του» ironick, ντε: φλου αρτιστίκ

#3
AN21

Βλέπωντας το σχόλιο του electron, Φλου ήταν ένα gay bar παλιά στη Σαλόνικα σύμφωνα με πηγές...

#4
electron

πολύ πιθανό να έγινε φραντσάϊζ, και να άνοιξε και εκεί...

#5
iron

Ο ιρονίκ τα σενιάρισε, ιτς οκέικ

#6
iron

προς τι το θάψιμο πάλι;

#7
Doctor

Φίλε sstteffannoss το σχόλιο στο μήδι 3 «Ο Μπάμπης ο Φλου του Άσιμου» ήταν παραδρομή ή ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε;

#8
poniroskylo

To Φλου στη Θεσσαλονίκη (Νικηφόρου Φωκά χαμηλά) τα παλιά τα χρόνια (νωρίς 80ζ) δεν ήταν γκέι μπαρ. Για μετά δεν ξέρω.

#9
sstteffannoss

@Doctor 1024 σόργια. Όντως άκουγα Άσιμο. Θα επιληφθώ.

#10
iron

χμ... δεν ξέρω πώς διορθώνονται τα μήδια, δεν το ξανανεβάζεις και να κάνω ντελ το παλιό;

(θα δικαιολογήσω τον σσττέφφαννοσσ γιατί παρόλο που προσώπικλυ τους άκουγα πολύ και έχω και δίσκοι τους, μια ζωή ρδέμπευα τον Άσιμο με τον Σιδηρόπουλο, τον οποίον εννοείται ότι έλεγα Σπυριδόπουλο (νταξ την Σπυριδούλα δεν την έλεγα Σωτηρούλα, τουλάστιχον).

#11
Doctor

Ουδείς άσφαλτος (ούτε καν οι δρόμοι). Απλά προς στιγμήν κόλλησα μήπως και είναι λάθος ότι ήξερα τόσα χρόνια.

#12
iron

και γω, αν δεν το σχολίαζες, χαμπάρι δεν θά 'παιρνα...

#13
vikar

Το Φλού γκέι μπάρ;... Αν όντως πρόκειται γι' αυτό της Νικηφόρου Φωκά, ποτέ δεν άκουσα κάτι τέτοιο, ούτε και πήρα πρέφα κάτι (είναι απ' τα ψιλοστέκια μου), δέ νομίζω να πρόκειται για το ίδιο μέρος.

Γκέι μπάρ στη συμβασιλεύουσα άλλωστε, δύσκολα. Τουλάχιστον, δύσκολα να είναι τόσο γνωστά και κεντρικά. Τα μόνα μέρη που στις μέρες μου (δεκαετία ενενήντα ας πούμε) ακούστηκαν ευρύτερα ως στέκια ομοφυλόφιλων (οπωσδήποτε όχι γκέι μπάρ με τη δυτικόφερνη έννοια αλα Χωμενίδη πιχί), ήταν απ' όσο εγώ ξέρω το «Ντόν τέλ μάμα» στη Στρατηγού Καλλάρη, και το... χμ... ξέχασα να πάρει· αυτό απέναντι απ' το «Ντε Φάκτο» στην Παύλου Μελά (ή αν προτιμάτε, απέναντι απ' την παλιά ταβέρνα του Τστιτσάνη).

Τώρα βέβαια τα πράματα έχουν αλλάξει. Έχουμε και Μπουτάρη, έχουμε και γκέι ή γκέι-φρέντλι μπάρ με τ' όνομα...

#14
iron

άσ' τα τα φλού βικάριε...

#15
HODJAS

Άσε ρε, αφού είναι πελάτης του Λωτού...
:-Ρ

#16
poniroskylo

Υπάρχει ακόμη το Φλου, παπά;

Τω καιρώ εκείνω, κατά βάσιν γκέι το Μπανάλ (Κορομηλά, δυο κλικ αριστερά από τη Βογατσικού) και βαθμιαία γκέι φρέντλι το ίδιο το Ντε Φάκτο.

#17
vikar

Το Φλού σαφώς και υπάρχει ακόμα. Για το Ντε Φάκτο το ίδιο, σωστός: βαθμιαία γκέι φρέντλι, μάλιστα, δια της οδού της κουλτουρέ εναλλακτικότητας --για να το θέσω κάπως ηλίθια. Άρχισα να το αποφεύγω απο τότε που πήγα για καφέ και είχα φάτσα-κάρτα στο απέναντι τραπέζι δυό απ' τους γλοιωδέστερους μεγαλοκαθηγητάδες-καρχαρίες της σχολής μας.

Όσο για το Λωτό, Χότζα, δέν ξέρω τί σου είπε ο πάτσις, αλλα έχω να πατήσω εκεί χρόνια...

Έξω η πλάκα τώρα και δέν ξέρω κατα πόσο σηκώνει το σάιτ τέτοια κουβέντα, τα γκέι φρέντλι της Θεσσαλονίκης που γνωρίζω, σε φάση Ντε Φάκτο ή Στρέτο, είναι τόσο ποζεράτα που μου προκαλούν κάποια μικρή αποστροφή (το Ντόν τελ μάμα πάντως ήταν πιό ειλικρινές μέρος, καναδυό φορές που είχα πάει πριν καμιά δεκαετία).

Σε ελληνικά γκέι μπάρ δέν έχω βρεθεί, αλλα οπωσδήποτε δέν ισχύει αυτό για τα καναδυό γκέι μπάρ στα οποία έχω βρεθεί στο Μόναχο: ή έχεις πάει βέβαια εκεί για ομό καμάκι δίχως αύριο, ή για να ηρεμήσεις απ' τον «μεγάλο αυτό τύραννο της τεστοστερόνης» (σίκ) που είναι μεγάλο ατού των γκέι μπάρ όσον αφορά τους ετερό, ειδικά σε μία πόλη χωρίς καφενεία..., αλλα οπωσδήποτε δέν έχεις πάει εκεί για να πουλήσεις κουλτούρα!... Πραγματικά, αυτή τη σύνδεση κουλτούρας και ομοφυλοφιλίας που έβλεπα πάντα να γίνεται στην ελλάδα, έξω δέν τη βλέπω τόσο έντονα (ή και καθόλου).

Ασφαλώς μεγάλο θέμα η ομοφυλοφιλία στην ελλάδα, τί να πρωτοπείς --ειδικά αν είσαι απ' την απέξω. Τέλος πάντων.