Λέξη που είναι πολύ της μοδός στην ιδιόλεκτο από δεξιούς, ακροδεξιούς, πατριώτες, εθνικιστές και λοιπές εθνικές δυνάμεις (ενίοτε και από πατριώτες της Αριστεράς). Δηλώνει τον αντίπαλο του ελληνικού έθνους, αυτόν που θέλει να το μηδενίσει. Δεν μιλάμε όμως για κάποιον ταπεινό μετανάστη, ούτε για αλλοδαπό ανθέλληνα, αλλά για αυτούς που απεργάζονται αυτό το έργο μεταξύ μας όντας είτε θολοκουλτουριάρηδες της ιντελιγκέντσιας, είτε πολιτικοί.

Ως ύβρις το εθνομηδενιστής είναι πολύ συχνό και συνδυάζεται με πολλά άλλα όπως τα: θολοκουλτουριάρης, ευρωλιγούρης, εκσυγχρονιστής, αποδομιστής, μεταμοντέρνος, νατοκεμαλιστής και ταλιμπάν. Ο όρος δεν φαίνεται να είναι κλασική ζουραριά, αν και χρησιμοποιείται και από ζουραροειδείς διανοούμενους. Εδώ γίνεται η διερώτηση για την καταγωγή του με ασαφή συμπεράσματα, κάπου ανάγεται στους ξενικούς όρους ethnonihilism και national nihilism χρησιμοποιηθέντες (υποτίθεται) και από τους Stalin και Engels. Σε κάθε περίπτωση είναι ενδιαφέρων ο σχηματισμός του συνθέτου με το πρώτο συνθετικό ως αντικείμενο, όπως λ.χ. στο κωλογαμιάς. Και βγάζει έναν φιλοσοφικό εγελιανισμό, ο μηδενισμός του έθνους για χάρη μιας ανώτερης διεθνιστικής σύνθεσης και τα ρέστα παγωτά.

Τέλος, όπως συμβαίνει με παρόμοιους βαρύγδουπους όρους, χρησιμοποιείται σχεδόν εξίσου συχνά από αντι-εθνικιστές ειρωνικά, ωστόσο ποτέ πανηγυρικά, όπως λ.χ. το θολοκουλτουριάρης.

  1. Άσε μας ρε ἐκσυγχρονιστή, εὐρωλιγούρη, ἐθνομηδενιστὴ καὶ πατριδοκτόνε, Νατοκεμαλιστή, τραπεζίτη παράσιτο καὶ Μνημονιολάτρη Βουνό. (Εδώ).

  2. Oι Ινδιάνοι Ζαπατίστας και οι ημέτεροι εθνομηδενιστές μπαχαλάκηδες (εδώ)

  3. Με την εμφάνιση του Μεταμοντερνισμού —αυτής της νέας επίθεσης στην ίδια την αντικειμενική αλήθεια, με την άρνηση γεγονότων ή περιστατικών χωριστά από τη γλώσσα ή το κείμενο, και την αντίληψη της ότι κάθε πραγματικότητα είναι κοινωνικά καθορισμένη — η Ελλάδα μας θεωρείται πια μια αυθαίρετη αφηρημένη έννοια. [...] Στην Ελλάδα αυτούς τους μεταμοντρένους φορείς ξενοκεντρικών πολυπολιτισμικών αντιλήψεων τους ονομάζουμε πλέον ως εθνομηδενιστές. (The poverty of multiculturalism)

  4. Κάθαρσις τοῦ κλήρου ἀπό κιναίδους καί ἐθνομηδενιστές. (Φίλοι της ελληνικής γροθιάς).

  5. Ειδικά το “τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ’αυτούς” παραπέμπει όχι στο… αρχαιοελληνικό μεγαλείου που ΚΑΜΩΝΟΝΤΑΙ ότι θαυμάζουν οι φασίστες, αλλά στους βάρβαρους Σκύθες που κάκιζε ο Ηρόδοτος. Ουπς! Ξαφνικά έγινε κι ο Ηρόδοτος εθνομηδενιστής και θολοκουλτουριάρης! Άντε τραβάτε στους νεοναζιστικούς σας βόθρους… (ειρωνική χρήση εδώ)

Δείγμα εθνομηδενισμού και το φίλες και φίλοι (από Khan, 08/12/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Υ.Γ. ύστερα από το φροϋδικό σλιπάκι στο παράδειγμα τρία η Παξιμαδοκλέφτρα μπορεί να παραφραστεί ως:

[I]ήσουνα τι ήσουνα πηδιόσουνα στα τρένα,
τώρα που σε πήρα εγώ, το παίζεις μεταμοντρένα [/I]