Το γιουβέτσι είναι ένα φαγητό με κρέας και κριθαράκι που φτιάχνεται σε πήλινο σκεύος. Από το τούρκικο güveç. Σκέτο από γιουβέτσι είναι μόνο το κριθαράκι από αυτό το φαγητό.

Ο λόγος να παραγγείλει κάποιος σκέτο από γιουβέτσι ήταν η χαμηλότερη τιμή του από το κανονικό και, σε σχέση με το απλό κριθαράκι, ότι είχε και γεύση από κρέας.

Στην πολύ παλιά αργκό το σκέτο από γιουβέτσι είναι υποτιμητικός χαρακτηρισμός για τον άνθρωπο μισή μερίδα, κυρίως τον άντρα που έχει έλλειμμα σε μπόι, ανδρισμό, τσαμπουκά, μαγκιά, δύναμη, έννοιες που συμβολίζονται με το απόν κρέας από το πιάτο. Αλλά και την γυναίκα που δεν είναι «αρκετή», είναι «λίγη», ιδίως εμφανισιακά. Κάτι που δεν μας γεμίζει το μάτι, δηλαδή, κάτι από το οποίο λείπει το ουσιώδες.

Λέγεται και «σκέτη από γιουβέτσι».

  1. Από εδώ:

1.40 σε σκαμπω και 45 κιλα ,γυναικα ειναι αυτη ή σκετο απο γιουβετσι.

  1. - Πρόσεξε τι λες γιατί θα γαμηθούμε εδώ μέσα.
    - Θα μας κάνει μαγκιές τώρα και το σκέτο από γιουβέτσι. Ρε δεν παίρνεις τον πούλο πριν πάθεις καμιά ζημιά;

  2. Από εδώ:

Το κενό στο πολιτικό τοπίο αναπληρώθηκε με... σκέτο από γιουβέτσι, νέο αίμα, με αδιάφθορους. Όλα βαίνουν καλώς, Ώρα να πάω για ύπνο;

  1. Από εδώ:

Τι μαλακίες είναι αυτές; Δηλαδή, εγώ τζάμπα περιμένω να πάρω το διαμέρισμα στο Παγκράτι; Εκείνο που μου έταξε ο μακαρίτης ο πεθερός μου για να πάρω την κόρη του. Ολα δουλεύουν για τους άλλους. Εμείς κουμπάρε… τίποτα και σκέτοι από γιουβέτσι.

  1. Από εδώ:

- ισχυριζεσε οτι δεν υπαρχουν ΚΑΙ αυτοι οι ανδρες;;; που απλα θελουν να το κανουν και να φυγουν;;;ο συγκεκριμενος για τετοιος μου κανει...ψεμματα να πω;;;
- αλλού το πάει ο Λαοκράτης. Ότι δεν ειναι κάτι που το κάνει μόνο ένας, αλλά και οι δύο και άρα και οι δύο το απολαμβάνουν κλπ, κλπ. Το οποίο είναι δεκτό ρε παιδί μου, αλλά έτσι σκέτο από γιουβέτσι...

  1. Από εδώ:

Στην αρχή ήταν κάπως μινιμαλιστικό και είχε ηχογραφηθεί επειδή είχα πει στον Eλαβντου ότι θα του δείξω λίγο πώς ακούγεται το AKG 200. Μετά που το άκουγα, είδα ότι ήταν πολύ «σκέτο από γιουβέτσι» και έπαιξα και το μέρος της φωνής με την ίδια 12χορδη.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Πολύ σωστός!

#2
jesus

έπος;

τα πιάτα αυτού του τύπου δεν λεγότανε κ «ορφανά»; πχ μακαρονάδα ορφανή, με σάλτσα που έχει βράσει με κρέας, αλλά όχι κρέας, ένεκα που δεν έχει φράγκα.

όχι ότι τα έχω ακούσει με την οριζόμενη σημασία, απλά νά 'χαμε να λέγαμε κ κούτες να φουμέρναμε.

(κάτω τα χέρια, το αναλαμβάνω το τελευταίο)

#3
Mr. Cadmus

Εδώ τα καλά ορφανά. Και καλή σας όρεξη.

#4
Desperado

Αν θυμάμαι καλά, στα «κίτρινα γάντια» ή το «φτώχεια, λατέρνα» δεν ήταν που ο Φωτόπουλος στο εστιατόριο λέει στο γκαρσόνι (αφού έχει απορρίψει ακόμη και το σκέτο από γιουβέτσι λόγω κόστους):

Φωτόπουλος: Πιάσε μια σκέτη από πεπόνι...
Γκαρσόνι: Δηλαδή;
Φωτόπουλος: ...τα κουκούτσια...

#5
iron

πάντως εγώ πάντα προτιμούσα τα σκέτα και τα ορφανά, γιατί δεν είμαι τόσο της ουσίας όσο της σάλτσας και της συνοδείας (και του τυρακίου, βεβαίως βεβαίως). Αν δεν παραγγείλω ορφανό, την ουσία την χαρίζω στους παρακαθήμενους άντρες ή στα αδέσποτα...