Μια -ίλα κάπως πιο αφηρημένη, αλλά που βρωμάει εξίσου με τα λήμματα εις -ιλα της Ιρονίκ. Πρόκειται για την πολιτική ορθότητα. Βρωμάει, λοιπόν, εξίσου όσο και το ορθόν μιας πολιτικιάς που δεν έκανε γκαζόζα. Δεν είναι τυχαία η έκφραση πολιτική ορθό-τητα, καθώς οι φανατικοί οπαδοί της είναι συχνά πρωκτικάντζες και σπασαρχίδες. Ως κορεκτίλα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε λ.χ. τα υπερβολικά αυτός ή αυτή (he or she) τα οποία βαραίνουν την ροή ενός κειμένου. Είναι και πασέ συν τοις άλλοις, τώρα η μόδα είναι να μπαίνει τυχαία είτε το αυτός είτε το αυτή, αλλά με προσπάθεια του συγγραφέως να είναι καλοπροαίρετος. Ή την υπερβολική μέριμνα κάποιου να μην πει κάτι απαξιωτικό για τους γκέουλες. Όπως, όμως, ξέρουμε, ο δρόμος για το κράξιμο είναι στρωμένος από κορεκτίλες.

(Εντέλει η πολιτική ορθό-τητα μάλλον δεν του πάει του Ρωμιού, καθώς θεωρείται ως μια πρωκτικαντζοσύνη πιο σύμφυτη στο πνεύμα της Εσπερίας παρά στο δικό μας. Σύγκρινε λ.χ. και το θέμα του ορθού πολέμου, που αναπτύχθηκε στην Δύση, αλλά όχι στην Ανατολή, ανθρωπιστικοί πόλεμοι σήμερα. Ή το θέμα των Δικαστηρίων για Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας κ.τ.ό. Εξ ου και ο ολοκληρωτισμός είναι κυρίως δυτικό φαινόμενο, σε αντιδιαστολή προς τον αυταρχισμό, που είναι ανατολικό).

Ως κορεκτίλας, πάντως, δεν χαρακτηρίζεται μόνο ο οπαδός του politically correct. Μπορεί να είναι ο τηρητής οποιασδήποτε ορθό-τητας, λ.χ. των ζαμπουνιών, του σαβουάρ-βίβρ, και γενικότερα όποιος είναι υπερβολικά by the book, προβλέψιμος, συντηρητίκλας και με έλλειψη ευλυγισίας και δυνατότητας να εκπλήσσει.

Στο Δ.Π. υπό Ιρονίκ.

  1. - Τελικώς θαρρώ πως όντως αναγκαίοι έσονται οι γκέοι και μας επαναφέρουν στο δρόμο της εξελίξεως από τον οποίο η θρησκευτική καταισχύνη μας έχει αποτρέψει.

- σωματικά, ίσως (και μάλλον) ναι, μπορεί και να τους χρωστάμε κάτι ψιλά. Κατά τ' άλλα όμως θεωρώ ότι ως επί το πλείστον ανήκουν στη κατηγορία των συντηρητικών, καθότι κορεκτίλες, ένθερμοι υποστηρικτές του γάμου, κλπκλπ. (Εδώ).

  1. Με άλλα λόγια, σαν θέλει η μπότομ-νύφη κι ο τοπ-γαμπρός, τύφλα νά 'χει ο (κορεκτίλας ο) πεθερός. (Εδώ).

(από electron, 04/01/11)"Τι θα γινόταν αν οι ανδρικοί χαρακτήρες της Μάρβελ πόζαραν όπως οι γυναικείοι;" Πολιτικώς ορθόν χιούμορ. (από Khan, 19/01/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
xalikoutis

Ένας όχι-και-τόσο θυμόσοφος εγγλέζος καθηγητής μου μου είπε κάποτε το εξής: υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο από το να είσαι πολιτικά ορθός, το να είσαι πολιτικά λάθος. Μου άρεζε. Δε νομίζω να ήταν δικό του, αλλά δεν ξέρω ποιου.

Ακολουθεί πάντως τη λογική των αποφθεγμάτων
- του O.Wilde: There is only one thing in the world worse than being talked about, and that is not being talked about.
- του W.Churchill: There is only one thing worse than fighting with allies and that is fighting without them. - και ένα ακόμα, της οικονομολόγου Joan Robinson: the misery of being exploited by capitalists is nothing compared to the misery of not being exploited at all.

#2
Khan

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο από τους friends with benefits, οι friends without benefits.

#3
σφυρίζων

#4
vikar

Το σχόλιο του χαλικού μου θυμίζει μιά (όχι και πολύ σόι, αλλα τίμια) ανάλυση του Έκο πάνω στα αποφθέγματα, που βρίσκει κανείς στο «Περι λογοτεχνίας».

#5
xalikoutis

θενξ για τα σχόλια και τα λίνκια...