Κάργα, φουλ, αιματοβαμμένος, για τα καλά, που κάνει μπαμ, ξεφωνημένος (επίθετο, όχι η ξεφωνημένη) κλπ. Τόσο πασιφανώς φανατίλα (για οτιδήποτε) δηλαδή, που φαίνεται (και καίει) σαν τη φωτιά.

Απορώ πώς τα βρίσκουνε τα πεθερικά μου. Ο πατέρας είναι δεξιός μέχρι τα μπούνια, η μάνα φωτιά πασόκα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Khan

Έχει ενδιαφέρον να μαζέψουμε τα αρνητικά που στην σλανγκ είναι θετικά, λ.χ. κόλαση, φωτιά, άσχημα, άσχημο (λ.χ. καυλώνω άσχημα), μαύρος και το πόλεμος που περιμένω από Ζανουάρ.

#2
Galadriel

Ουάου.

#3
iron

βίκα, πώς και σου ξέφυγε η πρόταση του χάνκοντα;;; κχανκ, πώς και τελικά αμέλησες τέτοιο καθήκον περί δια τα γλωσσικά;
η σλανγκαρχίδω σας, περιμένει.

#4
vikar

Πλάκα με κάνεις, έτσι;... Το θέμα τό 'χω προσωπικά κατανού ως αλλαγή προσήμου, και το καταλαβαίνω, πολύ χοντρικά, σά «το φαινόμενο της αργκό κατά το οποίο λέξεις χρησιμοποιούνται με αντίθετη σημασία απ' ότι στα τυπικά ελληνικά». Τό 'χουμε θίξει απο πιό παλιά ακόμα, επι εποχές Άλλου τουλάχιστον, και συχνά σας πρήζω τ' αρκίδια όποτε βλέπω κάνα καινούργιο ανέβασμα αυτής της κατηγορίας.

Σχετικά σχόλια που έχω υπόψη: βρωμερή, λέει, μπροστά, φρικιό, και φυσικά, στο λήμμα ρε πούστη / ο πούστης του τζίζα, που μόλις προχθές-παραπροχθές έγραφα σεντονιάδες πάλι, κι' είχα τον ανιψιό να με λέει ανάγωγο... :-Ρ

Παραδείγματα απο λήμματα που άλλα υπάρχουν στο σάιτ, άλλα όχι, εκτός απ' το παρόν (που πλάκα-πλάκα δέ θα θεωρούσα κι' απ' τα αντιπροσωπευτικότερα της συνομοταξίας): άσχημος, αλητεία, αλήτρα, άρρωστο, δηλητήριο, ελεεινά, επιτυχία, κακός, καραπούτσι (στο καραπουτσαριό απο τζό 909) κουφάλα, κυριολεκτικά, ο χειρότερος, παθαίνω μόρφωση, πουτάνα, τρελός, χυδαίος.

Τί κατάλαβες; Μ' έκανες και έδωσα όλο μου το πρόχειρο. (σχεδόν... :-Ρ) Εννοείται οτι θέλει δουλειά απ' τη μεριά μου, όλ' αυτά επάνω χύμα είναι --εκτός ίσως απ' το σχόλιο στο λήμμα του τζίζ. Και εννοείται οτι άμα τό 'χει άλλος, ντουγρού.

#5
iron

νταξ, επιβεβαίωσα ότι μέσα στο λαγούμι σου κάνεις και δουλειά. όλα καλά, όλα καλά λοιπόν!

(ρε συγκάτοικο έπρεπε να τον έχω αυτόν, να τον κάνω ρεμπέτη!)

#6
vikar

Ρε Χάν, τί μας λέει η τουρίστρια ρε;... Πές κι' εσύ τίποτα.

#7
Khan

Ωραίος, το θάνατος το έβαλες;

#8
Khan

#9
iron

έτσι μπράβο τα μωρά μου, να σας χαίρομαι να σας βλέπω επί το έργον. μετά θα έχει και λουκουμάκι.

#10
iron

(χμ, καλά ο χανκ, είναι ήρεμος άθρωπας, εκείνος ο βίκας πώς και δεν ξίνιξε;... 24 ώρες περάσαν και δεν σχολίασε... Με αγνοεί;;!!)

#11
patsis

Το «φωτιά» μπορεί να στέκεται και μόνο του και να σημαίνει και γαμώ, πολύ καλό. Ίσως από το αμερικανικό «hot» (=καυτός), τόσο για έμψυχα όσο και για άψυχα.