Χαρακτηρισμός που αναφέρεται σε άτομα του περιθωρίου, κατωτάτης κοινωνικής υποστάθμης, που έχουν κατέβει δηλαδή όλα τα σκαλιά της παρακμής (όπως αναφέρει και ο silencer51).

Έτσι, όπως το ρετάλι κυριολεκτικά είναι απομεινάρι από μεγάλο κομμάτι υλικού, όπως ύφασμα, σύρμα, σκοινί, λαμαρίνα κ.α., μεταφορικά είναι, κατά μία έννοια, απομεινάρι ανθρώπου.

Το λήμμα βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με την καλή έννοια για να καταδείξει άτομο χαλαρό, ενάντια στο σύστημα και τον καθωσπρεπισμό, ψιλοχύμα και μπορεί και ψιλοαναρχικός αλλά τουλάστιχον, γενικότερα, αριστερός και τις περισσότερες φορές καλό παιδί.

Συνώνυμα: παρτάλι, ρεμάλι, κουρέλι κ.α..

- Καλά, στα αρχίδια σου όλα ε; Είσαι μεγάλο ρετάλι! Πού πας ρε με τη μολότοφ στη κωλότσεπη;
- Τι, φαίνεται;!
- Αν φαίνεται; Μπαμ κάνει...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Galadriel

Πολύ καλό. Ένα μείον από το ΠΠ.

#2
Galadriel

...αλλά εγώ το είχα για περιγραφή εξοντωτικής κούρασης «όλη μέρα έκανα δουλειές στο σπίτι, γαμήθηκα, είμαι εντελώς ρετάλι, πάω νάνι» σε φάση...

#3
PUNKELISD

Χμ... αν και δεν το έχω συναντήσει ως κατακουρασμένος δεν μου φαίνεται και άκυρο, είναι που το ρετάλι μοιάζει με το πατσαβούρι ή το κουρέλι που ιδικά το δεύτερο το έχω καραακούσει για την κούραση: είμαι κουρελιασμένος, κουρέλι έγινα στην δουλειά κ.α. Μπορούν όμως, νομίζω, να χρησιμοποιηθούν και για εμφάνιση αλλά και για ψυχική κατάσταση: είσαι (ή τα ρούχα σου, είναι) σαν πατσαβούρι, η πεθερά σου με έχει κάνει κουρέλι κ.α.
Άρα μήμπως δεν είναι «ένα μείον από το ΠΠ»;

#4
Khan

Βλ. και σχόλιο Πονηρόσκυλου στο βγάζω στο πανέρι:

στις εκπτώσεις τα μαγαζιά έβγαζαν το στοκ που ήθελαν να διώξουν σε πανέρια, μερικές φορές και στο δρόμο. Απ' τα πανέρια το πήρα σημαίνει το πήρα πάμφθηνα μεν αλλά από ποιότητα άσε καλύτερα ... στην δε περίπτωση των υφασμάτων, στα πανέρια έβγαιναν τα ρετάλια

#5
poniroskylo

Μερσί που το θυμήθηκες, Χαν. Το ετυμολογικόν, από το ιταλικό ritaglio = απόκομμα, όπου tagliare = κόβω, στα γαλλικά tailler εξ ου και ο ράφτης = tailleur και tailor στα αγγλικά ως επίσης και το ταγέρ.