Κάπου στα μεσο-τέλη των ογδόνταζ, και πριν επικρατήσει ο όρος βρώμικο, κυκλοφορούσε το αρκουδολουκάνικο, με τον προσδιορισμό αρκουδοαίματος.

Ο όρος δεν επικράτησε, ίσως γιατί ήταν δεσμευτικός σε σχέση με το κρέας που προσφερόταν, ίσως γιατί ήταν δύσκολο να το προφέρεις μέσα στην σούρα, ίσως γιατί το βρώμικο ήταν (και είναι) πιο περιγραφικός όρος.

Προέρχεται από το «Ο Αστερίξ στους Βελβετούς»

- Πάμε Μαρινέρο να τσιμπήσουμε κάτι;
- Δεν πάμε Μαβίλη για αρκουδολουκάνικο;
- Αρκουδοαίματος; Φύγαμε!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
salina

Το ανεβάζω για ιστορικούς λόγους, αν και εγώ το χρησιμοποιώ ακόμα για το βρώμικο με λουκάνικο σε αντιδιαστολή με το βρώμικο με σουβλάκι, μπιφτέκι κλπ

#2
Vrastaman

Τόσο το «λουκάνικο αρκουδοαίματος» όσο και το «αρκουδολουκάνικο με ξύγκι ούρου» δίνουν και μερικά γουγλο- χτυπήματα :-)

#3
salina

Θένκια βρασταμαν Θυμόμουνα το «γεμιστοί λαιμοί καμηλοπάρδαλης, τηγανισμένοι σε ξίγκι ούρου», μάλλον από το ίδιο.

#4
PUNKELISD

Σλανγκαρχιδιά: δηλαδή ότι πρόκειται για λουκάνικο από αρκούδα με αίμα από αρκούδα και καλά; με λίγα λόγια, τι εννοεί το αρκουδοαίματος;

#5
salina

Ίσως ήταν όπως το γράφει πιο πάνω και ο βράστα, λουκάνικο αρκουδοαίματος και αρκουδολουκάνικο, δύο διαφορετικοί δηλαδή όροι που ανταγωνίζονταν ο ένας τον άλλο, μέχρι να επικρατήσει τελικά το βρώμικο.
Κάποιοι το έλεγαν όλο μαζί, αλλά οι περισσότεροι έλεγαν αρκουδολουκάνικο και το αρκουδοαίματος ερχόταν σαν καταφατική απάντηση (όπως στο παράδειγμα)

#6
johnblack

σόρυ κιόλας αλλά το λήμμα είναι εντελώς άκυρο και δε νομίζω να ξεπέρασε ποτέ τα όρια μιας παρέας.

#7
salina

Είναι πράγματι άκυρο με την έννοια ότι δεν επικράτησε. Απ’ όσο θυμάμαι ήταν αρκετά διαδεδομένο, ακουγόταν στην ουρά της καντίνας. Τώρα σχετικά με τον σύνθετο όρο, μάλλον ναι, το έλεγε μόνο η παρέα μου.

#8
PUNKELISD

Τότενες στην παρέα σου πρέπει να ήταν και ο Vrastaman, που το ξέρει.

#9
salina

Αυτό το κακό έχει η ανωνυμία του ίντρερνετ και των νέων τεχνολογιών, ποτέ δεν ξέρεις με ποιόν μιλάς ... μπορεί να είναι, γνωστός, φίλος, πρώην, φίλος φίλουο δράκος της διπλανής πόρτας

#10
iron

α, εγώ έχω στάνταρ άγριες φαντασιώσεις επ' αυτού! αλλά και χωρίς ίντερνετ, μια ζωή χαιρετούσα κόσμο (από μακριά) μέχρι που διαπίστωνα ότι είναι άγνωστοι.

πού να δεις κι από το τηλέφωνο: ήμουν 25 ετών, χτυπά το τηλέφωνο, «έλα!», μου λέει, «ΤΙ γίνεσαι;!!!», όχι ρε πστ, λέω από μέσα μου, παλιός συμμαθητής τον οποίο γενικά βαριόμουν αλλά ο ίδιος με γούσταρε, ε, λέω, ας θυμηθώ τας αρχάς μου κι ας είμαι ευγενική, «χαχα», του λέω, «καλά, εσύ;» -και αρχίζουμε κουβεντούλα με γενικότητες καθότι προσπαθούσα και να τον ψιλοαποφύγω (δεν έλεγα πολλά, δεν ρωτούσα πολλά), και τεσπα μου λέει πάμε για κανα καφεδάκι; Νταξ, του λέω (αποφασισμένη να κάνω αρχικά την καλή και άμα δεν γουστάρω να του τηλεφωνήσω τελευταία στιγμή να το ακυρώσω). Κλείνουμε το ραντεβού, και πράγματι έρχεται η ώρα να του τηλεφωνήσω να το ακυρώσω. Του τηλεφωνώ -ε και εννοείται δεν ήταν ο πραγματικός μου συμμαθητής (ο οποίος τρελάθηκε που του τηλεφώνησα, δεν το περίμενε μάλλον ποτέ στη ζωή του, ποιος ξέρει τι φαντάστηκε και άντε να πιστέψει την παραμύθα μου). Με άλλον είχα μιλήσει λοιπόν, με άλλον είχα κλείσει ραντεβού, ούτε ξέρω με ποιον, δεν είχαμε ανταλλάξει ονόματα καθότι υποτίθεται ήδη γνωστοί...

Και έμεινα με την απορία, τι απέγινε εκείνος ο άνθρωπος και με ποια νόμιζε ότι είχε κλείσει ραντεβού και ποια σχέση κατέστρεψα προτού καλά-καλά ξεκινήσει -και πόσο ψυχικά ανάπηρους άφησα 2 ανθρώπους: αυτόν που πίστεψε ότι η γκόμενα τον έκλασε και την πραγματική γκόμενα η οποία δεν έλαβε τηλεφώνημα από τον άνθρωπο αυτόν ποτέ -κι από κει και πέρα αποφάσισε πως όλοι οι άντρες είναι μουνόπανα (όπως κι αυτός ότι όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες).

#11
PUNKELISD

Τι ιστορία!

#12
johnblack

πανκέλη ο βράστας δεν ήταν σε καμία παρέα και στο σχόλιό του περί γουγλο-χιτς προφάνουσλυ αστειεύεται και ΦΥΣΙΚΑ ούτε το αρκουδολουκάνικο ούτε το αρκουδοαίματος δίνουν ΚΑΝΕΝΑ χιτ (πλην του παρόντος), τσέκαρε το και μόνος σου.

Κάπως έτσι δημιουργούνται εντυπώσεις εκ του μηδενός και κάπως έτσι σχηματίζονται οι φήμες και οι λοιπές αρβύλες...

επαναλαμβάνω λοιπόν το λήμμα είναι ντιπ άκυρο, ας πει και κανας πονηρόσκυλος τη γνώμη του που έχει ευαιστησία με κάτι τέτοια ανύπαρκτα

#13
Vrastaman

Τζονάκο, το γούγλε σου θέλει χόρδισμα.

- Το έχουμε νομίζω ξαναπεί: Τίποτε σαν το Ξύγκι Ούρου με Αρκουδολουκάνικο
(εδώ)

- Φταίει εκείνο το @#$# λουκάνικο αρκουδοαίματος τηγανισμένο σε ξύγκι ούρου ...
(εκεί)

#14
iron

το πρώτο δίνει ένα, το δεύτερο δίνει δύο γουγλοτέτοια, εκτός από τα δικά μας, βλ. μήδια. αυτό αρκεί για να πειστεί κάποιος ότι δεν λεγόταν μόνο σε μία παρέα. Απλώς είναι απαίσιο λήμμα! σόρι Σαλίνα, συμφωνείς υποθέτω!

#15
iron

χα, μαζί γράφαμε!

#16
Vrastaman

#17
PUNKELISD

johnblack, λέγεμε πανκελή αν όχι PUNKELISD.

'μένα πάντως μ'άρενε (αφού πρώτα πείστηκα ότι δεν λεγόταν μόνο σε μία παρέα).

#18
johnblack

νταξ τι να κάνω τώρα, εμένα δεν μου τα βγάζει :;

Η διατύπωση στα δύο χιτς είναι πανομοιότυπη και δη με έναν συνδυασμό λέξεων τελείως ασυνήθιστο. Επομένως, πιθανότατα, πρόκειται για το ίδιο άτομο ή έστω άτομα της ιδίας παρέας. Μιλάμε δλδ για άπαξ ή unicum, τα οποία οι φιλόλεγες αντιμετωπίζουν με το δέοντα σκεπτικισμό. Επίσης έχω ξαναπεί πως το νετι δεν αποτελεί πανάκεια: πολύ βασικά λήμματα δεν υπάρχουν ενώ αντίθετα θα βρει κανείς άπειρα του τύπου ehgahdgwahrw. Μήπως να τα καταχωρίζαμε κι αυτά;;

#19
Galadriel

Ε, ρε σκάλωμα...

#20
johnblack

πανκελή γράφαμε μαζί :)

#21
johnblack

πω ρε συ πάντως αυτό με την προσχεδιασμένη ακύρωση ραντεβού πολύ κρούελτυ ρε πούστη μου, μόνο εσείς οι γυναίκες τα κάνετε αυτά ενός άντρα δε θα πήγαινε ποτέ ως εκεί το μυαλό του

#22
iron

χεχε, ναι, δεν τα κάνετε εσείς αυτά, είστε καλύτεροι άνθρωποι σε ορισμένα θέματα. Κάνετε όμως άλλα που δεν κάνουμε εμείς, σο πάτσι.

ξέρω μια τύπισσα η οποία όταν αποφασίσει ότι δεν, στέλνει ένα απλό λιτό sms: «ΑΚΥΡΟ».

#23
salina

Μωρέ!!! Ούτε δεκαπέντε ώρες μακριά από το ίντερνετ δεν μπορεί να μείνει κάποιος, δεν φανταζόμουνα ότι προκαλούσα τα πλήθη σε εξέγερση!

- Και στον ορισμό μου και στο πρώτο μου σχόλιο, και στην απάντηση στον johnblack παραδέχομαι ότι δεν ήταν αρκετά δυνατό για να παραμείνει, ότι είναι παρωχημένο, και τελικά, ότι είναι άκυρο.
- Για το αν ήμουν ή όχι στην ίδια παρέα με τον Vrastaman προφ. αστειευόμουνα. Απλώς το γκουγκλάρισε και θυμήθηκε σε ποιο Αστερίξ υπήρχε η έκφραση, και σαυτό οφείλονται και οι πανομοιότυπες εκφράσεις που χρησιμοποιούν στα λίνκια
- Αν ήξερα ότι θα προκαλούσα τέτοια αναστάτωση δεν θα το ανέβαζα, αν και δεν καταλαβαίνω γιατί μπορούν να ανέβουν προσωπικές λεξιπλασίες και όχι λέξεις-φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν έστω και για μικρό διάστημα.

@ ironick πες μου τι εννοείς απαίσιο για να συμφωνήσω

@ johnblack αν υπονοείς ότι προσπαθώ ηθελημένα να δημιουργήσω εντυπώσεις και να διασπείρω ψευδείς φήμες τον λόγο θα λάβει ο ταβερνιέ, αν απλώς σε χάλασε, οκ, μπορεί να διαγραφεί.

#24
iron

πρώτον, ποιος σου έδωσε την άδεια να λείψεις.
δεύτερον, μην δίνεις σημασία στον τζόνι, έχει περίοδο αυτές τις μέρες, θα περάσει.
τρίτον απαίσιο εννοώ απαίσιο! από την παρήχησή του μέχρι τα υπονοούμενά του και την καημένη την αρκούδα και το τι γεύση δεν θέλουμε να φανταζόμαστε ότι έχει, κλπ. (γενικά με φρικάρουν οι λέξεις που μας προκαλούν αηδία ενώ αναφέρονται σε κάτι εξαιρετικά συμπαθητικό). αατα

#25
salina

Πρώτον την πήρα απ τη σημαία
Τρίτον συμφωνώ

#26
iron

χεχεχεχ μ' αρέσεις!

#27
johnblack

νταξ είμαι στα τελειώματα τώρα μη νομίζεις με πονστάν τη βγάζω. Πάντως σοβαρά τώρα οι περισσότερες γκόμενες μια χαρά τις βλέπω και με περίοδο, έχουν και πιο πολλές καύλες.

@ σαλινα
Σε καμιά περίπτωση δεν διέκρινα πρόθεση εκ μέρους σου. Οι φήμες και οι αρβύλες αναπτύσσουν εν ριπή οφθαλμού μια δική τους δυναμική που εκφεύγει των όποιων προθέσεων των παραγόντων και αναπαραγόντων αυτές. Είναι ενδιαφέρουσα η ψηλάφηση της απρόσωπης αυτή διαδικασίας σχηματισμού τους.

#28
salina

Ρε γαμώτο, χάθηκε η πρώτη μου ευκαιρία για μονομαχία
Φήμη που αναπαράγεται από οδοντιάτρους λέει ότι αν πάρεις πρώτα ένα ντεπόν και μετά από κανένα τέταρτο (ή μισάωρο-δεν θυμάμαι) πονστάν επιδρά καλύτερα, δεν το δοκίμασα, δεν ξέρω :Ρ

#29
johnblack

μόνο μεζουλίντ όλα τ' άλλα είναι για το πουλί

#30
iron

να προσέχεις το πονστάν αν έχεις ευαίσθητα νεφρά (αλήθεια λέω, επί τη ευκαιρία).

το μεζουλίντ βαρά συκώτι αλύπητα και δεν το συνιστούν πια. Ήταν να απαγορευτεί, αλλά όλη η ελλάδα το παίρνει λες και είναι ντεπόν, οπότε δεν συνέφερε οικονομικά να το καταργήσουν κι έτς παρέμεινε στην αγορά. Αλλά είναι γαμώ τα αντιφλεγμονώδη και κρατά και 12άωρο (τις πρώτες φορές).

προσώπικλυ έχω πάρει τα πάντα κατά καιρούς κι έχω καταλάβει ότι μετά από ένα διάστημα ο πόνος προσπαθεί να ξεγελάσει το φάρμακο, έως που το καταφέρνει τελικά, και τότε δεν έχεις παρά να αλλάξεις παυσίπονο μέχρι να συμβεί πάλι το ίδιο, κοκ κοκ. αλλά έχει δίκιο ο τζόν, στάνταρ όταν χτυπήσεις κι ένα ντεπονάκι από πάνω, γίνεσαι περδίκι και καλός άνθρωπος.

#31
jesus

(δεν έχω διαβάσει τπτ από τη συζήτηση αποπάνω)
εγώ από αυτό το αστερίξ γουστάρω τον διάλογο
- τώρα θα φάμε λαιμό καμηλοπάρδαλης τηγανισμένο σε λίπος αρκούδας.
- με μέλι;;

που επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, κ είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τον έχω σωστά. αν κ παίζουν διαφορές ανάμεσα στην πρώτη μετάφραση κ τις ύστερες.