Σαν έκφραση προέρχεται απ’ την πασίγνωστη στερεοτυπική φράση «κι ο διαιτητής σφυρίζει την λήξη του αγώνα …» των παρουσιαστών αθλητικών αγώνων, που αποτελεί μήτρα των ήδη καταγεγραμμένων εξωγηπεδικών εκφράσεων:

  • περιμένω να το σφυρίξει (GATZMAN) και
  • το σφυράμε; (ΠΡΩΤΕΥΣ).

    Αποτελεί τον τίτλο επιτυχημένου λαϊκού άσματος του Πάνου Κιάμου, όπου ο αοιδός ξαποστέλνει τη δικιά του μ’ αυτή τη φράση για να τονίσει το αμετάκλητο της απόφασής του (βλ π.χ. και βιντεομήδι με... καλή διάθεση).

Λίγο η σλανγκιά του σφυρίζω (γαμάω / φασώνομαι / ρίχνω έναν κρύο), λίγο οι θανατηφόροι συνειρμοί του «έληξες» («κατέληξε» λέμε για φρέσκο νεκρό) και νά το το περίφημο δίδυμο Έρωτας – Θάνατος που ανέκαθεν ταλανίζει το ανθρώπινο είδος.

Δηλώνει μια άσχημη αμετάκλητη γείωση / το οριστικό τέλειωμα / το σπάσιμο (κι όχι το ράγισμα) του γυαλιού / την απόλυτη διαγραφή του... ληγμένου απ’ τα κατάστιχα του επαναστατημένου / θριαμβευτή / εκδικητή... σφυρίζοντα, ο οποίος έχει υποφέρει πολλά απ’ την απαράδεκτη συμπεριφορά / τα φάουλ του τέως δυνάστη που μπαίνει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Το πεδίο εφαρμογής της έκφρασης διευρύνεται (θαυμαστά κατά την ταπεινή μου γνώμη –εμφανίζεται σε πολλούς συνδυασμούς των ρηματικών προσώπων και συχνότατα χωρίς αναφορά στο άσμα) από τα γήπεδα (οπαδοί, αθλητικές εφημερίδες), στις διαπροσωπικές αισθηματικές σχέσεις, στο εμπόριο, στον κόσμο του θεάματος ακόμη και στην πολιτική σκηνή.

  1. Δε μ’ αρέσει (…). Η εν γένει εμφάνιση και εικόνα του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Σήψη, ραθυμία, αδιαφορία. Σφύριξα κι έληξες, Θρύλε…

  2. ΓΑΛΛΙΑ – Ν. ΑΦΡΙΚΗ 1-2 – Σφύριξε κι… έληξαν! Το χρονικό ενός… προαναγγελθέντος αποκλεισμού «γράφτηκε» το απόγευμα της Δευτέρας, όπου η Νότια Αφρική επικράτησε με 2-1 της Γαλλίας, (….) Αποκλεισμός και για τους δύο.

  3. Δυναμικό μήνυμα έστειλαν χθες 2.000 και πλέον οπαδοί της ΑΕΚ στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε πριν από το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης στο χώρο του κατεδαφισμένου γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας.

(…)Το πανό που κυριάρχησε έγραφε... «για να έχω ομάδα - ιστορία - λαό, μία η λύση: Τον πού... ρε από δω»! (…) Στη θύρα 8: «Αφήστε το πλάνο και πάρτε αεροπλάνο» και «μέτοχοι ο λαός: σφύριξε και έληξε».

  1. Αν δεν θέλει σχέση από απόσταση, δεν μπορείς να την υποχρεώσεις. Σφύριξε κι έληξες.

  2. Σφύριξαν κι έληξε ο... γάμος τους. Έπειτα από δύο χρόνια κοινού έγγαμου βίου, η Σκάρλετ Γιόχανσον και ο Ράιαν Ρέινολντς αποφάσισαν να χωρίσουν.

  3. Χθες βράδυ εμφανίστηκαν στο live του X Factor και τραγούδησαν «σφύριξε χαρούμενα μπορείς»... Κι εμείς σφυρίξαμε… κι έληξαν! Η Ντέπυ Γκολεμά έχει πει πρόσφατα ότι οι Καραμεροχαριτάτοι έχουν τελειώσει.

  4. Το τελευταίο και ταυτόχρονα υποδεέστερο Command & Conquer που κυκλοφόρησε ποτέ [για το Command & Conquer 4:Tiberian Twilight]. Με συνοπτικές διαδικασίες, η EA Games «το σφύριξε κι έληξε».»

  5. Μετά από αυτά, Γιώργο, με όλη την αγάπη που σου έχω, σαν παλιός ποδηλάτης κι εγώ, οφείλω να σε προειδοποιήσω πως, αν συνεχιστεί αυτός ο κατήφορος στην Τέχνη, δεν θα αργήσει η ώρα που, όλοι εμείς που πονάμε τον πολιτισμό σ’ αυτή τη χώρα, θα σου πούμε με μια φωνή : «Σφυρίξαμε κι έληξες!!!». Άιντε….

(Όλα απ’ το δίχτυ)

  1. Σφύριξα κι έληξες (Π. Κιάμος – στίχοι: Θάνου Παπανικολάου – μουσική Βασίλης Γαβριηλίδης)

Η συγνώμη είναι για σένα άγνωστη νομίζω λέξη.
Τι είναι πόνος και τι χάδι δυστυχώς τα 'χεις μπερδέψει.
Για τους άλλους είσαι εντάξει, μα για την καρδιά μου είσαι
οπλισμένος δολοφόνος που απλά καταζητείσαι...

Θα 'μουν για σκότωμα αγάπη αν σου έδινα.
Κοίτα για χάρη σου πως ήμουν και πως έγινα.
Πήρες παράταση μα εγκατέλειψες, μην ξαναγυρίσεις...Σφύριξα κι έληξες!!!!

Επειγόντως σε έχω ανάγκη, ουρανό να συναντήσω,
τόσα χρόνια ισοβίτης, έφτασε η στιγμή να ζήσω.
Η φωτιά σου με έχει κάψει, δεν θα την ξαναπατήσω,
μόλις έρθεις για να ανάψει, επιτόπου θα την σβήσω.

Θα 'μουν για σκότωμα αγάπη αν σου έδινα.
Κοίτα για χάρη σου πως ήμουν και πως έγινα.
Πήρες παράταση μα εγκατέλειψες, μην ξαναγυρίσεις...Σφύριξα κι έληξες!!!!

(από sstteffannoss, 28/01/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Ωραίος! Και μετά από το σφύριγμα με το οποίο καταλήγει, ο σύντροφος γίνεται μακαρίτης ή συγχωρεμένος.

Επίσης, σε μερικές σχέσεις παίζονται και καθυστερήσεις μέχρι το τελικό σφύριγμα.

#2
Khan

...Εξάλλου αυτό λέει κι ο αοιδός, που είχε δώσει μάλιστα και παράταση πριν σφυρίξει. Καλά άμα πάει στα πέναλτι, εκεί είναι το ανησυχητικό...

#3
iron

ωραίο! από τα λίγα γηπεδικά που γουστάρω, προσώπικλυ.

#4
AN21

«Στον σφύριξα και τον έγλυψεεεες έγλυψεεες!»
Δε κρατήθηκα. Παρντόν.

#5
iron

μά τι λέτε τώρα, αλλοίμονο!

#6
Khan

Πλέον και «ΣΥΡΙΖΑ κι έληξες».