Δοκίμως, «ο ειδικός επιστημονικός όρος αφασία (στερητικό α- και -φέτος από το ρήμα φημί = λέγω) αναφέρεται σε κάθε μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων σε ενήλικες και παιδιά και γενικότερη ανικανότητα λόγου. Στην περίπτωση της αφασίας το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει, να αποδίδει το σωστό νόημα στις λέξεις, να κατανοεί και πολλές φορές να διαβάζει». (Δες εδώ για περισσότερα).

Τώρα, στην σλανγκ, τα παραπάνω λαμβάνονται είτε με την κακή, είτε με την καλή έννοια.

Με την κακή έννοια είναι μια μεταφορά για την γενικευμένη απάθεια και την παθολογική έλλειψη αντίδρασης. Ιδίως όταν γίνονται κοσμογονικά γεγονότα, και κάποιοι μένουν παθητικοί θεατές, επειδή έχουν εθιστεί στη νάρκωση.

Με την καυλή έννοια, εννοούμε ως αφασία μια κατάσταση νιρβάνας, όπου την έχουμε ακούσει, ή την έχουμε ακούσει στέρεο, βρισκόμαστε σε trance, στην καρακοσμάρα μας και δεν ανταποκρινόμαστε στα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος. Πλην πρόκειται για μια έκσταση, την οποία την επιδιώκουμε ως απελευθέρωση και ένταση βιώματος. Είτε με ψυχοτροπικές ουσίες, είτε με ψυχολογικά ντοπαρίσματα, είτε και με μη τεχνητές μεθόδους. Πρόκειται για την εμπειρία του αρρήτου ως επέκεινα της φάτιδος, είναι δηλαδή στο γλωσσολογικό και ψυχολογικό επίπεδο ό,τι είναι το ανύπαρκτο ή το ανύπαρκτο στο γκουγκλ στο οντολογικό επίπεδο. Σχετικό και το εϊτιλάτο αφασία δικέ μου.

Επίσης, θετική είναι η αφασία, όταν κάποιος είναι ήρωας, δεν μασάει τον μπούτσο του, και αδιαφορεί πλήρως για τις προειδοποιήσεις, προκειμένου να κάνει κάτι ηρωικό, εκκεντρικό ή παράδοξο. Δεν τον ενδιαφέρει δηλαδή η κοινή γνώμη και η κοινή λογική.

Είναι ευνόητο, νομίζω, ότι η κακή σημασία της απάθειας είναι περισσότερο μια μεταφορά, ενώ κυρίως οι καλές σημασίες της νιρβάνας και του ηρωισμού έχουν σλανγκικό ενδιαφέρον. Ο όρος φορέθηκε πολύ στην σεβεντίλα και την εϊτίλα. Παρήχθησαν από αυτόν τα ουσιαστικά αφασίας, αφάσιος και αφασιόπαιδο.

  1. Η λεηλασία μέσω ΔΝΤ και η αφασία του Ελληνικού λαού! [...]
    Πώς να αντιδράσεις όταν βρίσκεσαι σε απόλυτη αφασία τόσα χρόνια και ο εγκέφαλός σου έχει λαπαδιάσει από το καθημερινό τηλεοπτικό πορνό που σου πλασάρεται από το πρωί ως το βράδυ και έχουν εθιστεί σε αυτό όλες οι ηλικίες…; [...] Μπορούν να σε κλέβουν απροκάλυπτα και να σε λεηλατούν, να σου παίρνουν ό,τι κατακτήθηκε με αγώνες, να σου φορτώνουν τα χρέη και να σου στέλνουν το λογαριασμό, να μοιράζουν την πατρίδα σου και να κάνουν μπίζνες στην πλάτη σου και συ να παραμένεις στην αφασία σου!!! Ήσουν και είσαι σε τόση αφασία που (βάζω στοίχημα) θα απορούν και αυτοί που έστηναν την κομπίνα σε βάρος σου με τόση επιμέλεια, μεθοδικότητα και μυστικότητα… Θα έχουν μείνει με ανοιχτό το στόμα και με την απορία: “Μα καλά, .ηταν τόσο εύκολο να τους τα πάρουμε όλα και να μην ανοίξει ρουθούνι…; Γιατί το κουράζαμε τόσο καιρό…;” [...] Μείνε στην αφασία σου και καλή τύχη! Ίσως όταν δεις το παιδί σου να πεθαίνει από την πείνα και τις αρρώστιες να ξυπνήσεις… ‘Ισως πάλι απλά να ήσουνα μία “φούσκα” που επιμελώς καλλιεργήθηκε… Ένα τίποτα, ανίκανο για οτιδήποτε καλύτερο… Ένα κορόιδο που θα το εκμεταλλεύονται και θα ζουν σε βάρος του οι άλλοι… (Εδώ).

  2. Αστυνομικοί σε αφασία! Την οργή της ρωσικής αστυνομίας προκαλεί video που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και δείχνει τέσσερις μεθυσμένους αστυνομικούς να χορεύουν ημίγυμνοι πάνω σε ένα περιπολικό! Όπως έγινε γνωστό οι τέσσερις άνδρες από την περιοχή Krasnoturinsk στην κεντρική Ρωσία, γιόρταζαν την προαγωγή ενός συναδέλφου τους… αλλά μάλλον το παράκαναν. Ήπιαν πάρα πολύ βότκα, χόρεψαν προκλητικά πάνω στο περιπολικό, μέχρι και τις σειρήνες χρησιμοποίησαν… για πλάκα! (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία