Η γνωστή έκφραση είναι «όπου φυσάει ο άνεμος» και λέγεται για το ανερμάτιστο άτομο που αφήνεται στο τυχαίο φύσημα του αέρα και αναλόγως πορεύεται. Δεν είναι ο τυχοδιωκτικός χαρακτήρας, είναι ο άβουλος άνθρωπος χωρίς προσωπική άποψη, είτε αφορά αυτό την κοινωνική και υπόσταση ή τη συναισθηματική του ζωή.

Παλιά λέγανε «όπου φυσάει ο μπάτης», σήμερα όμως ο μπάτης δε ζειπαί σαν έννοια ή λέξη.

Λέγεται επίσης, ως εκ τούτου, και «όπου φυσάει ο γκόμενος» -για τη γκόμενα που είναι σκιά του αρσενικού της και δεν έχει καμία πρωτοβουλία στην προσωπική ζωή της. Δεν είναι το αντίστοιχο του το μουνί σέρνει καράβι, το οποίο είναι μια γενίκευση και αφορά βασικά το σεξ καθώς και όλους τους άντρες ανεξαιρέτως. Το «όπου φυσάει ο γκόμενος» είναι μόνο για τα θηλυκά που είναι απολύτως εξαρτώμενα από το Είναι του κυρίου και αφέντη τους, οι ιδέες / απόψεις τους είναι οι δικές του, οι κινήσεις τους είναι οι δικές του, και μόλις φύγουν από τον έναν και πάνε στον άλλον, αλλάζουνε μπαντιέρα.

Λέμε επίσης «όπου φυσάει η μόδα».

Συγγενής έκφραση με το «όπου φυσάει»: όπου πάει ο ήλιος.

  1. Ο ΛΑΟΣ πολιτεύεται με μια «σημαία ευκαιρίας» και πλέει πολιτικά ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος. Χωρίς πορεία. Δίχως σαφές λιμάνι προορισμού.

  2. Trendy: «Φυλή» που συγγενεύει, εν μέρει, με τις emo σε επίπεδο ξασμένης φράντζας και κατανάλωσης λακ -αν και υπάρχουν και πιο straight εκδοχές, με πιο Bibi-Bo μαλλούμπα. Από κει και πέρα, ουδεμία σχέση, αφού τα χρώματα των ρούχων τους είναι update, στα πέλματά τους κυριαρχούν τα funky πασουμάκια, οι σαγιονάρες και οι «μπαλαρίνες», τα στέκια τους είναι «in», μουσικά «την ακούνε» όπου φυσάει ο άνεμος και, γενικά, επιδεικνύουν μια αποχή από τον πραγματικό κόσμο...

  3. - Πολύ ξενέρα η Κάτια ρε φίλος, είναι άτομο «όπου φυσάει ο γκόμενος», πώς την αντέχεις.
    - Φίλε, γαμάω καλά; Τέλος.

  4. Η Νάσια δεν έχει δικό της γούστο στο ντύσιμο, είναι όπου φυσάει η μόδα.

(από GATZMAN, 31/03/11)

Σύγκρινε και ΟΦΑ

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία