Αυτός που έχει κάνει εξορία στη Μακρόνησο την περίοδο του ελληνικού εμφύλιου. Χρησιμοποιείται κυρίως από αριστερούς, τιμητικά, και ένα τσικ χαϊδευτικά.

  1. Τάσος Ζωγράφος: μαχητής, καλλιτέχνης, Μακρονησιώτης μέχρι το τέλος: [...] Το 1947 καταφέρνει να μπει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Η αριστερή του δράση είναι γνωστή. Τον στέλνουν στη Μακρόνησο. Εκεί θα κάνει από το τίποτα σκηνογραφίες σε παραστάσεις και θα συνδεθεί με τον Νίκο Κούνδουρο και τον Θανάση Βέγγο. [...] (από την Ελευθεροτυπία)

  2. Ηταν πολλές εκατοντάδες [...] οι αγωνιστές-κρατούμενοι της Μακρονήσου και άλλοι αγωνιστές και αγωνίστριες κάθε ηλικίας που επισκέφτηκαν και συμμετείχαν [...] στην εκδήλωση που οργάνωσε [...] η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Κρατουμένων της Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) [...]. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής ανάτασης καθώς ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ - Μακρονησιώτης ο ίδιος - Γρηγόρης Ριζόπουλος, αναφερόταν στο Ιστορικό των στρατοπέδων της Μακρονήσου και στα οργανωμένα από το καθεστώς του μοναρχοφασισμού βασανιστήρια σε βάρος των δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων αγωνιστών. (από το Ριζοσπάστη)

  3. Χαζεύοντας στην τηλεόραση είδα ένα κομμάτι της εκπομπής του Χαρδαβέλλα για την Μακρόνησο. [...] Μου έφερε στο μυαλό αυτή η εκπομπή τους «Μακρονησιώτες μου» που γνώρισα. Αυτούς που με μεγάλωσαν. Τον παππού μου, τον πατέρα μου, τον θείο μου. Και όσα έχω διαβάσει για την περίοδο αυτή, μιας που από τα βιβλία ξέρω ότι ξέρω, γιατί οι ίδιοι δε συνήθιζαν να μου λένε ιστορίες προσωπικές τους. Ήταν πολύ σοβαροί για να κομπάσουν και πολύ θλιμμένοι από τα αποτελέσματα του αγώνα τους. (από ιστολόι)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Vrastaman

Ελληνοαμερικ(λ)ανιστί, οι κάτοικοι του Long Island