Άνδρας ή γκομενίξ με έφεση στο ψυχικό - δεν αναφερόμεθα εις το ομώνυμο ντεμέκ βουπού, αλλά εις το γαμήσι του ελέους. Ή σε κάθε συμπονετική αγαθοεργία του πέοντος, με την ευρύτερη έννοια.

Επίσης, το αρχέτυπο της πουτάνας με την χρυσή καρδιά, όπως μας υπενθύμισε ο Hoxha στο παρακάτω σχόλιό του.

- Ακους εκει που θελει και σεβασμο το τσουλακι του γραφειου!! Δεν της φτανει που βρεθηκε αυτος που ειναι και ψυχικιαρης και την πηρε που θα εμενε στο ραφι η πομπεμενη!
(εδώ)

- εστειλε και γραμμα στη Σουλαρα για παρτη μου καθοτι ψυχικιαρα και μονο καλα κανει στη ζωη της και την εχω σε καργα εχτιμησις και λιγες κουβεντες περι παρτης της μην τραβηχτουμε σαν τα σεντεκλερια 'δω μεσα!
(εκεί)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Ψυχικάρα, κάποτε λέγονταν και νέτα-σκέτα η πουτάνα (βλ. Ηλ. Πετρόπουλο σε «Μπουρδέλο»).

Επίσης, παλιότερα ο κόσμος έλεγε με πονηριά για τις κονομημένες μεγαλοκυράδες (τέως τσατσάδες), οτι κάνουν ψυχικά δηλ. βοηθούν τα φτωχά και τίμια κορίτσια να ορθοποδήσουν στην ζωή (τα έζμπρωχναν στη μπουτανιά).

Το αυτό ισχύει και για την έκφραση «κάνει μακριούς σταυρούς» για κάποια δήθεν θεοσεβούμενη θείτσα (=ρουφιάνα)...

#2
Vrastaman

Έχεις απόλυτο dickie-o'!

#3
Khan

Και το ψυχογιός ήταν μια έκφραση παρόμοια με το ανηψιά, δηλαδή μπορούσε να ειπωθεί και με υπονοούμενο αλλά και χωρίς, για την ελληνική εκδοχή του τσογλάνι, τσιμπούκ-ογλάν, που είχαν κάποιοι οπλαρχηγοί του ΄21.

#4
Khan

Υ.Γ. Στον Πετρόπουλο βρήκα το παρακάτω

«Η λέξη χαζοπουτάνα προσάπτεται στήν εύκολη γυναίκα, πού εκδίδεται άνευ συμφέροντος (πού, καθώς λέμε: κάνει ψυχικά'πού
είναι ψυχικάρα)» (σελ. 10 στο Μπουρδέλο του 1980), οπότε υπάρχει και η οικονομική διάσταση στο αν θα χαρακτηριστεί μια πουτάνα ως ψυχικ(ι)άρα.