Δωροδοκώ, δωροδοκούμαι. Ιδιαιτέρως απαντάται στη δικαστική αργκό.

Η ιδιομορφία του όρου συνίσταται στην ενεργητική και παθητική συνάμα σημασία του, στη μεταβατική μορφή του ρήματος και στις δύο περιπτώσεις, αναλόγως του αντικειμένου. Έτσι τον πιάνω σημαίνει «τον δωροδοκώ», ενώ τα πιάνω «δωροδοκούμαι».

-Έχω μια γνωστή στην εισαγγελία, να της πω τίποτε να πιάσουμε το δικαστή; (ενεργητικό)

-Δικηγόρε τι απόφαση είναι αυτή; Μας πήρανε και τα σώβρακα. -Ε, είναι φως φανάρι ότι τά ’χε πιάσει ο δικαστής. Θα κάνουμε έφεση, μην ανησυχείς (παθητικό).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Hey joe, where you goin' with that one after 909 in your hand;

#2
HODJAS

He's caught her messin' around with another girl
;-)

#3
allivegp

Βράστα: Τί είναι αυτό το καλαμπούρι; Αναφορά στο One after 909 των Beatles;

#4
Vrastaman

@ Αλλιβέ: Oui, c'est un calambour musical mon pot!
(για να κάνω και λίγο French-dropping που ερεθίζει τον Βίκαρ)

@ Hodj - He's caught her messin' around town with other girls who are boys, who like boys to be girls, who do boys like they're girls, who do girls, like they're boys...

@ Joe - σόρυ για το ελεεινό χάιτζακ...

#5
MXΣ

Α, το καλαμπούρι είναι δηλαδής ότι αποκαλείς τον δόκτωρα, κατσαρόλα;!;

#6
Vrastaman

#7
Vrastaman

Παρο-ράμματα: mon pote, γιατρέ μου, ΜηΧέΣω!

#8
MXΣ

#9
Μιτζνούρ

Ρε παιδιά, είμαι χαζός και αμόρφωτος. Μόνο το Χότζα κατάλαβα. Και τα παροράματα. Τι δύσκολη γλώσσα η slang! Σαν κινούμενη άμμος είναι.

#10
gaidouragathos

Μα δεν είναι σλάνγκ αυτό ρε, Μιτζ, άλλο πράμα είναι...ο,τι νάναι...

#11
MXΣ

#12
Galadriel

Το «να πιάσουμε τον τάδε» δε σημαίνει υποχρεωτικά χρηματισμό νομίζω. Μπορεί απλά να σημαίνει να πάμε να του μιλήσουμε με σκοπό το να πειστεί για κάτι: πχ πήγε κι έπιασε τη μάνα μου και της έλεγε πόσο γαμάτος είναι ο γιος της και την έψησε να μου κανονίσει νταραβέρι.

#13
joe909

Σωστό, και χάρη σ’ αυτή την αρχική σημασία ο όρος διατηρεί και μια επιθυμητή και σκόπιμη αμφισημία, εφόσον αυτός που προτείνει «να πιάσουμε το δικαστή» μπορεί και να ισχυριστεί ότι, μα δεν εννοούσα να του τα χώσουμε, απλά (η γνωστή που λέγαμε, να του πει) να την προσέξει την υπόθεση. Το θέμα είναι ότι μιλώντας, off the record, στο δικαστή (ή και στον υπουργό, στο διαιτητή, στον έφορο κλπ.), για το θέμα σου, με σκοπό να πειστεί, θα βοηθήσει πολύ στο να τον πείσεις αν δώσεις και κανένα δωράκι. Ίσως μάλιστα σε διαφορετική περίπτωση ν’ αποκλείεται να πειστεί ότι τη βαλίτσα με την ηρωίνη την είχες αποκλειστικά για δική σου χρήση.

#14
betatzis

Να πω και γω την παρόλα μου, ότι απόνα σημείο και πέρα, η διαφθορά δεν μετριέται με λεφτά και δωράκια αλλά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και συγχρόνως πιο απλά.

Κάποιος κάνει μια χάρη σε κάποιον όχι γιατί παίρνει λεφτά ή δωράκια, αλλά γιατί για να φτάσει στην θέση που έφτασε έγλυψε αρκετούς κώλους και τώρα οι κώλοι αυτοί του ζητάνε το αντίτιμο γιατί τον άφησαν να τους γλύψει και γιατί αν δεν τους κάνει την χάρη δεν θα έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί παραπάνω, ώστε να φτάσει και αυτός σε θέση να του γλύφουνε το δικό του κώλο κλπ. κλπ. Δηλαδή η διαφθορά δεν έχει να κάνει μόνο με την κλασσική έννοια της δωροδοκίας, η οποία μου φαίνεται λίγο απλοϊκή, όχι βέβαια ότι δεν υπάρχει και αυτή, κάθε άλλο, αλλά η ας την πούμε δομική διαφθορά έχει να κάνει με κάτι περισσότερο από τα απλά δωράκια, δηλαδή με τις αλληλοεξυπηρετήσεις εντός και μεταξύ των διαφόρων μαφιών.

Οπότε για να γυρίσουμε στα γλωσσικά, το λήμμα είναι πολύ σωστό και η έκφραση «είναι πιασμένος» σημαίνει αυτό ακριβώς, ότι δέχθηκε αθέμιτες επιρροές από εξωτερικούς παράγοντες, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι δωροδόκήθηκε, χωρίς όμως να αποκλείεται κιόλας.

#15
HODJAS

«είναι πιασμένος» αμερικανιστί he's taken care of / he's on the take

#16
HODJAS

... he's on payroll κλπ

#17
Galadriel

Έτσι έτσι, αθέμιτες επιρροές από εξωτερικούς παράγοντες, το πες όπως δεν το σκέφτηκα να το πω.

#18
jesus

@θείο μπέτα:
κάτι παρόμοιο προσπαθούσα να εξηγήσω σε έναν βλάκα γερμανό διπλανού γραφείου όταν μου είπε για τη διαφθορά στην ελλάδα, αλλά αυτοί νομίζουν ότι επειδή η μέρκελ πιθανότατα δεν θα πιαστεί ποτέ με τα φράγκα στα χέρια δεν είναι διεφθαρμένη. άλλο άν ο αφεντικός της ζίμενς την έκανε απ' την ελλάδα μυστηριωδώς ενώ ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό. αλλά συνδέω ασύνδετα πράματα κ αυτή είναι η βάση του φασισμού. συγγνώμη.

#19
Vrastaman

Φασισμός αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο

#20
joe909

Ακόμη ένα παράδειγμα εδώ

#21
allivegp

Φασισμός ή βαρβαρότητα;

#22
jesus

εγώ μια σουμάδα την έπινα πάντως.