Παρέχω διακριτική, συγκαλυμμένη, ωστόσο ουσιαστική εύνοια υπέρ κάποιου. Μεροληπτώ.

Προέρχεται από επέκταση της ποδοσφαιρικής έκφρασης «μοιράζω το καρπούζι στη μέση» που σημαίνει είμαι ακριβοδίκαιος, προκειμένου για διαιτητές.

Δηλαδή, η πλήρης έκφραση είναι «μοιράζω το καρπούζι στη μέση, και δίνω τα σπόρια στη μια πλευρά».

Τα σπόρια δεν είναι κάτι κραυγαλέο όσο ένα αβαβά πέναλτι ή μια άδικη αποβολή, αλλά κάτι ανεπαίσθητο που συμβαίνει κατ' εξακολούθηση σε καίρια σημεία του αγώνα όπως ένα ανάποδο πλάγιο άουτ που γλιτώνει μια άμυνα από την πίεση, ένα ανύπαρκτο φάουλ που ανακόπτει μια αντεπίθεση, μια αυστηρή σύσταση σε έναν αμυντικό που τον κάνει λιγότερο μαχητικό στα επόμενα μαρκαρίσματα υπό το φόβο μιας κάρτας κ.ο.κ.

- Μην ανησυχείς, το κοράκι είναι πιασμένο. Τα σπόρια θα τα δώσει σε μας.

(από vikar, 12/07/11)«Τα σπόρια α τα δώσει στον Άρη...», Αχιλλέας Μπέος (από vikar, 12/07/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#2
vikar

Παραδείγματα απ' το διαδίκτυο:

1. Πάλι τα σπόρια στο ΠΑΟ...πάλι εκεί και το πρωτάθλημα: [...] Έπειτα από 45 λεπτά, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τον αγώνα με δέκα βολές παραπάνω (38 έναντι 28). Η δουλειά, πάντως, είχε γίνει νωρίτερα. Οι «γκρι» είναι ευαίσθητοι στον καταμερισμό των φάουλ στις δύο ομάδες. Στον Παναθηναϊκό, οτιδήποτε σφυρίζεται φάουλ. Στον Ολυμπιακό, πρέπει να βγει αίμα για να καταλογιστεί παράβαση. Στον Παναθηναϊκό, επιτρέπεται ο Βουγιούκας να πετάει κάτω τον Σπανούλη και να σκοράρει. Στον Ολυμπιακό, χρεώνεται φάουλ το κλέψιμο της μπάλας του Γκόρντον μέσα από τα χέρια του Μπατίστ, και πριν από αυτό ένα κανονικό κάρφωμα με βήματα...

Ακόμα μία νύχτα ντροπής για το ελληνικό μπάσκετ. Με το ζόρι να στεφθεί Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός. Σιχαθήκαμε...Τα σπόρια είναι νόμος να πηγαίνουν στο ΠΑΟ... Όμως τέτοια ματς στα σπόρια κρίνονται...

(απο δώ)

2. Nταμπίζας - «Τα σπόρια στους μεγάλους…»: [...] Είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν. Δεν βρίσκω δικαιολογίες για τη φετινή μας πορεία, αλλά αυτό το πράγμα που έχω βιώσει φέτος με τη διαιτησία είναι υπερβολικό. Δεν λέω ότι θα πάρεις όλα τα σφυρίγματα. Δεν ζω σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο. Όταν παίζεις με τους μεγάλους τα σπόρια ή και όλο το καρπούζι θα πάνε με αυτόν. Είναι μια κατάσταση που ξέρεις ότι θα αδικηθείς. (απο δώ)

#3
allivegp

Σπεκ, Βικάριε!

#4
patsis

Εξαιρετικός ορισμός και πολύ καλό λήμμα.

#5
HODJAS

Έτσι. Επίπεδο!