Η τουαλέτα.

Κατ' αρχήν, αποτελεί μια μπανεύκολη μεταφορά της χεζοσλάνγκ ότι το ψηφίζω ή ρίχνω (μια) ψήφο σημαίνει χέζωκατουρώ ή και γαμώ), συναφώς προς πολυάριθμες άλλες μεταφορές, όπως στέλνω φαξ, εξοφλώ γραμμάτιο, ρίχνω τον οβολό μου κ.τ.ό. Οπότε κάλπη είναι η λεκάνη της τουαλέτας ή όλο το δωμάτιο.

Εδώ, όμως, με ενδιαφέρει ο όρος ως ανήκων στο ιδίωμα των επ' εσχάτοις αγανακτισμένων άκα αγανακτίστας που πλατειάζουν τον τελευταίο καιρό στις πλατείες των πόλεων και προαστίων και δη στην Πλατεία Συντάγματος. Στο ιδίωμα τους, λοιπόν, κάλπη είναι ειδικά η μεταφερόμενη χημική τουαλέτα, που στήνεται σε χώρο κατάληψης από σκηνίτες αγωνιστές. Στο Σύνταγμα λ.χ. οι κάλπες έχουν τοποθετηθεί στην δυτική και ανατολική πλευρά της Πλατείας.

Ο όρος, επομένως, σκοπεύει ειδικά να απαξιώσει την ψήφο μέσα στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που έχει εκτραπεί σε κομματοκρατία ή και σε έξωθεν συναινεσοκρατία, όπου το να ψηφίζεις τον ένα ή τον άλλο δεν είναι δραστικά πιο χρήσιμο από το να χέζεις (μάλλον λιγότερο αφού το χέσιμο είναι τουλάχιστον μια αναγκαία βιολογική λειτουργία που προσφέρει και κάποια ηδονjή). Σε αυτό το είδος ψήφου-σκατού αντιπαραβάλλεται βεβαίως βεβαίως η ψήφος στο πλαίσιο αμεσοδημοκρατίας, που για πολλούς αγανακτησοπατέρες αποτελεί την μοναδική αξιοπρεπή ψήφο. Εξάλλου, η σχετικά εύκολη μετακινησιμότητα των φορητών τουαλετών τις προσομοιάζει σε κάλπες: οι μεν στήνονται σε χώρους κατάληψης για τις ανάγκες των αμεσοδημοκρατών, οι δε στήνονται σε εκλογικά κέντρα για τις ανάγκες των εμμεσοδημοκρατών.

Όσοι έχουν ζήσει τις κάλπες (με την σλανγκ σημασία), τις έχουν ζωηρά εντυπωμένες στην οσφραντική μνήμη τους ως μια αύρα καταληψίλας, δηλαδή σκατίλας ματαίως διηθημένης από άγνωστες χημικές ουσίες. Πιθανολογώ, βέβαια, ότι αυτή η σημασία της κάλπης είναι πολύ πιο παλιά από τους Αγανακτισμένους και έχει να κάνει γενικά με φορητές τουαλέτες που μεταφέρονται σε χώρους κατειλημμένους από κριτικούς προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία ιδεολόγους.

- Τι έγινε, φίλος, να ψηφίσεις πας; Δεν θα στο πρότεινα, οι ανδρικές κάλπες ζέχνουν τόσο που χρειάζεσαι μάσκα με φίλτρο για να μπεις μέσα...
- Καλά, πάω τότε να ψηφίσω στα Μακντόναλντς.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Ωραίος !!!

#2
gaidouragathos

#3
Galadriel

Βρε βρε βρε...

#4
Khan

Ως προς το ζήτημα αν υπήρχε η έκφραση πριν τους Αγανακτισμένους... Αυτό που σίγουρα υπήρχε ήταν να επιγράφονται κάδοι απορριμάτων ως κάλπες, το οποίο φαίνεται πολύ και στο Διαδίχτυ, αλλά και με μια απλή βόλτα στο κέντρο, όπου μπορείς να δεις πολλούς τέτοιους κάδους. Για την φορητή χημική τουαλέτα, που είναι σχετικά νέα υπόθεση, δεν έχω μαρτυρία ότι λεγόταν και πριν.