Γιωτιλίκια, με λίγες λέξεις, είναι οι πράξεις του γιωτά.

Στην πράξη όμως, είναι πιο πολύπλοκα, καθώς οι γιωτάδες έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες με συγκεκριμένο τρόπο. Όποιοι πήγαν φαντάροι, ξέρουν καλύτερα.

Στην πραγματική ζωή όμως, είναι λίγο διαφορετικά. Γιωτιλίκι θα χαρακτηριστεί μια πράξη ενος τύπου, που έρχεται σε αντίθεση με τις κοινές συνήθειες του πλήθους, ενώ ο συγκεκριμένος την θεωρεί κανονική και την υποστηρίζει δυνατά.

Δεν λέω πως οτιδήποτε διαφορετικό καθίσταται γιωτιλίκι, αλλά μερικά είναι για σφαλιάρες. Πχ τύπος που κυκλοφορεί με παπάκι και μέρα νύχτα φοράει φωσφοριζέ γιλέκο κι ένα σωρό καραγκιοζιλίκια που φωσφορίζουν στο κωλομήχανό του, κι αν του πεις ότι το βρίσκεις υπερβολικό θα ισχυριστεί επιμένοντας πως «ναι, αλλά μια φορά που πετάχτηκε κάποιος και θα με πατούσε...». Θα σε πατούσε επειδή ΕΙΣΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ. Δεν θα σε σώσουν αυτές οι υπερβολές.

Άλλο παράδειγμα. Γιωτιλίκι είναι να φοβάσαι πολύ για την υγεία σου, σε φάση «δεν τρώω γύρο γιατί έχει μέσα συντηρητικά που οδηγούν σε μπλα μπλα μπλα και πεθαίνεις».

Γιωτιλίκι επίσης χαρακτηρίζεται κάποια σωματική «αδυναμία» μερικών (χωρίς να φταίνε). Πχ μερικές ασπρουλιάρες γυναίκες που κάθονται 1 λεπτό στον ήλιο και γίνονται σαν της μαϊμούς τον κώλο και μετά σου λένε «είμαι αλλεργική στον ήλιο». Άλλος σου λέει «είμαι αλλεργικός στον φραπέ» ή «ευαίσθητος στο αλάτι, βγάζω σπυράκια». Οκ σεβαστές οι σπάνιες αδυναμίες σας, ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΩΤΙΛΙΚΙΑ.

Γιωτιλίκι είναι να κλειδώνεις ΜΕ 5 ΛΟΥΚΕΤΑ ΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΣΟΥ ή ακόμα χειρότερα τη ρόδα απ' το αμάξι σου. Άλλο να τα προστατεύεις, αυτός που είναι υπερπροστατευτικός, μπορεί να δικαιολογήσει όμορφα και σεμνά την πράξη του και να βρει το δίκιο του. Ο ΓΙΩΤΑΣ θα σου πει (πάντα με έντονο ύφος για έναν περίεργο λόγο!) «έχεις δει πώς κλέβουν; Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά».

Εν κατακλείδι, γιωτιλίκι είναι η προσωπική στάση ή πράξη ενός ατόμου, η οποία είναι εκκεντρική και το ξεχωρίζει απ' το σύνολο, την οποία στάση ο συγκεκριμένος υποστηρίζει σθεναρά, με όχι δυνατά, λογικά και κοινωνικά επιχειρήματα, χαρακτηρίζοντάς τον υπερβολικό και αντικοινωνικό (ως και περιθωριακό).

Ελπίζω να σας κάλυψα, η συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο. Απορίες κλπ στα σχόλια.

Γιωτιλίκι είναι να κρατάς μανιωδώς όλες τις αποδείξεις απ τα ΑΤΜ «για να μη σε κλέψουν». ΟΧΙ ΗΛΙΘΙΕ, η παρουσία της απόδειξης αποδεικνύει την ύπαρξη της ανάληψης. Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΟΝ ΑΝΑΛΗΨΗ. Συνεπώς η απουσία μιας απόδειξης ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΗΛΙΘΙΕ, άρα μη λες «δεν έχω την απόδειξη, άρα δεν την έκανα εγώ αυτή την ανάληψη».

Παιδιά καθημερινά βλέπω μπροστά μου δεκάδες «γιωτιλίκια». Τώρα δεν μου έρχονται παραδείγματα. Άντε γαμηθείτε, το πιάσατε το νόημα του λήμματος, βάλτε δικά σας παραδείγματα, νυστάζω. Φιλάκια.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
gizaha

Γιωτιλίκι είναι να κυκλοφορείς με subaru libero (σαν τις καλόγριες). Γιωτιλίκι είναι να έχεις στο bmx σου το τιμόνι τέρμα κατα εσένα (σαν τον μαλάκα τον ξάδερφο μου τον Θοδωρή) με αποτέλεσμα να φαίνεσαι σαν νέος οδηγός, φλώρος, σαν αγγούρι, σαν ηλίθιο παιδί με ειδικές ανάγκες που οδηγάει ποδήλατο και χαίρεται, έναντι του «τέρμα μπροστά» τιμονιού που σε κάνει πιο σκυφτό, επιθετικό, αλήτη, μάγκα, τσακάλι.

#2
Galadriel

Δε μ' αρέσει που μου λες να πα να γαμηθώ :(

#3
aias.ath

Παρ´ ὅτι τὸ στὺλ εἶναι λίγο ἄκομψο, τὸ βρίσκω γνήσιο καὶ οὐδόλως προσβλητικό.