Ψαγμενίστικο συνώνυμο του άσε με να νομίζω.

Ο όρος φαντασιακή αυτοθέσμιση ανήκει στον φιλόσοφο, κοινωνιολόγο κ.ά. Κορνήλιο Καστοριάδη. Πολύ χοντρικά σημαίνει μια φαντασία, μία φαντασιακή κατασκευή με την οποία αυτο-ορίζουμε την θέση μας μέσα στον κόσμο, είτε ως άτομα, είτε ως συλλογικότητες. (Εδώ για τα περαιτέρω). Μερικές σπουδαίες φαντασιακές αυτοθεσμίσεις είναι λ.χ. η αντίληψη κάποιου ότι ανήκει στον περιούσιο λαό του Θεού, ή και η ίδια η έννοια του Θεού, η πεποίθηση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι φυσικά ή και η ίδια η έννοια της φύσης, η διάκριση Έλλην- βάρβαρος, η θεώρηση ότι το πολίτευμά μας είναι δημοκρατία. Κάποιες πιο τρίβιαλ φαντασιακές αυτοθεσμίσεις μπορεί να είναι λ.χ. ότι η γκόμενά μου είναι θεόμουνο, ότι είμαι γκρηκ λόβερ και αρέσω στις Σουηδανές κ.ο.κ.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, υπάρχει αυτό το αηδιαστικό και μοχθηρό είδος ανθρώπων που λέγονται γειωτές, (όπως φαίνεται παραστατικά και στον κνάσειο ορισμό του άσε με να νομίζω) οι οποίοι σε χρόνο ντετέ μπορούν να ανιχνεύσουν ποια ακριβώς είναι η ιδιαίτερη φαντασιακή σου αυτοθέσμιση και να κάνουν ό,τι μπορέσουν για να σου την γαμήσουν. Οπότε η φράση λειτουργεί ως άμυνα απέναντι σε αυτούς τους γειωτές, όπως και τα άσε με να νομίζω και μη μου το γαμάς.

Ως προς την ιστορία της φράσης, στην δεκαετία του '80 κυρίως, αλλά και λίγο νωρίτερα και λίγο αργότερα, ο όρος φαντασιακή αυτοθέσμιση ήταν πολύ της μοδός και χρησιμοποιείται σαν μια πασπαρτού και πασπαντού καραμέλα, που όλοι οι κουλτουριαρέοι χρησιμοποιούσαν χωρίς να ξέρουν όλοι τι ακριβώς σήμαινε. Έτσι το μη μου γαμάς την φαντασιακή αυτοθέσμιση χρησιμοποιήθηκε εντός τέτοιων κουλτουριάρικων παρεών για να διακωμωδήσει αυτήν την πασπαρτουζοποίηση του Καστοριάδη, αλλά και για τον λόγο ότι επρόκειτο για εποχές γεμάτες από ουτοπικές φαντασιακές αυτοθεσμίσεις αλλά και τους συναφείς γειωτές που τις ισοπέδωναν. Σήμερα, νομίζω, η έκφραση έχει περισσότερο μουσειακή αξία ως μία από τις πλέον τιραμισουρεαλιστικές εκδοχές του νεοελληνικού σχήματος γαμώ + αντικείμενο, ήτοι του τι μπορεί να γαμήσει ο Νεοέλληνας.

- Καλά, δηλαδή, επειδή το Λίλιαν σου έδωσε το νούμερο του κινητού της νομίζεις ότι σε ερωτεύτηκε κιόλας; Ξύπνα ρε, αυτή έχει πάει με 6766 Σλάνγκους! Άλλωστε και τι είναι το Λίλιαν; Νομίζεις ότι πράγματι έχει μαλλιά ως την μέση; Εξτένσιον είναι. Και τα γαλάζια μάτια της είναι φακοί επαφής. Η βυζοχαράδρα της αγοραστή. Χωρίς τα ψηλοτάκουνα ζήτημα αν φτάνει το 1.60. Μη σου πω ότι και η πατούρα της είναι τουρλοκώλι... Την έχεις δει ποτέ άβαφη το πρωί; Ούτε με ξένο πούτσο!
- Ώπα μεγάλε, ώπα, μη μου γαμάς τη φαντασιακή αυτοθέσμιση. Άσε με να νομίζω...

Και ο Οτεγιάννης ανθίσταται στο να του γαμήσουν την φαντασιακή αυτοθέσμιση. (από Khan, 22/09/11)(από HODJAS, 22/09/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
HODJAS

Ο Καστοριάδης είχε πολλά οράματα για τη γούνα των ελλαδεμπόρων.

#2
jesus

βεβαίως. απ' αυτά που μπορούμε να βρούμε στο νέτι, βέβαια.

είχα ανεβάσει λήμμα για την κακοποίηση της λέξης «φαντασιακός» αλλά κατέβηκε γιατί όντως παραήταν άσχετο με το σάη.

#3
Khan

Αρχιμήδης!!!

#4
Khan

ΥΓ. Πολύ καλό και το λίνκι του Τζήζαντα!