Το Ελληναριό, αγλάισμα λεξιπλασίας μίας πλειάδας λέξεων παρεμφερούς κατηγοριοποίησης (αληταριό, πουσταριό, πουταναριό, καραπουτσαριό, κτλ) περιγράφει ένα σύνολο ετερόκλητων στοιχείων, τα οποία εν προκειμένω αυτοπροσδιορίζονται ως γνήσιοι Έλληνες, πατριώτες και σωτήρες του έθνους. Η ανωτερότητα του έθνους και η αδικία που αντιμετωπίζει είναι τα βασικά σπέρματα στην ιδεολογία του Ελληναριού.

Το Ελληναριό υιοθετεί μία επιλεκτική και ψευδοεπιστημονική προσέγγιση, αποκλειστικά για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, με στόχο να αποδείξει την ανωτερότητα της φυλής και του έθνους. Διαβάζει βιβλία που πωλούνται σε συσκευασία ντουζίνας τηλεοπτικά σε εκπομπές που ο τηλεπατριώτης αλυχτάει και ωρύεται και μπορεί να έχει άποψη περί παντός επιστητού.

Αποφασιστική στιγμή στην εξέλιξη του Ελληναριού ήταν η δεκαετία του '80. Χαρακτηριστική στιγμή ήταν το γεύμα στο εστιατόριο νησιού ή παραθαλάσσιου θέρετρου, όπου παρατηρώντας την αλλοδαπή οικογένεια βορειοευρωπαίων που έτρωγε σαλάτα σχολίαζε την τσιγκουνιά τους, προσθέτοντας στους συμπαριστάμενους ότι «όταν αυτοί ήταν στα δέντρα, εμείς χτίζαμε Παρθενώνες ».

  1. Σχόλιο σε προσωπικό blog:
    Αθάνατο ελληναριό
    Κι εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις ακούσει όλα, αγαπητοί αναγνώστες, προσγειώνεται με τεράστια ταχύτητα στην κεφάλα σου, κεραμίδα μεγατόνων!

  2. Σχόλιο σε ιστοσελίδα με θέμα τους Ολυμπιακούς του 2004:
    Τι δουλειά έχει το καφρο-Ελληναριό στο Ολυμπιακό Στάδιο;
    Κάναμε τελικά (παρά τις αρκετές μαλακίες, σε γενικό σύνολο) ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ (οργανωτικά) αγώνες και έρχονται οι «μέχρι-χτες-καμία-σχέση-με-το-άθλημα» (πού ξανάδαν στίβο οι κάφροι;;;) που πήγαν μόνο για να κάνουν «όλε» στον Κεντέρη και αμαυρώνουν την καλή συνολική εικόνα;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
mafie

Το «ελληναριό» αποτελείται προφανώς από «ελλαδέμπορες», άλλη λατρεμένη σλανγκιά που διέδωσα με πάθος σε φίλους και γνωστούς... Αγάπησα το λήμμα, παρεμπιπτόντως.

#2
Vrastaman

Βρε βρε βρε, χαιρετίζω με σπέκια την επιστροφή του χαμένου σλανγκοποιητή Κρεψίνη :-)

#3
Galadriel

κρεψίνη τι ωραία που μας θυμήθηκες!

#4
xalikoutis

ουελκαμ μπακ κρεψ, σόλο το ευρωμπάσκετ σε σκεφτόμουνα!

#5
iron

άντε μπράβο, πάλι μαζί μας, οι παλιές αξίες του σαητός δεν εγκαταλείπουν!

#6
krepsinis

Καλησπέρα σε όλους! Απείχα αδικαιολογήτως, οπότε πρέπει σιγά σιγά να επανέλθουμε. Ελπίζω άπαντες να είναι καλά και να αντιμετωπιστούν οι χαλεποί καιροί με χιούμορ και σλανγκιά!

#7
iron

και να προσθέσω, σύσλανγκε, ότι είμαι σίγουρη πως οι χαλεποί καιροί θα αναδείξουν επιτέλους λαμπρούς ανθρώπους -τους οποίους η πλαστή ευημερία μίσησε και αντ' αυτών διατήρησε κάποια παλιά (και ανέδειξε άλλα τόσα νέα) Σκουπίδια. Πάμε λοιπόν!

#8
iron

(αν δεν φάμε κανα μεγαλύτερο καβλί, που το βλέπω νάρχεται και δεν θα είναι οικονομικό αυτή τη φορά)

#9
Vrastaman

Iron, φοβάμαι ότι και το επόμενο αγγούρι οικονομικό θα είναι...

#10
iron

μετά κι απ' αυτό, εννοώ. μετα-οικονομικό.

#11
aias.ath

Πῶς ἤτανε τὸ ἄλλο τὸ ὡραῖο ποὺ ἄρχιζε «ὅταν αὐτοὶ...» καὶ τελείωνε «ἐμεῖς εἴχαμε χοληστερίνη»;

#13
Vrastaman

Ο μακαρίτης ο παππούς μου περιέγραφε μια σκηνή στην κατοχή όπου κάποιος εξαθλιωμένος έτρωγε sushi χελώνα κατ ευθείαν από το καβούκι. Οικονομικό φαινόμενο, sans doute. Φαντάζομαι εσύ θα εννοείς κάτι ακόμα χειρότερο. Our little yellow friends έχουν ήδη αρχίσει να πουλάνε κρέας αδέσποτων γατόσκυλων στην οδό Αγησιλάου. Σε λίγο θα τα καταναλώνει και το ελληναριό και θα ξερογλείφει και τα δάχτυλά του.

#14
iron

όχι καλέ μου... εννοώ άλλα, δυστυχώς γνώριμα και αυτά, όμως δεν θέλω να γίνω κακός προφήτης. άμποτε γίνει το κακό ή προσπεράσουμε οριστικά την πιθανότητα να γίνει, θα σου πω «αυτό εννοούσα τότε».

#15
Galadriel

κοροϊδεύτε τον όσο-μιλάω-εγώ-εσείς-παραγγέλνετε, θα δείτε τι θα πάθετε αχαχαχαχ

#16
iron

α να γεια σου... το κορίτσι με κατάλαβε. ε, κι αν δεν είναι αυτός, κάποιος θάναι. έχουμε και τους φίλεχθρούς μας επίσης, μην ξεχνάμε. πακέτο πάν αυτά.

βτς, το φίλεχθρος (frenemy) και το αγαπογύνης που συνάντησα προσφάτως να τα βάλω; (τι ρωτάω αφού δεν θα αντέξω).

#17
iron

Βράστα μου, μια ματιά στα χθεσινοσημερινά νέα θα σου απαντήσει δυστυχώς τι εννοούσα.

#18
vikar

Το αγαπογύνης είναι δυνατό πάντως. Με τί σημασία ακριβώς το βρήκες; αστειάκι-ειρωνεία να υποθέσω;

#19
Khan

Ως μετάφραση του frenemy υπάρχει και το άσπονδος φίλος που δίνει και πάρα πολλά χτυπήματα στον γούγλη.

#20
iron

τπ αγαπογύνης το βρήκα ως αντώνυμο του μισογύνη. το άλλο είναι το μαζί δεν κάνουμε και χώρια δε μπορούμε. Τα έβαλα στο ΔΠ τελικά, όποιος θέλει ας τα τσιμπήσει.

#21
Khan