Μια εμβληματική φυσιογνωμία των διαδηλώσεων (τον θυμάμαι ήδη από το 1998 και μάλλον είναι παλιότερος αρκετά), ο ανθρακωρύχος είναι ο συμπαθής πληθωρικός κωφάλαλος μπροστάρης των διαδηλώσεων. Εφοδιασμένος με εργατική κάσκα και ιατρική μάσκα για τα δακρυγόνα (από όπου πήρε και το ψευδώνυμο) και φορώντας ενίοτε μάσκα για τη θάλασσα πάνω από τα χαρακτηριστικά γυαλιά μυωπίας, συμμετέχει στις διαδηλώσεις και πάντα αλληλέγγυος, βοηθάει όποιον βρεθεί σε ανάγκη χτυπημένος από τα δακρυγόνα, τα γκλομπ και τα υπόλοιπα χάδια του δημοκρατικού μας καθεστώτος.

Στον ελεύθερό του χρόνο (από τις πορείες), πηγαίνει κανένα γήπεδο όπου κι εκεί καταφέρνει να μαγέψει τα πλήθη (βλ. βίντεο). Γενικά από λεφτά δεν πρέπει να τα πάει καθόλου καλά, γι' αυτό και όπως έμαθα εθεάθη ο καημένος τώρα τελευταία με ένα τετράδιο να ζητάει μια μικρή συνεισφορά από τον κόσμο.

Τον έχουνε κατηγορήσει και για ασφαλίτη, αλλά μάλλον αυτά είναι κακόβουλες ανακρίβειες κάποιων ασυναίσθητων. Στο τέλος θα βγάλουν ασφαλίτη και τον Λουκάνικο!

Μιας και το ανοίξαμε το ζήτημα, βάζω και την κατάθεση της φίλης μου της Νάγιας στον ορισμό:

Ο Μανωλάκης ο Μεζούρας όπως τον ξέρω εγώ... Από το 1987 παρακαλώ, όταν παίζαμε ηλεκτρονικά στο Κιάτο (απ' όπου και κατάγεται)... Γιατί πάντα κυκλοφορούσε με μια μεζούρα στο χέρι... Αγαπημένο του ηλεκτρονικό ένα με ένα πιγκουινάκι το οποίο το έλεγε «πάπι» με την χαρακτηριστική του ομιλία... Έμπαινε στο μαγαζί (το αναψυκτήριο του Μπαγλαμπά πίσω από την disco SUPER STAR με το ψαράκι.... Θυμάται κανείς;), το έψαχνε λέγοντας «πάπι που;» και οι περισσότεροι τον στέλναμε στην τουαλέτα....

Αργότερα τον είδα στα γήπεδα... Στην σκεπαστή στη Φιλαδέλφεια και στο στίβο στο ΟΑΚΑ είτε έπαιζε ο ΠΑΟ είτε ο ΟΣΦΠ (1998 περίπου...)

Οι ΚΝίτες πριν καμιά 10αριά χρόνια τον λέγαν ασφαλίτη και δεν τους άλλαζες τη γνώμη με κανέναν τρόπο....
Και είναι αγέραστος ρε γαμώτο... 25 χρόνια ίδιο τον θυμάμαι...

Nayapedia λέμεεεε!!! χαχαχαχα Naya speaking

  1. (από Indymedia)
    «Ναι, αυτός που χτυπήθηκε πολύ άγρια από τους μπάτσους είναι ο γνωστός, συμπαθής «ανθρακωρύχος». Φιγούρα γνωστή σε όλους μας, αλλά ακόμα και στον τελευταίο πρωτοεισακτέο των μπατσοσχολών- πολύ περισσότερο στους «έμπειρους» μπάτσους ή κρυπτομπάτσους σημερινούς βασανιστές του.»

  2. (από Indymedia)
    «Ήμουν παρών χθες στο περιστατικό με τον Μεζούρα. Κάποιος απ' αυτούς τους «Αγανακτισμένους» που μαζεύονται με σημαιούλες στον άγνωστο, ενοχλήθηκε από τις κραυγές του (κωφάλαλος είναι ο άνθρωπος, έλεος...) και πήγε να τον διώξει. Ο Μεζούρας, όπως όλοι τον ξέρουμε τόσα χρόνια στο δρόμο, δεν κώλωσε και αντιστάθηκε στο φασισταριό. Ο σιστας τότε τον χτύπησε με ένα μπουκάλι μπύρας στο κεφάλι με τα γνωστά επακόλουθα. Ελπίζω κάποιος να έχει γνώση της κατάστασης του και να μας ενημερώσει, γιατί ο άνθρωπος πραγματικά έδειχνε να υποφέρει μετά το θρασύδειλο χτύπημα.»

  3. (από εδώ)
    «Ανθρακωρύχος. ( Πάντα μάχιμος με αγανακτισμένες κραυγές μπορεί με την ευφράδεια λόγου του να μαγέψει οποιοδήποτε εξεγερμένο ανα την γή. Στήριξη του παρέχει η Original 21).»

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
avis45

Nαι, πράγματι, ο τύπος είναι πολύ γνωστός των διαδηλώσεων όσο και γενικότερα του αθηναϊκού κέντρου. Ωστόσο, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν είναι καθόλου συμπαθής. Έχουν αναφερθεί στο παρελθόν περιπτώσεις εκφοβισμού και βίας κατά ανήλικων παιδιών απο τον συγκεκριμένο.

#2
Cunning Linguist

Σοβαρά; Πρώτη φορά ακούω τέτοιο πράγμα! Δηλαδή;

#3
avis45

Αυτό ακριβώς που είπα. Έχουν συχνά αναφερθεί κρούσματα επιθετικότητας του συγκεκριμένου κωφάλαλου σε μικρά παιδιά, με απόσπαση μικροποσών ή φαγώσιμων κ.λ.π. Αυτά με κάποια επιφύλαξη κυρίως ως προς τον χρόνο, δηλ. τα έχω ακούσει προ δεκαετίας. Ίσως τελευταία να έχει ηρεμήσει.

#4
Cunning Linguist

Έλα μωρέ, εγώ δεν έχω ακούσει τίποτα πάντως, ούτε έχω δει, ούτε μου έχει πει κανένας από όλους τους συντρόφους ότι έχει ακούσει τίποτα... Άρα συνεχίζω να διατηρώ την ίδια εικόνα!

#5
Cunning Linguist

Βλέπω ότι το σλανγκοκοινό δεν πολυγουστάρει την σύγχρονη, αληθινή σλανγκ του δρόμου και την απευθείας ανταπόκριση...

#6
gaidouragathos

Oχι ρε, εμένα μ αρέσει συνέχα...θέλω κι απο άλλα μερη...

#7
iron

έλα γκρινιάρη, μια χαρά είσαι!

#8
Cunning Linguist

Ε μα!!! :ΡΡΡ

#9
jesus

ακόμα ζει αυτός; εγώ νόμιζα ότι είναι ασφαλίτης, είχα ακούσει κάτι τέτοιο ή δε θυμάμαι τι. επίσης υπήρχε κ μια αντίστοιχη μορφή στην πάτρα, εκτός κ ήταν ο ίδιος που μετακινούνταν φού και φού.

#10
Cunning Linguist

Είχε η ΚΝΕ παράρτημα στη Βηθλεέμ..;

#11
jesus

μπα, αν θυμάμαι καλά ΑΑΑ ήτανε. κ κάποιος να ανεβάσει το ΑΑΑ κάποια στιγμή.